تشریح دلایل کاهش ارزش لیره/ احتمال تشدید تورم در ترکیه وجود دارد
کارشناس مسائل ترکیه اظهار داشت: درباره مزایای کاهش ارزش پول ملی نسبت به صادرات باید توجه داشته باشیم که نوسان ارز تا یک اندازه در این مورد قابل بحث است اما شدت نوسان ارزی در ترکیه نشان از بحران اقتصادی دارد.
در دوسال اخیر شاهد نوسانات شدید در اقتصاد ترکیه هستیم و در این وضعیت دولت مجبور است که از ذخایر ارزی بیشتر استفاده کند این میتواند بر وضعیت تورم در داخل تاثیر بگذارد.
سیامک کاکایی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره تحولات اقتصادی اخیر کشور ترکیه و اثر آن جذب سرمایه گذاریهای خارجی گفت: روند کاهشی ارزش لیره ترکیه در برابر دلار به مهمترین موضوع خبری این کشور تبدیل شده و با توجه به بیثباتی بازار این کشور بورس استانبول تعطیل شده است. وضعیت بیثباتی در کشور حاکم شده و جو روانی بر بازار ارز ترکیه سایه انداخته است.
وی با اشاره دلایل کاهش ارزش لیره ترکیه اظهار داشت: یکی از مهمترین دلایل افت ارزش لیره برمیگردد به کاهش ذخایر ارزی و افزایش بدهیهای این کشور و همچنین سیاستهای دولت در نظام بانکی و انتقادهایی که نسبت به کاهش نرخ بهره وجود داشت. همه این موضوعات در کنار سیاستهای این کشور در عرصه خارجی از عواملی هستند که بر بازار ترکیه تاثیر گذاشته است.
این کارشناس مسائل ترکیه ادامه داد: چناچه روند کاهشی ارزش لیره استمرار پیدا کند و بازار نتواند به تثبیت برسد به طور قطع این شرایط مساوی خواهد بود با ادامه کاهش قدرت خرید مردم و این موضوع میتواند بر وضعیت معیشت جامعه به ویژه اقشار حقوقبگیر و متوسط تاثیر بگذارد.
وی با بیان اینکه ارزش لیره تا دو برابر کمتر شده است و همین موضوع بازار را متلاطم کرده است، گفت: به لحاظ اقتصادی وقتی ارزش پول یک کشور کاهش پیدا میکند میزان تقاضای خارجی برای خرید کالا و خدمات از آن کشور افزایش مییابد و میتواند بر صادرات اثر بگذارد و در این شرایط قدرت خرید بیرونی افزایش پیدا خواهد کرد اما این در حالی است که در داخل ترکیه قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده است.
کاکایی با اشاره به احتمال افزایش سرمایهگذاری خارجی در این کشور با کاهش ارزش لیره گفت: در عرصه اقتصادی دو عامل تورم و نوسان بازار ارز بر بازارها اثر میگذارند و این شرایط بازار سرمایه ترکیه را هم تا حدودی بیثبات کرده و در نهایت میزان اعتماد به این بازار برای سرمایه گذاران کاهش میدهد چراکه سرمایهگذار در شرایطی میتواند در یک نقطه اهتمام به سرمایه گذاری داشته باشد که مطمئن باشد ثبات بازار برقرار است اما همین بیثباتی باعث نوسان در بازارها میشود.
این کارشناس مسائل ترکیه افزود: اگر روند کاهشی ارزش لیره در برابر دلار متوقف نشود و دولت تدابیر لازم را اتخاذ کند ممکن است با تبعات دیگری در عرصه سیاسی و اجتماعی مواجه شود موجبات نارضایتی مردم و افزایش انتقادات ناراضیهای سیاسی فراهم میشود و مخالفان دولت و حزب حاکم تقویت خواهند شد.
وی درباره اینکه گفته می شود افت ارزش لیره ترکیه به نفع صادرات است و میتواند به رشد تولید در این کشور کمک کند، ادامه داد: در این باره بحث این است که کشور تا چه میزانی توان تولید دارد و چه ظرفیتی برای افزایش صادرات ایجاد میکند. مساله دیگر این است که دولت برای پرداخت بدهیها با مشکل مواجه شده و از سوی دیگر اگر مبنای خرید در صادرات محصولات این کشور، لیره باشد، میزان خروجی بیشتر خواهد شد و تنگنای اقتصادی برای دولت ترکیه به وجود میآید.
کاکایی تاکید کرد: درباره مزایای کاهش ارزش پول ملی نسبت به صادرات باید توجه داشته باشیم که نوسان ارز تا یک اندازه در این مورد قابل بحث است اما شدت نوسان ارزی در ترکیه نشان از بحران اقتصادی دارد. در دوسال اخیر شاهد نوسانات شدید در اقتصاد ترکیه هستیم و در این وضعیت دولت مجبور است که از ذخایر ارزی بیشتر استفاده کند این میتواند بر وضعیت تورم در داخل تاثیر بگذارد.
این کارشناس مسائل ترکیه ادامه داد: باید توجه داشته باشیم که یکی از موفقیتهای حزب عدالت و توسعه تثبیت بازار بود و قبل به روی کار امدن این حزب، قبل ازسال ۲۰۰۳ تورم در ترکیه بالا بود و دولت عدالت و توسعه توانست آن را مهار کند اما در ادامه این وضعیت و افزیاش نرخ تورم فشار بر اقشار ضعیف خواهد بود.