شرکتهای گاز در تنگنا؛ مدیریت مصرف و نقدینگی دو روی یک سکه
معاون وزیر نفت در امور گاز با تأکید بر ضرورت مدیریت مصرف گاز در استانها از یک طرف و لزوم توجه به شرایط نقدینگی و وصول مطالبات از سوی دیگر، تصریح کرد که در حال حاضر شاخص عملکرد شرکتهای گاز استانی، مدیریت مصرف گاز در بخشهای مختلف و نظر به محدودیتهای سازمانی، کنترل نقدینگی بهصورت توأمان است.
به گزارش روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، سعید توکلی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در بیستوسومین جلسه هماهنگی سوخت زمستانی داخلی که با حضور مدیران ستادی و مدیران عامل شرکتهای گاز استانی بهصورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، با بیان این مطلب، گفت: اکنون زمان بخشینگری نیست و در واقع، تنها همین تعامل بین ارکان مختلف، تدابیر اتخاذشده و همکاریهای صورتگرفته در همه بخشهای دولت، میتواند ما را از این شرایط به سلامت عبور دهد.
وی با اشاره به مدیریت خوب استانداران در تعامل با مدیران عامل گازهای استانی در بخش تحویل گاز به صنایع و بخشهای مختلف، اظهار داشت: فراموش نکنید که زمستان هنوز به پایان نرسیده و برخی صنایع با محدودیتهایی مواجه هستند؛ هرچند وضعیت نسبت به سالهای گذشته تفاوت چندانی نکرده، اما پایداری سرما و تراکم مصرف باعث ایجاد مشکلاتی شده است.
توکلی خطاب به مدیران عامل شرکتهای گاز استانی، خاطرنشان کرد: از شما انتظار میرود که کارتان را با دقت، صداقت و خلوص نیت و تنها برای رضای خداوند انجام دهید و مطمئن باشید این خدمات شما بدون اجر نخواهد ماند؛ تاکنون، شما و دیگر همکارانتان عملکرد بسیار خوبی داشتهاید و از این پس نیز، مطمئناً همینطور خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه متأسفانه هنوز در برخی ادارات، الگوی صحیح مصرف انرژی رعایت نمیشود، گفت: ممکن است این میزان، از نظر عددی چندان قابل توجه نباشد، اما از لحاظ اثرگذاری و تغییر رفتار بسیار مؤثر است.
به گفته توکلی، اکنون همه ارکان حاکمیت پذیرفتهاند که ناترازیها موضوعی نیست که فقط مربوط به امروز یا دیروز باشد، بلکه این مهم ریشه در سالهای گذشته دارد؛ بنابراین باید بر آینده و برنامهریزی برای بهبود وضعیت منابع گاز کشور تمرکز کرد.
وی تمرکز اصلی این جلسه را بر تداوم وضعیت مدیریت مصرف و جلوگیری از مقایسه نادرست میزان تحویل گاز میان استانها دانست و اظهار داشت: نباید تصور کنیم برخی استانها کمتر و برخی بیشتر گاز دریافت میکنند؛ چراکه تخصیص گاز به صنایع بر اساس نظر وزارت صمت انجام میشود؛ ضمن آنکه هدف اصلی ما کمک به شهرکهای صنعتی است.
معاون وزیر نفت در امور گاز در ادامه، موضوع وصول مطالبات را یکی از مسایل حیاتی در مدیریت منابع گاز عنوان کرد و گفت: در این راستا، مدیران عامل استانها باید بهطور دقیق ابعاد عملکردی شرکت را در اختیار داشته و برای وصول مطالبات اقدام کنند؛ چراکه اگر منابع مالی بهدرستی مدیریت نشود، نمیتوان انتظار داشت که شرکت بهخوبی عمل کند.
توکلی در ادامه، افزود: همچنین، لازم است که کارکنان با تجربه و حاذق در این رابطه نظارت داشته تا بتوانند بهطور مؤثر با مشترکین بدهکار تعامل برقرار کنند؛ در حال حاضر، برخی از مشترکین به دلیل عدم آگاهی از قوانین و مقررات، در پرداخت بدهیهای خود تأخیر دارند، بنابراین، لازم است که پیامهای روشنی به مردم ارسال شود تا آنها از وضعیت خود مطلع شده و بدانند که هیچکس نباید پولی را به حسابهای غیررسمی واریز کند.
وی ادامه داد: بهعلاوه، باید توجه داشت که هزینههای خدمات گازرسانی چندین برابر هزینه دریافتی از مشترکین است؛ بهطور مثال، در حال حاضر، هزینه سرانهای که برای انشعابات گاز دریافت میشود، نسبت به هزینههای واقعی بسیار پایینتر است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در بخش دیگری از سخنان خود، اظهار کرد: تغییرات در آرایش منابع انرژی، امری طبیعی و نشاندهنده اهمیت به منابع کشور است. اکنون در دنیا، زغالسنگ به عنوان یکی از مهمترین سوختهای فسیلی مطرح است و ما نیز باید به منابع و معادن آن، توجه بیشتری داشته باشیم.
توکلی در پایان، بار دیگر بر این نکته تأکید کرد که در حال حاضر، ورودی نقدینگی شرکت با کاهش مواجه شده و نیاز به بررسی و تعریف پروژههای جدید داریم، در این شرایط سخت زمستانی و افزایش مصرف، کاهش منابع نقدینگی یک چالش جدی محسوب میشود؛ باید تلاش کنیم تا با مدیریت صحیح نقدینگی، از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کنیم.