ساناز بردباری
عصراقتصاد: مجری طرح ملی گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه ایران دارای هر 5 اقلیم دنیا بوده و متاسفانه مجموع صادرات گیاهان دارویی کشور به 376 میلیون دلار است ، گفت : در این راستا سازمان جهاد کشاورزی درصدد اجرای اولین پویش ملی گیاهان دارویی کشور در بهمن ماه سال جاری در برج میلاد است.
پیمان یوسفی آذر در نشست خبری اولین پویش ملی گیاهان دارویی کشور با بیان اینکه هدفگذاری کنونی گیاهان دارویی در کشور تا سال 1401 که برنامه ای پنج ساله است 3میلیارد و 500میلیون دلار در نظر گرفته شده است ، افزود: قرن حاضر قرن بازگشت به زندگی سالم در دنیا است.
تعیین تعرفه وارداتی برای ۱۲۵ گیاه دارویی برای حمایت از تولید داخل یوسفی اذر با بیان اینکه تعرفه 125 درصدی واردات گیاهان دارویی در حمایت از تولید داخل صورت پذیرفته است ، گفت : دولت برای حمایت از تولید داخلی و جلوگیری از واردات محصولات غیراستاندارد تعرفه 125 درصدی برای واردات گیاهان دارویی در نظر گرفته است.
گردش مالی ۱۲۰ میلیارد دلاری گیاهان دارویی در جهان مجری طرح ملی گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه گردش مالی گیاهان دارویی در جهان ۱۲۰ میلیارد دلار است، عنوان کرد: گردش مالی کل فرآوردهها و داروهای زیستی در جهان ۴۸۰ میلیارد دلار است. همچنین گردش مالی گیاهان دارویی آلمان بدون داشتن تنوع و اقلیم ایران، ۴۰ میلیارد دلار بوده که این میزان بیشتر از درآمد نفتی ایران است. وی همچنین با تاکید به اینکه افزایش 100 هزارهکتار سطح زیرکشت گیاهان دارویی در برنامه ششم توسعه مد نظر قرار گرفته است ، تصریح کرد: در حال حاضر سطح زیرکشت گیاهان دارویی در کشور 150 هزار هکتار است که از این میزان 107 هزار هکتار به کشت زعفران و 17 هزار و 500 هکتار آن به کشت گل محمدی و مابقی به سایر گیاهان دارویی اختصاص دارد.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: طبق آخرین آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران نیز تاکنون زعفران ایران به ارزش 286 میلیون دلار به کشورهای هدف صادر شده است.
پیمان یوسفیآذر با بیان اینکه ردیف ملی در بودجه سال آینده به طرح ملی گیاهان دارویی اختصاص یافت، افزود: بعد از ۳۵ سال، برای نخستینبار با وجود منابع مالی محدود، ردیف اعتباری مستقل برای گیاهان دارویی گرفته شد.
84 میلیارد تومان بودجه پیشنهادی دولت برای توسعه گیاهان دارویی سال 97 مجری طرح ملی گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی گفت: 84 میلیارد تومان بودجه پیشنهادی دولت برای توسعه گیاهان دارویی سال 97 در نظر گرفته شده است ، افزود: در دولت دوازدهم برای نخستین بار با حمایت وزیر جهاد کشاورزی، مجلس شورای اسلامی و توافق سازمان برنامه و بودجه، ردیف اعتباری مستقل در بودجه سال 97 برای طرح ملی گیاهان دارویی به میزان 84 میلیارد تومان اختصاص یافت.
وی همچنین ادامه داد: تاسیس دفتر زعفران در 10 کشور دنیا از جمله چین ، استرالیا ، هندوستان، آلمان ، سوییس، انگلیس ، فرانسه و کاناداهدف گذاری شده است و برای اجرای این طرح تسهیلات با نرخ سود 6 درصد به بخش خصوصی پرداخت می شود.
افزایش ۱۰۰ هزار هکتاری سطح زیر کشت گیاهان دارویی در برنامه ششم توسعه مجری طرح ملی گیاهان دارویی وزارت جهادکشاورزی گفت: ایجاد بازار مصرف و افزایش 100 هزار هکتاری سطح زیرکشت گیاهان دارویی در برنامه ششم توسعه گنجانده شده است اما این افزایش منوط به ایجاد بازار فروش در کشور و دنیا است.
یوسفیآذر با اشاره به اینکه برای بازار گیاهان دارویی برنامه جامعی تهیه شده است، ادامه داد: ۱۰۰ درصد اهمیت زنجیره تولید تا مصرف مربوط به بازار است و ۴۰ درصد آن به تولید ارتباط دارد؛ بنابراین در برنامه تهیهشده، کشورهای هدف در جهان شناسایی شده است یوسفیآذر با بیان اینکه گردش مالی زعفران در جهان هشت میلیارد دلار است، تأکید کرد: گردش مالی زعفران ایران از صادرات ۳۷۶ میلیون دلار است، همچنین حدود ۱۵۰ هزار هکتار انواع مختلف گیاهان دارویی در کشور کشت میشود که زعفران با ۱۰۷ هزار هکتار و گلمحمدی با ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار، بیشترین سطح زیر کشت گیاهان دارویی را به خود اختصاص دادهاند. همچنین در برنامه ششم توسعه ۱۰۰ هزار هکتار سطح زیر کشت زعفران به میزان فعلی اضافه میشود.
یوسفیآذر اضافه کرد: سطح زیر کشت گلمحمدی در بلغارستان سههزار هکتار است و ۶۵ درصد اسانس گلمحمدی در جهان را تولید میکند؛ این در حالی است که با وجود سطح زیر کشت ۱۷,۵ هزار هکتاری گلمحمدی در ایران از صادرات اسانس سهم چندانی نداریم.
وی درباره تعرفه ۳۰ درصدی هندیها برای زعفران ایران اظهار کرد: معاونت اقتصادی در وزارت امور خارجه تشکیل شده و برای حل این مشکل با وزارت خارجه و مبادی گمرکی مکاتباتی صورت گرفته است، برای اینکه تعرفههای اینچنینی صفر شود، باید ایران عضو سازمان تجارت جهانی یا تک به تک با کشورهای مورد نظر مذاکره شود یا بتوان سیاستهای تنبیهی برای این کشورها اتخاذ کرد. بهعنوان مثال در صورت حذف نشدن تعرفه زعفران، میتوان واردات برنج از هند را مشمول تعرفه کرد. یوسفیآذر متوسط برداشت زعفران در مزارع کشور را شش تا ۱۰ کیلوگرم در هکتار اعلام کرد و گفت: متوسط برداشت زعفران در خراسان ۱۲ تا ۱۸ کیلوگرم در هکتار و در برخی مزارع الگو به ۳۸ کیلوگرم در هکتار رسیده است. یوسفیآذر با اشاره به اینکه صادرات زعفران ایران بر اساس اظهارنامه گمرک ۲۸۶ میلیون دلار است، افزود: حجم صادرات زعفران از مبادی غیررسمی کشور نیز ۱۰۰ میلیون دلار تخمین زده شده است.
واگذاری زمین برای متقاضیان توانمند کشت شیرینبیان وی با بیان اینکه حجم صادرات شیرینبیان ۳۷ میلیون دلار گزارش شده است، عنوان کرد: پنج کارخانه فرآوری شیرینبیان در کشور وجود دارد و برای متقاضیان فعال و توانمند در زمینه کشت و تولید شیرینبیان از طریق ماده 3 و 32 زمین واگذار میشود.
مجری طرح ملی گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: صادرات گلمحمدی ۱۷ میلیون دلار است که ۱۴ میلیون دلار آن مربوط به قلمه ریشه گلمحمدی و مقصد آن ترکیه و آسیای میانه است که این روند در آینده به دلیل تولید در این کشورها برای ایران مساله ساز خواهد شد.