بازار داغ کفشهای وارداتی ۲ دلاری
ابلاغ دستورالعمل ساماندهی واردات کفش و افزایش سهم کفشهای بیکیفیت و ارزان قیمت و قاچاق از بازار ایران موجب انتقاد فعالان این صنف شده است.
بهگزارش همشهری آنلاین، تولیدکنندگان کفش ابلاغ دستورالعمل ساماندهی واردات و عرضه پوشاک، کیف و کفش و نحوه فعالیت نمایندگان و شعب شرکتهای خارجی در ایران را بستری برای رشد واردات کفشهای دست دوم و بیکیفیت خارجی بهخصوص کفشهای تولید شده در چین به شیوه کم اظهاری گمرکی قلمداد میکنند.
دیروز جامعه مدیران و متخصصان صنعت کفش ایران در یک نشست خبری به تشریح پیامدهای این طرح پرداختند و با تشریح میزان واردات و ترکیب قیمت کفشهای وارداتی، این کفشها را در رده قیمت کفشهای مورد استفاده در کشورهای متوسط آفریقایی قلمداد کردند.
کفشهای چینی در حد کشورهای متوسط آفریقایی
عضو هیأت مدیره جامعه مدیران و متخصصان صنعت کفش ایران با بیان اینکه ۸۵درصد سهم بازار کفشهای وارداتی ایران مربوط به کفشهای چینی با متوسط قیمت ۲.۶دلار و از نظر قیمتی در حد کشورهای متوسط آفریقایی است، گفت: با وجود ممنوعیت واردات شاهد جولان کفشهای قاچاق بهخصوص کفشهای ورزشی در بازار هستیم. ۸۵درصد کفشهای وارداتی مربوط به چین با قیمت ۱.۸ تا ۳دلار و متوسط قیمتی ۲.۶دلار است.
محمد عرب با اشاره به اینکه اینگونه کفشها در رده قیمتی و تقاضای کشورهای متوسط آفریقایی است، افزود: ایران از نظر مصرف کفش در رتبه نخست خاورمیانه و رتبه بیستم دنیا قرار دارد و اگرچه میزان تولید و عرضه کفش بیش از تقاضای بازار است اما باز هم شاهد قاچاق کفشهای بیکیفیت چینی هستیم. او افزود: میزان تولید سالانه انواع کفش و پاپوش ۲۶۵میلیون زوج است که طبق تازهترین آمار وزارت صمت، در ۱۰ماه امسال یک درصد کاهش داشته است. نیاز بازار به انواع کفش ۲۴۰میلیون زوج است که بهدلیل کاهش قدرت خرید، در سال اخیر این تقاضا ۲.۸درصد کاهش داشته است.
او همچنین از کاهش ۱۵درصدی صادرات کفش در سال۱۴۰۰ خبر داد و گفت: قوانین سخت، راه را بر صادرکنندگان سد کرده درحالیکه ۲۰برند خوب در داخل کشور، کفشهایی را تولید میکنند که قابلیت صادرات دارد اما گروهی بهدنبال بریدن سر برندها با ارائه مجوز واردات در قالب طرح ساماندهی هستند.
عرب افزود: اگر ما بخواهیم کالایی را از تهران به بندرعباس بفرستیم ۴روز طول میکشد اما کفشهای قاچاق ۲روزه از دوبی به بندرعباس میرسد و در بندرعباس ۳۰هزار قایق موتوری هر روز آماده هستند تا اجناس قاچاق را به هر نقطهای که میخواهند ببرند. او با اشاره به مصوبه دولت برای افزایش دستمزدها، افزود: این صنف از کارگران را حمایت میکنیداما باید تولیدکنندگان و صنعتگران بتوانند این میزان حقوق را پرداخت کنند زیرا با افزایش قیمت مواداولیه و هزینههای دیگر تولید، نمیتوان درآمد زیادی کسب کرد.
فروش کفشهای ۳دلاری بهنام خارجی
رئیس اتحادیه صنف کفاشان دست دوز تهران نیز مدعی شد: به گواهی وزارت صمت در صنعت کفش ۵۰۰هزار نفر اشتغال دارند که اگر این صنف حمایت میشد و فقط ۱.۱۰هزارم بودجه خودروسازی به صنعت کفش اختصاص داده شده بود الان اشتغال میلیونی و صادرات میلیاردی داشتیم. همچنین هزینه ایجاد اشتغال در این صنعت حداکثر ۱۰۰میلیون تومان، اما در پتروشیمی ۸۰۰میلیون است.
رسول شجری افزود: در تولید مواداولیه نیز قبلا نیازمند واردات از ایتالیا بودیم اما اکنون ۶کارخانه تولید مواداولیه پی یو داریم و رویههای کفش اعم از رویه کفش مصنوعی، رویه کفش طبیعی و پارچه همگی در ایران تولید میشود.
او گفت: نمیگوییم واردات نداشته باشیم اما میگوییم این واردات شامل کفشهای حداقل ۱۰۰دلار به بالا باشد نه اینکه کفشهای استوک نزدیک به ۳دلار را وارد و به اسم کفش خارجی بفروشند. شجری، گفت: کفشهای وارداتی از نوع کفش ارزان قیمتی است که به کشورهای آفریقایی صادر میشود که میانگین قیمت آنها ۲.۶دلار است.
او افزود: براساس آمارهای بینالمللی در سالهای ۹۲ تا ۹۹ حدود ۲میلیاردو۱۱۹میلیون دلار کفش وارد کشور شده که این میزان فقط در سال۹۳ حدود ۵۷۳میلیون دلار بوده است اما آمارهای گمرک از واردات فقط ۸۴میلیون دلار کفش حکایت دارد که علت آن کم اظهاری واردکنندگان برای واردات کفش بوده است.
پوشش ۹۵درصد از نیاز بازار داخلی
عضو هیأت رئیسه جامعه صنعت کفش ایران با بیان اینکه تجربه قبل از دهه ۸۰ و ۹۰ به عقبنشینی تولیدات داخلی به نفع قاچاق و رشد واردات کفش منجر شد، گفت: در نیمه اول دهه ۹۰شاهد واردات ۵۷۳میلیون دلاری کفش به ایران بودیم که سهم مصرف از واردات ۲۵درصد بود اما از سال ۹۷با ممنوعیت واردات تولیدکنندگان داخلی توانستند با وجود تحریم و افزایش قیمتها سهم بازار محصولات خود را از ۷۵درصد به ۹۵درصد افزایش دهند. علی لشکری افزود: صنعت کفش ایران در سالهای گذشته رتبه دوازدهم تولید در دنیا را داشت که با کاهش ۱۵درصدی تولید جهانی کفش به رتبه دهم ارتقا یافته است.
طرحی برای ساماندهی واردات
رئیس هیأت مدیره جامعه صنعت کفش با بیان اینکه صنعت کفش در ۱۷سال گذشته با هجمه کفشهای چینی و کفشهای وارداتی مانده در انبارها بهشدت آسیب دیده است، گفت: تولیدکنندگان ایرانی به استفاده از فناوریهای جدید در تولید کفش روی آورده و اکنون کفشهای مرغوب و فاخر در تبریز، تهران، قم، اصفهان، مشهد و غیره تولید میشود.
مصطفی طالقانی، افزود: اگرچه در سال۱۳۹۰ واردات انواع کفش و کیف ممنوع شد و عرضهکنندگانی که اغلب کالای دست دوم خود را در فروشگاهها عرضه میکردند، از ایران رفتنداما اکنون با ابلاغ طرح ساماندهی واردات کیف و کفش بدون دریافت دیدگاههای فعالان صنفی، پای همه برندهای مرغوب و نامرغوب خارجی کفش بهصورت قانونی و رسمی به ایران باز شده است. او افزود: در این زمینه چندین بار خواستار مذاکره با مسئولان شدیم اما متأسفانه جوابی دریافت نکردیم و با این روند، واگذاری بازار داخل به برندهای خارجی موجب تضعیف تولید و اشتغالزایی صنعت کفش میشود.