کد خبر: 11040035425
اقتصاداقتصاد کلانروزنامهصفحه یک

صنعت؛ در پایان قرنی که گذشت…

 محمدرضا مودودی

سرپرست سابق سازمان توسعه تجارت ایران و بنیانگذار خانه ترویج تجارت جهانی

توسعه صنعتی و تولید محصولات رقابت­پذیر همواره یکی از اصلی­ترین عوامل در تسریع رشد اقتصادی، ریشه­کن کردن فقر، گسترش ضریب نفوذ و دستیابی به اهداف توسعه پایدار بوده است. طی سال­های اخیر رشد جهانی تولیدات صنعتی به علت عدم قطعیت­های ژئوپلیتیکی، تنش­های مداوم تجاری، جنگ تعرفه­ها و از همه مهمتر شیوع ویروس کرونا به‌شدت کاهش یافته است و تنها راهکار و سیاست راهبردی پیشنهادی برای مقابله با بحران اقتصادی پیش­رو، از دید دولت­های توسعه­گرا، همچنان توسعه صنعتی، گسترش اشتغالزایی، تقویت مهارت­های منابع انسانی، ارتقای توان رقابت­پذیری تجاری، افزایش سرمایه­گذاری، رسوخ هرچه بیشتر فناوری، توانمندسازی بنگاه­های کوچک و متوسط، توسعه نوآوری و کارآفرینی، حفاظت از محیط زیست، دسترسی به انرژی­های پاک برای کاربردهای تولیدی و فرصت شکوفایی به زنان کارآفرین راهبر و جوانان جسور و خلاق تلقی می­‌شود

به عبارت دیگر، هنوز هم دنیا بر این اعتقاد است که تحولات اجتماعی، گسترش آزادی و ارتقای کرامت انسانی، ارتباط مستقیمی با توسعه اقتصادی و صنعتی­شدن جوامع دارد و شاخصه­ بزرگی برای هر ملتی، علاوه بر میراث ارزشمند گذشته، نگاه و نقش­آفرینی مؤثر در فرآیند توسعه­ حال و آینده نیز است؛ توسعه­ای که فراگیر و انسانی باشد و فرصت­های بیشماری را در بستر رقابتی سالم،  نصیب صاحبان اندیشه و سرمایه و نوآوران عرصه تولید و تجارت کند. این بستر مهیا نخواهد شد مگر اینکه نهادهایی رقابت­پذیر و قوانینی جهان­شمول در فضای کسب‌وکار ایجاد شود و ساختاری را پدید آورد که در آن به حقوق مالکیت فردی، رقابت سالم و شفاف و روابط بین­الملل احترام بگذارد و حاکمیت قانون، گردش نخبگان و برخورد قاطع با رانت و فساد در آن نهادینه شود.

ایران گرچه صنعتی­ترین کشور نفتی منطقه است، متأسفانه به لحاظ شاخص­های کلان اقتصادی، سهمی از فهرست بهترین­ها، حتی متناسب با ذخایر و امکانات و ظرفیت­های بالقوه و بالفعلش ندارد و ما در طول نیم قرن گذشته، فرصت­های بیشماری را برای رشد و توسعه و تعالی از دست داده­ایم، حتی تصویری شفاف و یکپارچه از علل عقب­افتادگی و تحقق نیافتن برنامه­های توسعه خود نیز نداریم و مدام با بازگشت به سبد محدود مدیریت و راهبردهای منسوخ گذشته، در تلاش برای پاسخ دادن به مسائلی هستیم که به رویکرد جدید، فنون و دانش امروزی و انرژی تازه­نفس نیازمندند. تو گویی نظام و تفکر قبیله­ای و عشیره­ای از صحرا به سازمان­های ما منتقل شده است و ساختار مدیریت جز این رویکرد را برنمی­تابد. چنین نظامی در دل خود مبتلا به استبداد رأی، بی­توجهی به نسل فرهیخته جدید و دانش نوین و نوآوری­هاست؛ عواملی که  در توسعه نیافتگی ایران و تحقق نیافتن چشم­انداز و رشد اقتصادی نقش انکارناپذیری داشته و دارند.

روز صنعت، بیش از آنکه روز تجلیل و تقدیم تندیس­ها باشد، باید روز اعتراض به وضعموجود باشد،روز پرسشگری در خصوص  تحقق نیافتن آمال و آرزوهای توسعه صنعتی در طول دهه­های گذشته، روز تحلیل علل ناکامی و پرداختن به راهکارهای قابل اجرا بر اساس واقعیت­های موجود و بالاخره روز تأکید بر ضرورت عقل توسعه به جای شعار آن؛ ضرورتی در تغییر نگاه در طلیعه قرنی که در پیش است و پایان دادن به شیوه­های منسوخی که در طول یکصد سال گذشته، ناکارآمدی و ناتوانی خود را بارها ثابت کرده­اند.

این انتظاری است که فقط می­توان از نسلی دیگر داشت؛ نسلی متفاوت از گذشته که درک درست­تری از تحولات آینده دارد و به رقابت و نوآوری عادت کرده است و در اسارت تفکرات قبیله­ای و رانت­های آسان هزارفامیلی نیست. بی­تردید اینان پیشرانان واقعی آینده و سرنوشت­سازان ایران در قرنی هستند که همچون گذشته در معرض لغزش­ها، انحطاط­ها و سقوط­های خطرناک است.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا