توسعه و اقتصاد ملیتولید و بازرگانیکشاورزی
صندوق توسعه صادرات زعفران خواستار تایید اهلیت صادرکنندگان شد
به گفته رئیس هیاتمدیره صندوق توسعه صادرات زعفران، تایید اهلیت صادرکنندگان باعث میشود که بر روی واحدهای تولیدی ممرکز شود و دلالها نتوانند صادرات زعفران از کشورهایی نظیر چین، امارات و اسپانیا انجام دهند و یا به صورت کارمزدی برای آنها فعالیت کنند.
رئیس هیاتمدیره صندوق توسعه صادرات زعفران اظهار کرد: زعفران ما به ۵۰ کشور صادر میشود که در این میان به چند کشور مانند هنگکنگ، امارات متحدهعربی، اسپانیا، تایوان و سایر کشورهای اروپایی و آسیایی به صورت خام است.
علی شریعتیمقدم در گفتوگو با ایلنا در مورد بازار زعفران اظهار کرد: میزان تولید در ایران از ۱۴۰هکتار زعفران نزدیک به ۵۰۰تن است و حدود ۳۰۰تن آن صادر و ۸۰ تن آن به مصرف داخلی میرسد؛ البته بخشی آن به عنوان کالای سرمایهای نزد مردم قرار میگیرد.
وی در ادامه توضیح داد: به دلیل اینکه زعفران تولید انحصاری کشور است، صادرات مناسب و خوبی دارد، اما در دو سال گذشته به دلیل مشکلاتی که برای صادرات وجود داشته است گاهی با کاهش صادرات روبهرو بودهایم؛ به خصوص صادرکنندههای اصلی و شرکتهای معتبر و بستهبندی به دلیل محدودیتهای ارزی و قوانینی که وجود دارد و مشکلاتی که حاکم بر صنعت است، نتوانستهاند از سهم خود در بازار دفاع کنند و با مشکلاتی مانند کاهش تولید، بستهبندی و صادرات روبهرو بودهایم.
شریعتیمقدم در ادامه با اشاره به پیشرفتهایی که در صنعت بستهبندی ایجاد شده، اضافه کرد: خوشبختانه صنعت بستهبندی در کشور پیشرفت کرده است. دهها واحد این سرمایهگذاری را انجام دادهاند و ماشینآلات پیشرفته هم وجود دارد، اما فضای کسب و کار در کشوری مانند اسپانیا و کشورهای دیگر به مراتب بهتر است؛ زیرا روابط بینالمللی آنها هم مزید بر علت است تا در بازارهای نهایی کالای خود را به راحتی صادر کنند و پول خود را دریافت کنند. در ایران این مشکلات بسیار زیاد است و باعث شده بخش عمده زعفران ایران یعنی ۹۳درصد صادرات کشور به صورت خام باشد که رهبری نسبت به این موضوع ایراد داشتند. به همین جهت مسئولان به دنبال راهکارهایی برای فروش با افزایش ارزش افزوده هستند.
رئیس هیاتمدیره صندوق توسعه صادرات زعفران ادامه داد: متاسفانه قیمت صادراتی زعفران به یک چهارم تقلیل پیدا کرده است و موضوعی که حائز اهمیت است آنکه تایید اهلیت صادرکنندگان از دو سال گذشته از طریق شورای ملی زعفران آغاز شده است تا صادرکنندههایی که دارای اهلیت هستند انجام دهند. به طوری که بر روی واحدهای تولیدی متمرکز شود و دلالها نتوانند صادرات زعفران از کشورهایی نظیر چین، امارات و اسپانیا انجام دهند و یا به صورت کارمزدی برای آنها فعالیت کنند. این مشکل باعث کاهش قیمت زعفران به کمتر از یک پنجم تا یک چهارم در ظرف ۳سال گذشته شده و متوسط قیمت آن تقریبا به ۲۵۰یورو رسیده است. البته مسئولان در پی این موضوع هستند، اما این پیگیریهایی که در ۳دهه انجام شده است متاسفانه تداوم نداشته است.
وی در خاتمه اضافه کرد: ما در تولید رقیب نداریم و تقریبا انحصاری است؛ البته بیش از ۳۰کشور به تولید زعفران روی آوردند. در مسائل جانبی مانند بستهبندی و برندسازی کشورهای مختلف اقداماتی در دست دارند. زعفران ما به ۵۰ کشور صادر میشود که در این میان به چند کشور مانند هنگکنگ، امارات متحدهعربی، اسپانیا، تایوان و سایر کشورهای اروپایی و آسیایی به صورت خام است.