بیستوششمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با شعار «نفت دانشبنیان، تولید ایرانی و صادرات جهانی» در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران آغاز بهکار کرد.
به گزارش ایرنا، نمایشگاه نفت امسال که مطابق با دورههای پیش از شیوع بیماری کرونا اردیبهشت برگزار میشود، دیروز با حضور وزیر نفت و مدیران ارشد صنعت نفت، رئیس و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران آغاز شد.
در این نمایشگاه، شرکت ملی نفت و صنایع بالادستی در سالن ۸ و ۹، دانشگاهها و مراکز علمی، استارتآپها، شتابدهندهها و پارکهای علم و فناوری در سالن ۱۰ و ۱۱، پتروشیمی و صنایع مرتبط در سالن A ۳۸، گاز و صنایع مرتبط، لوله و پوشش لوله و شیرآلات در سالن ۳۸، پالایش و پخش و صنایع مرتبط در سالن ۵، ماشینهای دوار در سالن ۲۷، اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران در سالن ۷ و انجمنهای تخصصی نفت و دیگر شرکتها هر یک در سالنهای جداگانه قرار گرفتهاند.
این نمایشگاه که از ۲۳ تا ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ در محل نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود، هر روزه از ساعت ۹ تا ۱۷ دایر است و میزبان ۱۲۰۰ شرکت داخلی و ۴۴ شرکت خارجی یا نمایندگی شرکتهای خارجی خواهد بود.
شرکتهای حاضر در این دور از نمایشگاه افزون بر شرکتهای ایرانی، ملیتهایی از ۱۱ کشور جهان شامل ایتالیا، اسپانیا، امارات، کرهجنوبی، سوئیس، آلمان، اوکراین، آفریقای جنوبی و بلژیک خواهند بود؛ همچنین نمایندگان بلندپایهای از شرکتهای خارجی از این نمایشگاه بازدید میکنند.
از میان ۹۰۸ غرفه یاد شده، ۸۱۵ عنوان مربوط به شرکتها، ۲۳ عنوان مربوط به دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی، ۷۰ شرکت دانشبنیان، نوپا و پارکهای فناوری است.
از مجموع ۴۴ شرکت خارجی حاضر در نمایشگاه بیست و ششم نفت، ۱۳ شرکت خارجی، ۱۲ شرکت نمایندگی خارجی و ۱۹ شرکت داخلی ارزی – ریالی هستند.
نمایشگاه بیستوششم به شکل موضوعی دستهبندی شده است و شرکتهای مرتبط با هر حوزه فعالیت بهصورت تخصصی در سالنهای ویژه خود و متمرکز جانمایی شدهاند.
در این دور از نمایشگاه ۲۳ دانشگاه و مرکز پژوهشی در کنار ۷۰ شرکت دانشبنیان، نوپا (استارتآپ) و پارک فناوری حضور دارند و تازهترین یافتهها، محصولات و توانمندیهای خود را برای حل مشکلات صنعت نفت عرضه میکنند.
افزون بر این، در نمایشگاه نفت، بهعنوان یک رویه دائمی، مدیران ارشد صنعت نفت برنامههای آینده این صنعت را برای اصحاب رسانه و کارشناسان علاقهمند به تحولات این صنعت بازگو میکنند تا امکان برنامهریزی برای مشارکت طرفهای مختلف از جمله سرمایهگذاران، شرکتهای کوچک و بزرگ و سازندگان تجهیزات و امثال آنها در این برنامهها فراهم شود.
نمایشگاه صنعت نفت یکی از مهمترین محلهای بازاریابی کالاها و خدمات فنی و مهندسی شرکتهای ایرانی و خارجی فعال در صنعت نفت ایران است و بههمین دلیل همواره از این نمایشگاه استقبال فراوانی میشود.
نمایشگاه صنعت نفت بزرگترین نمایشگاه کشور و نفت خاورمیانه است و در بررسی روند حرکت شرکتهای حاضر در این نمایشگاه، افزایش توانمندیها و ورود این شرکتها به حیطههای فتح نشده صنعت نفت بهوضوح قابل مشاهده است.
در این نمایشگاه، شرکتهای بزرگ اکتشاف و تولید(E&P)، پیمانکاران بزرگ عمومی (GC )، شرکتهای بهرهبردار نفت و گاز، شرکتهای سرمایهگذار، شرکتهای EPC و فراساحل، تولیدکنندگان تجهیزات صنعتی، ماشینهای دوار (توربیون، پمپ، کمپرسور) تولیدکنندگان شیرآلات صنعتی و لوله، تولیدکنندگان تجهیزات برق و ابزار دقیق و مخابرات، تولیدکنندگان تجهیزات فرآیندی، صنایع پاییندستی در حوزه پالایش و پتروشیمی و انجمنهای تولیدی حضور فعالی دارند.
مذاکرات دو جانبه (B to B) و بازاریابی کالاها و خدمات عرضه شده در این نمایشگاه از جمله فعالیتهایی است که در قالب این رویداد بهصورت پرشمار انجام میشود.
اجرای ۲۵ طرح کلان نفتی با سرمایهگذاری ۳۰ میلیارد دلاری در سال ۱۴۰۱
وزیر نفت که در مراسم آغاز به کار بیست و ششمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی حور داشت، گفت: تا پایان امسال ۲۵ طرح عظیم با سرمایهگذاری ۳۰ میلیارد دلاری آغاز میشود که در زمینه افزایش تولید، تامین امنیت انرژی، ایجاد اشتغال و تکمیل زنجیره ارزش افزوده خواهد بود.
به گزارش ایرنا، جواد اوجی با اشاره به اینکه نمایشگاه صنعت نفت میثاق سالانه فعالان داخلی و خارجی است، افزود: این نمایشگاه یکی از بزرگترین نمایشگاههای نفت جهان است.
او با اشاره به اینکه شعار نمایشگاه امسال، «صنعت نفت دانشبنیان؛ تولید ایرانی، صادرات جهانی» است، گفت: در این راستا اولویتها و دیدگاههای صنعت نفت ترسیم شده است.
وزیر نفت تاکید کرد: اولین مورد که جزو برنامههای اصلی وزارت نفت است، دانشبنیان کردن صنعت نفت و توجه به ساخت داخل است که در همه دنیا نیز صنعت نفت جهان محل توسعه بسیاری از فناوریهای جدید است.
حضور ۱۰۰ شرکت دانشبنیان در نمایشگاه نفت
اوجی ادامه داد: حضور بیش از ۱۰۰ شرکت دانشبنیان و پارک فناوری در این نمایشگاه نشان از جدیت وزارت نفت است.
او با بیان اینکه انتخاب شعار سال به نام تولید دانشبنیان اشتغال آفرین نیز مسئولیت وزارت نفت را بیشتر کرده و این رویکرد شعاری نیست، گفت: وزارت نفت برنامه و احکام موردنیاز برای تولید دانشبنیان و اشتغالزایی در صنعت نفت را با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تهیه کرده که بهزودی به تصویب هیات وزیران میرسد و برنامه وسیعی برای افزایش تولید دانشبنیان کردن و اشتغال در دستور کار است.
وزیر نفت افزود: در دولت سیزدهم فراخوانی برای شرکتهای دانشبنیان منتشر شد که ۳۰۰ شرکت در این فراخوان در زمینههای اولویتدار و اشتغال آفرین مانند بهینهسازی، احیای چاههای کم بازده و توسعه زنجیره ارزش مشارکت کردند.
به گفته اوجی، تکمیل زیستبوم فناوری نفت به دنبال فعال کردن مراکز نوآوری در کنار دانشگاهها و توسعه پارکهای فناوری در دستور کار است.
او ادامه داد: همچنین حمایت از شرکتهای دانشبنیان برای ساخت بار اول با تمرکز بر کالاهای اساسی و پر مصرف صنعت نفت که وابستگی زیادی به واردات دارد نیز در حال انجام است.
وزیر نفت تاکید کرد: دومین اولویت و دیدگاه وزارت نفت توجه به سرمایهگذاری و توسعه در صنعت نفت است، زیرا تا سرمایهگذاری انجام نشود، بخشهای تولیدی پویا نخواهند شد و فضای کسبوکار بهبود نمییابد.
اوجی گفت: عدم تحقق منابع موردنیاز برای توسعه صنعت نفت در سالهای گذشته نهتنها باعث مخاطره در تولید نفت و گاز است، بلکه تهدیدی برای امنیت انرژی به شمار میرود؛ بنابراین سرمایهگذاری و توسعه در اولویت اصلی قرار دارد.
امضای ۵۰ قرارداد به ارزش ۱۶.۷ میلیارد دلار
او ادامه داد: اگر بهموقع سرمایهگذاری انجام نشود با کسری تراز مصرف و تولید مواجه میشویم.
عضو کابینه دولت سیزدهم افزود: برنامههایی در این زمینه تدوین شده است و در ۹ ماه دولت سیزدهم با بهرهگیری از توان هلدینگها، بانکها و شرکتهای بزرگ بینالمللی بالغبر ۵۰ قرارداد با ارزش ۱۶.۷ میلیارد دلار منعقد شد که اولویت این قراردادها توسعه میادین مشترک، جمعآوری گازها همراه، توسعه زنجیره ارزش و. بوده است.
اوجی تاکید کرد: بر اساس سیاستهای دولت سیزدهم، ۴۸ طرح کلان و نیمه کلان در صنعت نفت با سرمایهگذاری ۱۳ میلیارد دلاری را تا پایان سال جاری تکمیل و به بهرهبرداری میرسانیم.
او گفت: همچنین تا پایان سال ۲۵ طرح عظیم با سرمایهگذاری ۳۰ میلیارد دلاری آغاز خواهد شد که در زمینه افزایش تولید، تامین امنیت انرژی، ایجاد اشتغال و تکمیل زنجیره ارزش هستند.
صنعت نفت در خط مقدم نبرد تحریمها است
وزیر نفت با بیان اینکه صنعت نفت در خط مقدم نبرد تحریمها قرار داردُ اضافه کرد: در بخش بالادست توسعه میادین نفت و گاز و در پاییندست خطوط انتقال، ساخت پتروشیمیها و پتروپالایشگاهها با تنفس خوراک با هدف مقابله با تحریمها و دیپلماسی انرژی است.
اوجی با اشاره به اینکه با وجود تحریمها ظرفیت ساخت داخل در حال رشد است، گفت: این موضوع نشاندهنده شکست تحریم است و تحریم نتوانسته توسعه صنعت نفت را متوقف کند
او با تاکید بر اینکه ایران ابتکار عمل را به دست گرفته است، افزود: در دولت سیزدهم توانستیم صادرات خود را افزایش دهیم و وزارت نفت به اذعان سازمان برنامهوبودجه، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی در ایفای تعهدات بهویژه در مورد صادرات نفت در بودجه ۱۴۰۰ موفق بوده است.
وزیر نفت ادامه داد: حضور ۴۴ شرکت خارجی در این نمایشگاه جلوهای از دیپلماسی انرژی و تعاملات خارجی است. با فعال کردن دیپلماسی انرژی برای جذب سرمایه اقدامات خوبی صورت گرفته و با توجه به نیاز صنعت نفت از تمامی سرمایهگذاران کشورهای دوست و همسو استقبال میکنیم.
اوجی بیان کرد: با توجه به بحران انرژی جهان در و افزایش چشمگیر تقاضا این سرمایهگذاری، سرمایهگذاری سودآوری خواهد بود.
او به بازگشت ایران به دیپلماسی انرژی منطقه با احیای سوآپ گاز اشاره کرد و افزود: امکان همکاری موثر با کشورهایی مانند کشورهای امریکای لاتین که تا پیش از این موردتوجه نبود در اختیار ایران قرار گرفته است.
به گفته وزیر نفت، امکان در اختیار قرار گرفتن پالایشگاههای فرا سرزمینی و بازارهای جدید برای نفت و فراوردههای نفتی ایران ایجاد شده است.
در پایان اوجی تاکید کرد: هر زمان صنعت نفت در ایران به حرکت دربیاید چرخ همه صنایع به حرکت درمیآید و برای جوانان اشتغال و فرصت رشد ایجاد خواهد شد.
حکمرانی دقیق در هدایت نفت به سمت سرمایهگذاریهای مولد نداریم
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز خاطرنشان کرد: سرمایه حاصل از نفت را باید به سمت ثروتهای ماندگار، بخش سرمایه گذاریهای مولد و سرمایه گذاریهای فزاینده اقتصادی در داخل و خارج از کشور ببریم اما واقعیت این است که در این مسیر خام اندیشی داریم و حکمرانی دقیقی نداریم.
محمدباقر قالیباف افزود: امروز هم به نیروهای جوان باانگیزه و دانش بنیان و با غیرات ایرانی و اسلامی که در کنار نیروهای با تجربه و شرکتهای با قدمت زیاد برای استقلال کشور و برای عزت ایران اسلامی تلاش میکنند، خداقوت میگویم.
او خاطرنشان کرد: مجلس هم با افتخار در مسیر کمک و تسهیلگری و تنظیمگری برای تحول در صنعت نفت و گاز کشور در خدمت یکایک شما مجاهدان این عرصه خواهد بود.
رئیس مجلس با بیان چند نکته اظهار داشت: حفظ معادن، نفت، گاز و انفال سرمایهها و ثروتهای بین نسلی از اولویتهاست؛ اما برای انجام آن با چالشهای روبهرو هستیم در کشورهای پیشرفته و در حال پیشرفت تجربه قطعی و مثبت وجود دارد از اینکه هر جا انتقال مستقیم پول به چرخه اقتصاد کشور وارد شد تورمزا بوده، هست و خواهد بود.
قالیباف افزود: همه باور داریم و تجربه کردیم چه قبل از انقلاب که سفیر یکی از ابرقدرتها برای نفت و ثروت این کشور تصمیم میگرفت و استقلالی در این زمینه نداشتیم و چه امروز بعد از انقلاب که وقتی درآمد مستقیم انفال وارد بودجه می شود، نعمت منابع را به نقمت تبدیل میکنیم و امروز هم شاهد آن هستیم.
او تاکید کرد: منابع زیر زمینی و تجدیدناپذیر متعلق به یک دولت نیست بلکه متعلق به همه مردم است. خام فروشی و هزینه کرد این درآمد طوری که ۸۰ درصد آن در هزینه های جاری کشور است، بسیار بد است و همه این را میگوییم اما در عین حال انجام میدهیم و بدتر از آن خام اندیشی و بدحکمرانی کردن بر حوزه صنعت نفت و گاز و انرژی در کشور است.
رئیس مجلس با بیان اینکه در حقیقت باید از ثروت حاصل از نفت صیانت کنیم نه از خود نفت خام، ادامه داد: اعداد و ارقام نشان میدهد نفت رو به افول و گاز رو به رشد است. باید این ثروت را خوب نگهداری کنیم و توسعه دهیم. تجربه تلخ گذشته حساب ارزی مقابل چشمان ماست که چگونه پول را به آنجا بردیم، هزینه کردیم و نتوانستیم این ثروت بین نسلی را حفظ کنیم و افزایش دهیم.
قالیباف تصریح کرد: باید این سرمایه را به سمت ثروتهای ماندگار، بخش سرمایهگذاریهای مولد و سرمایه گذاریهای فزاینده اقتصادی در داخل و خارج از کشور ببریم اما واقعیت این است که در این مسیر خام اندیشی داریم و حکمرانی دقیقی نداریم.
وی یادآور شد: این اشکال را قبل از هر کسی به شخص خودم و مسوولیت و جایگاهم در مجلس میدانم و این موضوع وظیفه ما در سران قواست چون یکی از وظایف ما اصلاح حکمرانی انرژی در بخشهای مختلف است.
او با تأکید بر بهینهسازی مصرف انرژی، بهبود تراز تولید و مصرف در حاملهای انرژی و هدفمند کردن یارانههای انرژی، گفت: چالشهای بزرگ امروز که مردم را هم به زحمت انداخته، این ناترازی در بخشهای مختلف بودجه، بانکها، انرژی چه در تولید و چه در مصرف است.
رئیس مجلس افزود: امروز مجموعه انرژی فسیلی کشور مورد استفاده در داخل بیش از ۵ میلیون بشکه در روز است که اگر در ۸۰ دلار در ۳۶۵ روز ضرب شود، میبینیم بیش از ۱۵۹ میلیارد دلار در این زمینه هزینه میشود. همچنین ناعدالتی در مصرف داریم. برخی در کشور ۲۰ برابر بقیه از انرژی استفاده میکنند در حالی که این سرمایه همه نسلها در آینده است و عدالت در استفاده انرژی باید مورد توجه قرار بگیرد.
به گفته قالیباف حداقل ۶۰ میلیارد دلار این میزان مصرفی را می توان اصلاح کرد و این ظرفیت در اختیار ماست؛ اما حکمرانیهای سنتی و غلط و بی توجهیها از این ظرفیتهای در دست ما و بد استفاده کردن از آن است که نمیتوانیم از انرژی نفت صیانت کنیم.