کد خبر: 040903181269
اقتصادانرژیبازارها و خدمات مالیراه و مسکنروزنامهصنعت و معدن

بازی روانی ایرلاین‌ها با مسافران!

براساس لایحه ارائه شده از سوی دولت به مجلس، قیمت هر لیتر بنزین هواپیماها با افزایش ۱۱ برابری از ۶۰۰ تومان به حدود ۶۶۰۰ تومان خواهد رسید که این موضوع، خبر از افزایش قیمت بلیت هواپیماها می دهد اما دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی می گوید که هیچ افزایش قیمتی ناشی از افزایش نرخ سوخت تا پایان سال در بلیت هواپیما نخواهیم داشت.

به گزارش عصراقتصاد، اواسط دی‌ماه سال گذشته (۱۴۰۲) قیمت بلیت‌های هواپیما با افزایش رو به رو شد از سوی دیگر کمبود ناوگان هوایی نیز موجب کمیاب شدن بلیت هواپیما در بازار شد؛ پس از رأی دیوان عدالت اداری با محوریت آزادسازی قیمت بلیت هواپیما، نرخ بلیت پروازهای داخلی از سوی شرکت‌های هواپیمایی حدود ۱۰۰ درصد افزایش یافت.

شرکت های هواپیمایی مدعی بودند که دلیل گرانی بلیت به دلیل ثابت بودن نرخ در طول ۲ سال گذشته بود؛ البته همچنان ایرلاین‌ها ادعا می‌کردند که قیمت بلیت هواپیما با توجه به افزایش هزینه‌ها برای آنها صرفه اقتصادی ندارد و باید نرخ‌گذاری توسط خود شرکت‌های هواپیمایی انجام شود.

بر همین اساس در ۲۶ خرداد ۱۴۰۳ رئیس دیوان عدالت اداری در نامه‌ای به وزیر راه و شهرسازی رأی داد که ستاد تنظیم بازار مجاز به نرخ‌گذاری در بخش حمل‌ونقل هوایی داخلی نیست و قیمت‌گذاری بلیت برعهده خود شرکت‌های هوایی خواهد بود.

به این ترتیب هنوز یک سال از گران شدن بلیت توسط شرکت‌های هوایی نگذشته که مجدداً به بهانه افزایش نرخ سوخت هواپیما در لایحه بودجه، برخی از ایرلاین‌ها به دنبال افزایش قیمت بلیت هستند.

افزایش نجومی قیمت سوخت هواپیما

مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی، اعلام کرد که بر اساس تصمیم دولت که در لایحه بودجه نیز لحاظ شده، از سال آینده نرخ سوخت به ۳۰ درصد نرخ درب پالایشگاه افزایش خواهد یافت؛ به این ترتیب نرخ سوخت هواپیما از ۶۰۰ تومان فعلی به حدود ۷ هزار تومان افزایش خواهد یافت. این افزایش قیمت در صورت تصویب مجلس، به طور رسمی اجرایی خواهد شد.

سامانی با اشاره به تأثیر این افزایش قیمت بر نرخ بلیت هواپیما، گفت: با توجه به محاسبات انجام شده، افزایش نرخ سوخت هواپیما به طور قابل توجهی بر هزینه‌های هر صندلی در ساعت پرواز تأثیر می‌گذارد. این در حالی است که نرخ بلیت هواپیما همچنان آزاد است و شرکت‌های هواپیمایی در رنج قیمتی مشخص شده‌ای، بلیت‌های خود را عرضه می‌کنند.

وی افزود: در گذشته، نرخ سوخت هواپیما توسط دولت تعیین می‌شد، اما با توجه به تصویب قانون لایحه بودجه سالانه، این افزایش قیمت برای یک سال اعتبار دارد. البته امکان دارد برای سال‌های آینده نیز تصمیم‌گیری‌های جداگانه‌ای اتخاذ شود.

دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی تأکید کرد که انجمن به طور مداوم بر قیمت‌های بلیت هواپیما نظارت دارد تا از افزایش بی‌رویه آن‌ها جلوگیری شود. با این حال، افزایش قابل توجه قیمت سوخت هواپیما، به طور قطع بر هزینه‌های شرکت‌های هواپیمایی و در نهایت بر قیمت بلیت تأثیرگذار خواهد بود. بنابراین اگر مجلس آن را تصویب کند ممکن است سال آینده بسته به نرخ سوخت، قیمت‌ها افزایش یابد. این افزایش قیمت نیز نهایتا ۱۰ تا ۱۵ درصد خواهد بود.

این در حالیست که محمد محمدی بخش، رئیس سابق سازمان هواپیمایی کشوری می گفت: قیمت بلیط هواپیما به قیمت سوخت بستگی دارد و در صورت تغییر در این نرخ، قیمت بلیط هواپیما هم افزایش خواهد یافت.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری تاکید می کرد: تنها مزیت رقابت شرکت‌های هواپیمایی داخلی با شرکت‌های خارجی همین مبحث سوخت است و در حال حاضر بر اساس قیمت تعیین شده ستاد تنظیم بازار پیش می‌رویم و تابع هستیم، اما نرخ بلیط هواپیما به قیمت سوخت بستگی زیادی دارد.

افزایش چندباره قیمت بلیت هواپیما

بر اساس لایحه تقدیم شده دولت به مجلس شورای اسلامی، قیمت فروش سوخت هوایی معادل ۳۰ درصد نرخ خرید سوخت از پالایشگاه‌ها تعیین شده و بهای هر لیتر بنزین هواپیما ۱۱۰۰ درصد شد.

دولت سالانه حداقل ۳۵ هزار میلیارد تومان یارانه سوخت پرداخت می‌کند و سهم سوخت در سبد هزینه ایرلاین ایرانی یک‌دهم خارجی است ولی این یارانه تاثیری بر قیمت بلیط ندارد. سالانه به میزان ارزش کل ناوگان هواپیمایی ایران، یارانه بنزین هواپیما تعلق می دهند. یعنی پولی که می‌تواند صرف نوسازی ناوگان شود با قیمت‌گذاری غلط هدر می‌رود.

بر اساس این گزارش، طبق تبصره ۳ لایحه بودجه ۱۴۰۴، نرخ فروش سوخت جت به ناوگان هوایی معادل ۳۰ درصد نرخ خرید سوخت از پالایشگاه‌ها تعیین شد. قیمت هر لیتر بنزین هواپیما هم از ۶۰۰ تومان به حدود ۶۶۰۰ تومان افزایش و ۱۱ برابر خواهد شد. افزایش منابع دولت از این مسیر ۱۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود.

به گفته کارشناسان صنعت هوایی کشور، حمل و نقل هوایی روزانه به ۴.۵ میلیون لیتر سوخت نیاز دارد که دولت برای تامین آن، یارانه می‌پردازد. دولت هر لیتر سوخت هواپیما را ۲۱ هزار تومان خریداری و لیتری ۶۰۰ تومان به شرکت‌های هواپیمایی می‌فروشد.

به شرکت‌های هواپیمایی سالانه ۳۳ هزار میلیارد تومان یارانه سوخت تعلق می‌گیرد. این رقم، اما در اختیار همان قشری از جامعه است که هنوز می‌تواند به سفر هوایی فکر کند و توان خرید بلیط های چند میلیونی را داشته باشد.

این آمار نشان می دهد که یعنی روزانه حدود ۹۲ میلیارد تومان یارانه سوخت به شرکت های هواپیمایی‌ها داده می شود و اگر مجلس با این بخش از لایحه موافقت کند می توان گفت که محل مناقشه دولت و ایرلاین ها به پایان خواهد رسید.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا