رشد بیش از ۲ برابری مشاغل خانگی در دوران کرونا
گسترش ویروس کرونا در کشور تغییراتی در فعالیت بسیاری از کسب و کارها و سبک زندگی مردم ایجاد کرد. در این بین توصیه کارشناسان به روی آوردن افراد به مشاغل خانگی در دوران کرونا باعث شد تا این کسب و کارها به سرعت در بستر فضای مجازی رونق بگیرد.
به گزارش ایسنا، علیرغم آنکه آمار دقیقی از وضع شاغلان و فعالان حوزه مشاغل خانگی در دست نیست اما پیش بینی میشود بیش از ۱۰ درصد اشتغال کشور در اختیار کسب و کارهای خانگی باشد.
در حال حاضر از کسب و کارهای خانگی به عنوان یک منبع مهم درآمد یاد میشود که در سالهای اخیر استقبال از آن بیشتر شده و افراد با کار در خانه ضمن افزایش سطح درآمد، کسب و کار خود را توسعه بخشیده و به اقتصاد خانوار نیز کمک میکنند.
گزارشها حاکی از آن است که سهم مشاغل خانگی از نرخ اشتغال کشور ۴ تا ۶ درصد است و این رقم در تولید ناخالص داخلی ۲ تا ۲.۵ درصد پیشبینی میشود.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در راستای توسعه مشاغل خانگی و حمایت از فعالان این بخش، طرح ملی توسعه مشاغل خانگی را در دستور کار قرار داده و در دوران کرونا با رویکرد ویژهای به اجرای این طرح پرداخته است.
این طرح از جمله طرحهای حمایتی حوزه اشتغال، ذیل برنامه اشتغال فراگیر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که با نقشآفرینی موثر سازمان تجاریسازی فناوری و اشتغال دانش آموختگان جهاددانشگاهی به عنوان نهاد واسط، تسهیلگر و توسعهای به اجرا در آمده و اجرای آن تاثیر بسزایی در کاهش بیکاری استانها داشته است.
مهناز امامدادی، دبیر ستاد ساماندهی و توسعه مشاغل خانگی وزارت کار از رشد بیش از دو برابری مشاغل خانگی در جهان خبر داده و میگوید: با شیوع ویروس کرونا در دنیا کسب و کارهای خانگی بیش از دو برابر رشد داشتند و مطالعات نشان میدهد که تعداد کسانی که در مشاغل خانگی مشغول کار شدهاند از ۱۰۰ میلیون نفر به ۲۶۰ میلیون نفر دوران کرونا افزایش پیدا کرده است.
وی از متفاوت بودن تعریف مشاغل خانگی در ایران سخن گفته و میافزاید: مشاغل خانگی در ایران با آنچه در دنیا رواج دارد متفاوت است. در کشور ما کسب و کارهایی که خدمات را در منازل ارائه میدهند جزو مشاغل خانگی به شمار نمیروند در حالی که در دوران شیوع کرونا ارائه خدمات خانگی از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است.
آنطور که امامدادی میگوید در سال ۱۳۹۷ تسهیلات پرداختی بانک مرکزی به مشاغل خانگی ۸۰۰ میلیارد تومان و طی سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ در هر سال ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است که این رقم در سال جاری ۲۵۰ میلیارد تومان پیشبینی شده و از افزایش ۲۵ درصدی تسهیلات در مقایسه با سال گذشته حکایت دارد.
بر اساس قانون مشاغل خانگی ۳۲۳ رشته به عنوان مشاغل خانگی شناسایی شدهاند که همه ساله مورد بازنگری قرار میگیرند.
سال گذشته امکان بهره مندی از مزایای بیمه صندوق روستاییان و عشایر برای حدود ۹۰ درصد از فعالان حوزه مشاغل خانگی فراهم شد و وزارت بهداشت نیز دستورالعمل ویژه مشاغل خانگی در رشتههای غذایی را تنظیم و منتشر کرد که شرایط برای فعالان این بخش را تا حد زیادی تسهیل کرد.
کارشناسان با توجه به شرایط کرونا در کشور بر لزوم تقویت و ارتقای سهم مشاغل خانگی تاکید کرده و معتقدند اشتغال خانگی یکی از بهترین فرصتها و ساز وکارها برای ایجاد اشتغال در شرایط کرونا به شمار میرود.