کد خبر: 24010177742
تولید و بازرگانیروزنامه

ارسال نامه قطعی برق به فولادی‌ها با وجود اظهارات معاون وزیر

به گفته عضوهیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، در حالی که به فولادی‌ها نامه ارسال کرده‌اند امسال قطعی برق خواهیم داشت؛ از آن طرف معاون وزیر نیرو اعلام کرد که برق صنایع فولاد قطع نخواهد شد، البته بعید می‌دانم چنین شود. مسلما اگر برق قطع شود قیمت‌ها افزایش خواهد یافت؛ چون اولا قیمت‌های جهانی افزایش پیدا کرده و دوم اینکه تولید کاهش خواهد یافت، خیلی از شرکت‌ها هم اکنون تعطیل کرده‌اند و تمام این‌ها مضاعف می‌شود.

سیدرضا شهرستانی درباره وضع تولید فولاد در کشور برای تولید بیشتر خودرو با توجه به اینکه مشکل کمبود برق هم در کشور وجود دارد، به ایلنا گفت: ما مشکل مواد اولیه برای ورق نداریم و با اتفاقاتی که افتاده و توسعه‌هایی که شرکت‌های فولادی داده‌اند، صادرکننده هم هستیم و در بخش ورق به خودکفایی مطلوبی رسیده‌ایم.

وی افزود: مشکل تولید خودروها ورق و فولاد آن نیست، به نظر من سوء مدیریتی است که در آنجا وجود دارد. شرکت‌هایی که تامین‌کننده قطعات خودرو هستند، باید چارچوبی بین قطعه‌سازان و خودروسازان داشته باشند که معمولا در خارج از کشور این اتفاق  افتاده است.  به طوری‌ که آنها کل قطعات ریز در یک مجموعه را جمع‌آوری می‌کنند برای مثال موتور را از یک شرکت و یا گیربکس را از شرکتی دیگر تهیه می‌کنند.

این امر باعث می‌شود خودروسازان به انتخاب خودشان قطعات را از شرکت‌ها انتخاب کنند و شرکت‌های قطعه‌سازی با هم وارد رقابت شوند.

وی درباره این روند در ایران ادامه داد: در ایران چون قطعه‌سازان و خودروسازان مستقیما باهم در ارتباط هستند، این موضوع باعث شده که رقابت از بین برود و بازدهی کاهش یابد.

در واقع مشکلات نقدینگی هم که وجود دارد، دست به دست هم داده‌اند تا این شرایط بوجود بیاید به طوری که آقای وزیر قول داده بود که در سال ۱۴۰۰، صدهزار خودرو بیشتر از سال ۹۹ تولید شود، در صورتی که ۵۵ هزار تا هم کمتر تولید شد.

شهرستانی با بیان اینکه این موضوع ضعف وزیر صمت را می‌رساند، تصریح کرد: با همین مشکل در حوزه فولاد نیز مواجه بودیم. سال ۹۹ ما ۳۰ میلیون تن فولاد تولید داشتیم که قراربود به ۳۴ میلیون تن فولاد در سال ۱۴۰۰ برسد، در صورتی که ۲۸ میلیون تن فولاد تولید کردیم. حدود ۷ یا ۸ مورد دیگر مثل سیمان، وسایل سرویس‌های بهداشتی مثل کاشی و سرامیک و .. حدود ۲۰ درصد کاهش پیدا کرد که نشان دهنده ضعف وزیر است که امیدواریم هر چه زودتر این شرایط اصلاح شود.

شهرستانی درباره روند قطعی برق صنایع که گویا از اردیبهشت ماه آغاز خواهد شد، خاطرنشان کرد: یکی از معاونین وزیر نیرو اخیرا گفته است که ما برق فولادی‌ها را قطع نخواهیم کرد اما متاسفانه هیچ چیزی هنوز مشخص نیست.

در حوزه صنعت یک مدیر باید بتواند با دید باز تصمیم بگیرد ولی چون هیچ چیز قطعی نیست، ما مستاصل مانده‌ایم که آیا سراغ خرید ژنراتور برویم یا خیر.

عضوهیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران افزود: اکنون با این شرایط صنعت فولاد در زیان است و به جای مشوق برای صادرات تعرفه هم گذاشته‌اند. در حال حاضر، قیمت‌های ما ۱۵ درصد زیر نرخ‌های جهانی است که به تازگی اعلام شده و ۱۷ درصد هم روی کل آن باید تعرفه گذاشته شود. از آن طرف هم افزایش حقوق‌ها، افزایش حامل‌های انرژی و قطعی برق و غیره همه برای ما زیان‌آور است.

وی افزود: در حالی که به ما نامه ارسال کرده‌اند، امسال قطعی برق خواهیم داشت؛ از آن طرف معاون وزیر اعلام کرد که برق صنایع فولاد قطع نخواهد شد، البته بعید می‌دانم چنین شود.

مسلما اگر برق قطع شود ما شاهد افزایش قیمت‌ها خواهیم بود؛ چون اولا قیمت‌های جهانی افزایش پیدا کرده و دوم اینکه با کاهش تولید مواجه خواهیم شد و خیلی از شرکت‌ها اکنون تعطیل کرده‌اند و تمام این‌ها مضاعف می‌شود.

شهرستانی با اشاره به فصل سازندگی، خاطرنشان کرد: به نظر می‌آید که امسال قیمت‌ها افزایشی باشد. به خصوص که صحبت از ساخت یک میلیون مسکن در سال بود که اگر هم بتوانند انجام دهند مسلما ۲۰۰ یا ۳۰۰ هزار بیشتر در سال نخواهد بود. اگر این موضوع اتفاق بیفتد مزید بر علت خواهد شد که قیمت‌ها افزایش پیدا کند که به نظرم این کار به‌زودی اتفاق نخواهد افتاد.

عضوهیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران درباره راهکار حل این موضوع گفت: باید از کشورهایی که موفق بودند، الگوبرداری کرد. در کشور آلمان یا ژاپن که بعد از جنگ جهانی به ویرانه تبدیل شدند و نیروگاه‌ها در آن زمان هنوز پیشرفت نکرده بودند، برق بخش خانگی را قطع یا کم می‌کردند تا صنعت‌شان رشد کند.

ما درست برعکس صنعت را خاموش می‌کنیم، آن هم صنعت مادری مثل فولاد که با بیش از ۱۲۰۰ رشته و صنعت بالادستی و پایین‌دستی به آن وابسته است.

وی افزود: در همه جای دنیا قیمت‌های حامل‌های انرژی برای مصرف‌کننده‌های کوچک مثل خانگی زیاد است که بتوانند صرفه‌جویی و کنترل کنند و قیمت‌های سوبسیدی به صنایع‌شان می‌دهند که بتوانند رقابت‌پذیر شوند و صادرات داشته باشند. اما در کشور ما درست برعکس این قضیه رواج دارد، به طوری که شاهد این هستیم که حتی گاز را به ۲۲ برابر قیمت خانگی رسانده‌ یا برق را ۵ برابر کرده‌اند که این‌ها متاسفانه با این افزایش‌هایی که صورت گرفته،  قطعی‌هایی که انجام می‌دهند و تعرفه‌هایی که می‌گذارند شرایط پیچیده می‌کند.

شهرستانی در ادامه تاکید کرد: سیاست فعلی وزارت صمت برای گذاشتن عوارض که آن هم برای پایین دستی‌ها مثل شمش و یا میلگرد بزرگترین اشتباهی است که در کشور صورت گرفت. اکنون فرصتی است  تا از توقف صادرات اوکراین و روسیه استفاده کرده و بتوانیم صادرات آنها را جذب کنیم. همچنین ورود ارز به دلیل بالا رفتن قیمت فولاد می‌تواند عرضه ارز را افزایش دهد.

وی افزود: باید توجه داشت که ما نیاز به سرمایه‌گذاری دولتی نداریم فقط چون مازاد مصرف داخلی داریم، می‌توانیم صادرات کنیم و برای حل مشکل زیرساخت‌های کشور نیز کمک کنیم.

حتی در پروژه‌های زیرساختی مثل برق و گاز یا حمل و نقل ریلی و جاده‌ای و بنادرمان که حدود ۱۰ میلیارد دلار باید سرمایه گذاری در آنها انجام شود، می‌توان کمک کرد تا به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد برسیم.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا