انتقاد نظام صنفی کشاورزی از تاخیر دولت در تعیین نرخ شیرخام
قائم مقام نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور با انتقاد از تصمیم دولت برای تعیین نرخ شیرخام بعد از انتخابات عنوان کرد که این سرکوب قیمت، ضررهای جبرانناپذیری به صنعت دامداری کشور وارد میکند.
موسی رهنمایی، در گفتوگو با خبرگزاری مهر گفت: قیمت تمامشده تولید شیرخام هماکنون حدود شش هزار تومان و قیمتی که تشکلها روی آن به توافق رسیدهاند با ۱۰درصد سود ۶,۶۶۶ تومان است، قیمت مورد نظر وزارت جهاد کشاورزی نیز همین حدود است.
او با اشاره به چند برابر شدن نرخ نهادهها و علوفه دامی افزود: علاوه بر اینکه نرخ مصوب نهادهها افزایش داشته، تمام نهاده مورد نیاز دامداران نیز با نرخ مصوب به دست آنان نمیرسد و بخشی از آن را باید از بازار آزاد تأمین کنند.
رهنمایی اضافه کرد: قیمت یونجه امسال به ۵,۰۰۰ تومان رسیده در حالی که در مدت مشابه سال قبل بین ۲۰۰۰ تا ۲,۲۰۰ تومان بوده همچنین قیمت کاه که ارزش غذایی زیادی هم ندارد، سال گذشته ۱,۰۰۰ تومان بوده امسال به حدود ۳,۵۰۰ تومان رسیده و کرایه حمل و نقل و سایر هزینههای تولید نیز افزایش سرسامآوری داشته است.
۷برابر شدن هزینه واکسیناسیون تب برفکی
او تصریح کرد: در پاییز سال گذشته، هزینه واکسیناسیون تب برفکی یک گاوداری با حدود ۷۰۰رأس دام، حدود ۵ میلیون تومان بوده اما امسال این رقم به ۳۵میلیون تومان رسیده و ۷برابر شده است.
رهنمایی با اشاره به اینکه مدتهاست که دامداران منتظر اعلام نرخ جدید شیرخام بودند، افزود: گره زدن قیمت شیرخام به انتخابات اقدام درستی نیست و به نوعی سرکوب قیمت به حساب میآید و ضررهای جبرانناپذیری به صنعت وارد میکند و ما از دولت میخواهیم که دست از سرکوب قیمت محصولات کشاورزی بردارد.
او با بیان اینکه قیمت عمده کالاهای اساسی از روغن، شکر، برنج گرفته تا فرآوردههای لبنی از نوروز تاکنون افزایش چشمگیری داشته است، گفت: نقش این کالاها در زندگی مردم بسیار پررنگتر است و بنابراین ما معتقدیم که دولت بهانهجویی میکند تا قیمت شیر را افزایش ندهد.
رهنمایی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تجمع دامداران به همراه گوسفندان خود، مقابل جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: وضع برای گوسفندداران بسیار مشکلتر و مصیبتزاست.
او با بیان اینکه گوسفند، دامی تکمحصولی و تولیدکننده گوشت است، افزود: به دلیل خشکسالی، کمبود علوفه و گرانی نهاده، گوسفندداران با چالشهای جدی مواجه هستند.
دولت صادرات دام زنده و کره را آزاد کند
رهنمایی از دولت خواست در چنین اوضاعی صادرات دام زنده را آزاد کند تا تولیدکنندگان بیش از این دچار مشکل نشوند.
او همچنین از ممنوعیت صادرات کره انتقاد کرد و گفت: ۳۰هزار تن کره در کشور دپو شده و به همین میزان نیز شیرخشک دپو شده داریم که همین مساله موجب شده خرید شیر از سوی کارخانهها نیز کاهش یابد.
به گفته این فعال بخش خصوصی، صادرات شیرخشک به دلیل اعمال تعرفه شانزده هزار تومانی دچار مشکل شده است.
رهنمایی تصریح کرد: درخواست ما از دولتمردان این است که با توجه به شرایط اقلیمی و وضع بازار خوراک دام و علوفه، وضع را بیش از این برای تولیدکنندگان دشوار نکنند چرا که تاوان این سهلانگاریها در آینده بسیار سنگین خواهد بود.
او با اشاره به اینکه رهبر انقلاب چند سال اخیر را به نام تولید و با تاکید بر حمایت از تولیدات داخل نامگذاری کردهاند، گفت: متأسفانه علیرغم این مساله، ما در سالهای اخیر شاهد بیشترین بیتوجهی به تولید از سوی دولتمردان بودهایم.
رهنمایی تاکید کرد: با توجه به اینکه شیرخام جز کالاهای مشمول خرید تضمینی است، ما از وزیر جهاد کشاورزی درخواست میکنیم در شورای قیمتگذاری محصولات استراتژیک نرخ خرید تضمینی برای این محصول تعیین و اقدام به خرید آن کند چرا که دامداران توان ادامه دادن با این روند را ندارند.