کد خبر: 020204201730
اقتصادبانک و بیمهروزنامه

خیال مردم را از صندوق های قرض الحسنه راحت کنید!

یک کارشناس: خطر پولشویی و نبود بازگشت سپرده ها  در صندوق های قرض الحسنه را جدی بگیرید

مرتضی اکبری، مدیرعامل اسبق بانک قرض‌الحسنه مهر ایران با بیان اینکه تحت نظارت قرار دادن صندوق‌های قرض‌الحسنه توسط بانک مرکزی امری اصولی است، به خبرنگار ایبنا گفت: هم‌اکنون صندوق‌های زیادی در حوزه پولی و اعتباری فعال هستند که در صورت نبود نظم و مدیریت، فعالیت این صندوق‌ها می‌تواند تأثیرات منفی در زمینه پولشویی داشته باشد.

وی افزود: دو نهاد، یعنی بانک مرکزی و سازمان اقتصاد اسلامی، متولی این صندوق‌ها هستند؛ اما اگر بانک مرکزی به‌عنوان نهاد اصلی پولی و اعتباری کشور، به‌طور کامل مسئولیت فعالیت صندوق‌های قرض‌الحسنه را برعهده بگیرد و صرفاً خود مجوز صدور فعالیت را صادر کند، گامی بسیار مهم و ارزشمند در راستای نظم‌دهی به این حوزه برداشته می‌شود.

مدیرعامل اسبق بانک قرض‌الحسنه مهر ایران اظهار کرد: بانک مرکزی دستورالعمل تأسیس و فعالیت صندوق‌های قرض‌الحسنه را به منظور توسعه قانون‌مند و افزایش نظارت بر صندوق‌ها صادر کرد که طبق آن صندوق‌ها به چهار دسته خرد، کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم شدند و شرایط هرکدام، مانند حداقل سرمایه لازم یا حداکثر مبلغ قابل پرداخت به افراد مشخص شده است.

اکبری با اشاره به اینکه بخش زیادی از پولشویی‌های اقتصاد از مسیر صندوق‌های قرض‌الحسنه عبور می‌کند، گفت: تصور کنید صندوقی با دو یا سه هزار عضو، بدون داشتن مجوز یا نظارت رسمی اقدام به جذب سپرده می‌کند؛ چنین صندوقی نه‌تنها زیر نظر بانک مرکزی نیست، بلکه حتی حساب رسمی‌ نیز نزد این بانک ندارد و اطلاعات آن نیز در اختیار بانک مرکزی قرار نمی‌گیرد.

وی افزود: دستورالعمل تأسیس و فعالیت صندوق‌های قرض‌الحسنه و تنظیم مقررات در این حوزه می‌تواند به رعایت سقف دریافت وام‌های قرض‌الحسنه و تسهیل دسترسی بیشتر و بهتر مردم به این نوع تسهیلات کمک کند.

اکبری بیان کرد: وجود دستورالعمل‌های مشخص و مدون در زمینه صندوق‌های قرض‌الحسنه ضروری است و از طرف دیگر، نباید نقش اجتماعی و مثبت این صندوق‌ها را نادیده بگیریم؛ چراکه بسیاری از این صندوق‌ها به حل مشکلات مردم کمک می‌کنند و در مناطقی که بانک‌ها فعالیت کمتری دارند یا اصلاً حضور ندارند، این صندوق‌ها نقش مهمی ایفا می‌کنند.

مدیرعامل اسبق بانک قرض‌الحسنه مهر ایران با اشاره به اینکه در برخی از شهرها به اندازه تعداد بانک‌ها، صندوق قرض‌الحسنه وجود دارد، گفت: با وجود تعداد زیاد این صندوق‌ها، وجود دستورالعمل‌هایی که بتواند حقوق سپرده‌گذاران را تضمین کند، بسیار مهم است؛ چراکه اگر این صندوق‌ها به‌درستی مدیریت نشوند، ممکن است سپرده‌ها برنگردد و هیچ نهادی هم پاسخ‌گو نباشد.

اکبری در پایان اظهار کرد: اگر صندوق‌های قرض‌الحسنه تحت مدیریت و نظارت بانک مرکزی قرار بگیرند، هم خیال سپرده‌گذاران راحت‌تر می‌شود و هم اعتباراتی که پرداخت می‌شود، به‌صورت مدیریت‌شده و شفاف خواهد بود. در مجموع، اگر این دستورالعمل به‌درستی اجرا شود؛ احتمالاً صندوق‌های مشکل‌دار حذف یا ادغام می‌شوند که این مهم، اتفاقی بزرگ در حوزه پولی کشور به شمار می‌آید.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا