عصر اقتصاد: جنگ تبلیغاتی جزء پیچیدهترین فعالیتهای نیروهای متخاصم به شمار میرود که در حادثه کربلا تبلیغاتی از دروازه ورودی کوفه شروع شد، جایی که زنان و مردان کوفه به استقبال لشگر کوفیان همراه با اسرایی از گروهی به اصطلاح شورشی درآمده بودند.
اگر تا روز عاشورا ابن زیاد با استفاده از زر و زور و تزویر به دنبال متقاعد کردن کوفیان برای کشتن امام حسین بود، از زمان ورود اسرای کربلا به کوفه و علنی شدن شقاوت کوفیان در کشتار کربلا، باید تلاش میکرد این اقدام را موجه و بر حق جلوه دهد به همین منظور حداکثر بهره برداری را از ادبیات اسلامی و احادیث و روایات صورت می داد و در این صحنه زینب تنها بود.
تنها در برابر زنانی که 20 سال پیش شاگردانش بودند و زینب را به عنوان بانوی اول علویان همنشین خود دیده بودند.
خواهر بزرگوار اباعبدالله (ع) کوفه را میشناخت و خصلت ها، روحیات، آداب و حساسیتهایشان را اطلاع داشت.
زمان غصه و مویه و گریه نبود و در مقابل هلهله و شادی و جوسازیهای اردوی این زیاد استواری و استقامتی امام گونه میطلبید و زینب چنین کرد و با صدایی بلند که کوفیان را به یاد حیدر کرّار میانداخت، بر خروشید و سخن آغاز کرد به طوری که فرمانده لشگر کوفی نگران شد و دستور داد سر بریده شهدا را در برابر چشم اسرا قرار دهند و به تعجیل خود را به دارالحکومه کوفه برساند تا ابن زیاد رجز پیروزی بخواند و خطاب به حضرت زینب با غرور بگوید کربلا را چگونه دید و پاسخ بشنود، هرچه دیدم زیبا بود.
کوفیان نتوانستند همان ساعات محدود حضور دختر علی را بلااثر کنند و اردوی اسرا در حالی به شام برده می شد که در پشت سرش، نهضت توابین شکل می گرفت.
تا به شام هم مسیر بی تاثیر از قدمهای آل علی نماند اما شام و مسجد اموی زیر طوفان کلام اعجاز آمیز امام سجاد (ع) زیر و رو شد و یزید مجبور شد اسرایی را که در روزهای اول ورود به شام متکبرین شامی قصد خریدشان را داشتند، با لباس فاخر و عزت و احترام به مدینه برگردانند در حالیکه یزیدبن معاویه ضمن لعن ابن زیاد از امام سجاد (ع) امکان توبه کردن خود را سؤال می کرد.
رسایی صوت، شیوایی کلام، اطلاعات دقیق از فرهنگ مخاطبین و هنر خطابت چنان مسجد اموی را منقلب کرد که یزید و یزیدیان نتوانستند در مقابل قدرت تبلیغات امام سجاد (ع) و زینب کبری (ع) مقاومت کنند.
آنچه از کاروان حسین برای ما الگو شد از کوفه تا شام و از شام تا مدینه بود تا یاد بگیریم چگونه حق را تأثیرگذار و نافذ تبلیغ کنیم.
والسّلام