محمد ارفع
عصراقتصاد: معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه طبق آیین نامه ماده 18 باید دستگاههای دولتی طی 5 سال آینده مصرف انرژی خود را کاهش دهند گفت: دولت در این آیین نامه تغییرات را از خود شروع و به همه دستگاههای خود ابلاغ کرده است که باید در 5 سال آینده میزان مصرف انرژی خود را کاهش دهند؛ در غیر این صورت باید دستگاهها دو برابر مصرف انرژی خود هزینه پرداخت کنند.
حامد مظاهریان روز گذشته در دومین کنفرانس بین المللی نقش مهندسی مکانیک در ساخت و ساز شهری که با حضور اکبر ترکان مشاور و دستیار ویژه رئیس جمهور در بازآفرینی شهری، فرجالله رجبی رئیس نظام مهندسی کشور و خرم رئیس نظام مهندسی ساختمان تهران برگزار شد با اشاره به اینکه طبق ماده 44 قانون برنامه ششم توسعه، دولت مکلف شده میزان مصرف انرژی را تا 51 درصد کاهش دهد تصریح کرد: همه مسئولان از اهمیت بحث انرژی و تأثیرگذاری آن بر محیط زیست آگاه هستند و نقش مهندسی مکانیک در تصمیمات مرتبط با حوزه ساخت و ساز میتواند زمینهساز کاهش مصرف انرژی باشد.
وی با اشاره به اینکه دانشگاههای خارج از کشور در حال تحقیق بر روی پدیدهای هستند که بتوانند دمای محیط را متناسب با دمای بدن انسان تغییر دهند ادامه داد:با دستگاههایی که در این دانشگاهها اختراع میشود به ازای هر یک درجه هفت درجه کاهش مصرف انرژی روی خواهد دارد و هم اینک این کارهای تحقیقاتی در حال انجام است و به زودی وارد مراحل نهایی و ابلاغ میشود.
این مقام مسئول با افزودن این موضوع که در بُعد اجرایی دو کار مهم و اساسی توسط وزارت راه و شهرسازی آغاز شده است گفت: آیین نامه ماده 18 قانون مصرف انرژی و جهتگیری آن به سمت فضای سبز و خانه سبز در حال اجرایی شدن است و با دو جداره کردن پنجرهها علاوه بر کاهش مصرف انرژی دمای محیط و میزان روشنی ساختمانها نیز کنترل میشود.
وی با تاکید بر اینکه در ماده 44 قانون برنامه ششم توسعه، دولت باید مصرف انرژی و تلفات انرژی را تا 51 درصد کاهش دهد و هرچه سریعتر این برنامه ها را به مرحله اجرایی شدن برساند افزود:وزارت نیرو، وزارت نفت و وزارت راه و شهرسازی مکلف هستند که آیین نامه را تهیه کنند؛ هم اکنون وزارت راه و شهرسازی پیش نویس این قانون را آماده کرده است.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه هم اکنون در ایران 27 میلیون واحد مسکونی خالی داریم، گفت: کار سادهای نیست که همه مالکان را مجبور به رعایت مبحث 19 مقررات ملی ساختمان کنیم بلکه در این بخش از راهکارهای دیگری استفاده کردهایم به طوری که شهرداری باید علاوه بر دریافت پایان کار یک گواهی نامه رعایت مقررات ملی ساختمان را به مالکان ارائه دهد.
- ۴۱ درصد انرژی کشور در ساختمانها مصرف می شود
در ادامه این کنفرانس مشاور رئیس جمهور در بافت فرسوده گفت: هم اکنون ۴۱ درصد از مصرف انرژی کشور در ساختمانها هدر میرود و دولت باید با الزام مبحث ۱۹ میزان مصرف را کاهش دهد.
اکبر ترکان با اشاره به اینکه میزان مصرف انرژی در کشور در مقایسه با سایر کشورهای دنیا بسیار زیاد است، گفت: کشورهای خارجی میزان مصرف انرژیشان معادل دو بشکه نفت است و این در حالی است که میزان مصرف انرژی در ایران معادل 8 بشکه نفت است که این برای کشور بسیار نگرانکننده است.
وی افزود:مقدار انرژی که در کشور مصرف میشود باید تبدیل به ثروت شود ولی متأسفانه بازدهی ما در این بخش بسیار کم و میزان ائتلاف انرژی ما بسیار زیادتر از حد مجاز است و تنها راه حل این ساله این است که باید مقررات ملی ساختمان در کشور بازبینی شود و رعایت مبحث 19 در همه ساختمانها الزامی شود.
ترکان گفت: متأسفانه مبحث 19 قانون مقررات ملی ساختمان سالها پیش تصویب شد ولی تا به امروز کمتر کسی این قانون را در ساخت و سازها رعایت میکند.
ترکان با اشاره به اینکه 41 درصد از مصرف انرژی کشور در ساختمانها است گفت: میزان مصرف انرژی در بخش حمل و نقل بسیار کمتر از ساختمانهاست و ما میتوانیم با اجرای درست مبحث 19 مانع هدر رفت انرژی در کشور شویم.
همچنین عضو هیئت مدیره نظام مهندسی ساختمان تهران در دومین کنفرانس بین المللی نقش مهندسی مکانیک در ساخت و ساز شهری گفت: مهندسی مکانیک در زیرساخت های شهری و ارتقای دانش مهندسی مکانیک، در نگهداری، بهره برداری از تاسیسات، افزایش ایمنی و بهداشت ساختمان، ارتقای سیستم های اطفای حریق، جلوگیری از بروز حوادث احتمالی، بهینه سازی مصرف انرژی، نفش پر رنگی دارد.
رامین کرمی افزود: شورای سیاست گذاری کنفرانس با اتکاء به تجربیات ارزشمند کنفرانس سال گذشته و یک سال کار کارشناسی در قالب ارتباط و تعامل هدفمند با صاحبان صنایع، اساتید دانشگاه، پژوهشگاه ها، مجامع داخلی و معتبر بین المللی با لحاظ نیازهای فراروی ساختمان و با تاکید بر چالش های مهم فرا روی کشور نظیر تغییرات محیطی، اقلیمی، مدیریت بحران آب، بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش آلاینده های زیست محیطی اقدام به تبیین، تعیین اهداف و استراتژی ها در دومین کنفرانس بین المللی کرد و با لطف الهی و تلاش مستمر بر پایه امیدهای علمی، صنعتی و بین المللی تشکیل شد.
وی اظهار کرد: با گذشت بیش از ۱۱ ماه فعالیت، جلسات کارشناسی و رایزنی با دانشگاه ها و مراکز آکادمیک، صاحبان صنایع، تولیدکنندگان، موسسات و انجمن های داخلی و بین المللی امروز شاهد افتتاحیه دومین کنفرانس بین المللی نقش مهندسی مکانیک در ساخت و ساز شهری هستیم.
وی گفت: دردو روز برگزاری این کنفرانس علاوه بر استفاده از سخنرانی ها، نشست های علمی و تخصصی توسط اساتید و متخصصان برجسته داخلی و خارجی، ۳۰ مقاله تخصصی منتخب هیئتداوران ارایه و حمایت از پایان نامه های برتر در دستور کار کنفرانس قرار دارد.
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران تاکید کرد: نمایشگاه محصولات صنعتی مرتبط با صنعت مکانیک و کارگاه های آموزشی تخصصی هدفمند در جهت آموزش روش های جدید در شاخه های مهم مهندسی مکانیک و صنعت ساختمان برگزار می شود که فرصت مناسبی برای ارتقای سطح علمی و پژوهشی محققان، مهندسان و تبادل آخرین یافته های علم و تخصصی و تجربیات ارزشمند پژوهشگران و صنعتگران فراهم خواهد شد.