صنعت قربانی سردرگمی دولتها / ویژه نامه روز صنعت منتشر شد
ویژه نامه روز صنعت، روزنامه عصر اقتصاد امروز منتشر شد.
ویژه نامه روز صنعت روزنامه عصر اقتصاد به رسم هر سال در بزرگداشت فعالین عرصه صنعت و معدن کشور امروز منتشر شد. در این ویژه نامه تلاش شده است ضمن طرح مشکلات صنعت گران کشور و فعالین عرصه معدن، به معرفی آخرین دستاوردهای ایشان نیز پرداخته شود و همچنین توصیه هایی از زبان ایشان و کارشناسان در جهت بهره برداری مدیران آینده صنعت در دولت سیزدهم نیز مورد اشاره قرار گیرد.
سرمقاله ویژه نامه روز صنعت به قلم زینب غضنفری را در ادامه بخوانید:
پنج نفر در چهار سال گذشته به عنوان وزیر و سرپرست وزارتخانه از بین چند ماه تا کمتر از دوسال سکاندار وزارت صنعت معدن تجارت شده اند. یعنی در عمل هیچ ثباتی در بزرگترین وزارتخانه تولیدی کشور وجود نداشته آنهم وزارتخانه ای که از واحدهای کوچک صنفی تا واحدهای عظیم صنعتی و معدنی را در حیطه تولی گری خود دارد. با چنین وضعیت آشفتهای آنچه امروز در عرصه تولید شاهدش هستیم هیچ اتفاق بعیدی نیست.
نکته تلخ تر آنکه این «ابروزارتخانه» طی همین سالهای به زمین نزاع سیاسیون بدل و هر نوع تلاشی برای اصلاح ساختاری و یا تفکیک دوباره از وزارت بازرگانی نیز در همین گروکشی های سیاسی به محاق رفته و به نظر نمی رسد از این پس دیگر تفکیک دو حیطه تولید و تجارت هم بتواند دردی از جامعه خسته فعالین اقتصادی دوا کند.
حال اگر آنچه از چهار سال اخیر روایت کردیم را کنار بگذاریم و کمی به عقب تر بازگردیم بازهم شاهد آشفتگی در این عرصه هستیم. با آمد و رفت دولتها برنامههای صنعتی و معدنی بسیاری تهیه و تدوین شده ولی هیچ یک از این برنامه ها هویتی جامع نداشته و حتی همین خرده برنامه های بخشی نیز به طور کامل به اجرا در نیامده اند و تنها اثر ماندگار این کاغذ نوشتهها در کارنامه دولتها شامل کلنگ زنی های چندهزار میلیاردتومانی است که یا به بهره برداری نرسیده اند و یا اگر هم رسیده اند با چنان تاخیری وارد عرصه تولید شده اند که سربار هزینهها فعالیتشان را غیر قابل توجیه کرده است و در این میان دولتها تنها تلاش کرده اند بنا به تشخیص خود طرحهای صنعتی ومعدنی جدیدی به این فهرست بلند بالا اضافه و یا کم کنند.
کمی از مرزهای خود فاصله بگیریم و ببینم این آشفته بازار در پازل جهانی و رقابت جانانه دیگر اقتصادها حرفی برای گفتن دارد یا خیر؟ در پاسخ با اقتدا با آیت الله رئیسی رئیس جمهور سیزدهم باید بگوییم :خیر.
در دنیایی که عمر فناوریها به ۳ ماه تقلیل یافته،به روز ترین صنایع منضم شده طرحهای دولتها هم جزء صنایع فرسوده و از رده خارج قراردارند. البته این به معنی عدم تولید علم در کشور نیست، اما تلخی موضوع اینجاست که ایران در عرصه تولید علم حرکتی قابل توجه داشته ولی هنوز در تجاری سازی این دستاوردها به دلیل فضای سیاسی و آلوده به رانت حاکم بر روابط اقتصاد کشور ناموفق است.
از سوی دیگر فضای بی ثبات اقتصادی که طی دو دهه اخیر شاهدش هستیم اجازه سرمایه گذاری بخش غیر دولتی را در فرایندهای منجر به تحقیق و توسعه را نمی دهد و دولت ها هم به دلیل نگرش کوتاه مدت انگیزهای برای پایه گذاری فرایندهایی ندارند که سالها بعد از به پایان رسیدن دوره فعالیتشان به بار بنشیند. که این بی میلی در ادبیات همه دولتها نیز به طور کامل قابل لمس است ادبیاتی که منتج به نگارش برنامه های کوتاه مدت و طرح های به اصطلاح زود بازده می شود.
اما خبری از کار جدی و ریشهای نیست. اگر هم باشد به دلیل آنکه دولتهای ما با نفی دولت قبل به اثبات خود می پردازند، طرح های میان مدت و بلند مدتی که از سلف خود به ارث برده اند در اکثر مواقع مسکوت می گذارند که شاهد مثال آن هم اتفاقی است که برای برنامه های پنج ساله افتاد.
از این بحر طویل مصائب که بگذریم به امروز بر می گردیم. در دولتهای یازدهم و دوازدهم طی ۶ سال گذشته دهها هزارمیلیارد تومان به بخش صنعت و معدن تزریق شده اما این اتفاق ناشی از یک برنامه مدون و یک خط سیر مشخص نبوده بلکه هر یک از افرادی که سکان وزارت صمت را به دست گرفته بنا به صلاح دید خود اقداماتی را در دستور کار قرارداده است.
نتیجه آنکه هنوز هم صادرات صنعتی کشور در مقایسه با صنایع نفتی مانند پتروشیمی و مواد خام معدنی صادراتی عقب بوده و سهم اندکی از کل صادرات کشور را شامل می شود که این یعنی در بهترین حالت منابع صرف شده تنها به تداوم وضعیت موجود کمک کرده و هیچ توسعهای در تولید صنعتی را شاهد نیستیم.
در سوی دیگر ماجرا نیزتحریمها و محدودیت تبادلات خارجی را نیز به چالشهای صنعتگران کشور بیافزاییم که زمینه ساز قوانین سخت و دست و پاگیرو بسیاری دیگر از نابسامانیهای مرتبط با فضای تولید و کسب وکار شده است. باید دید با روی کارآمدن دولت سیزدهم آیا این بحرطویل نابسامانی پایان می پذیرد؟
امید که در دهم تیرماه سال ۱۴۰۱در فضایی متفاوت از تلاشگران عرصه صنعت و معدن کشورمان قدردانی کنیم.
عناوین دیگر مطالبی که در این ویژه نامه می خوانید به شرح زیر است:
- اینجا صمـت مـردم است
- گزارش تحلیلی عملکرد سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور
- ۲۰ پیشنهاد صنعتی به وزیر صمت آینـده
- سرمایه گذاری ۸ هزار میلیارد ریالی در سال ۱۴۰۰
- ایمیدرو؛ توسعه زیربناها، توانمندسازی و ماموریت های جدید
- شهـرکهای صنعتـی راهگشـای اقتصاد ایـران
- حمایت صندوق ضمانت صادرات ایران از توسعه و تسهیل صادرات در سـال تولید،پشتیبانیها و مانعزدائیها
- برنامه های جدید صندوق ضمانت برای کمک به رفع موانع تولید در صنایع کوچک طی سال ۱۴۰۰
- افزایش تولید در امتداد رشـد ایمنی و رفـاه
- تنـوع در محصول و توازن در تولید دو رویکـرد مهـم «ومعـادن»
- ترسیم افق های جدید توسعه و پیشرفت در شرکت مجتمع جهان فولاد سیـرجان
- شتاب بخشی به گردش چرخ اقتصاد کشور در دستور کـار شرکت مجتمع فولاد خراسان
- صنعـت پتروشیمـی ایـران زینت المجالـس سیـاسیـون
- بومی سازی فناوری تولید تسمه نقـاله های بالای یک کیلومتر در مـدار رشـد تولیـد
- شرایط حاکم بر پتروشیمی در دوران جنگ تحمیلی
- قراردادEPC طرح کریستال ملامین، پروژه ای در راستای توفیقات تجـاری
- اپلیکیشن جامع؛ نیاز مبرم صنعت حمل و نقل
- پالایشگر هرچه می ریسد خودروساز پنبه میکند
- بررسی آثار اقتصادی و اجتماعی بیمـاری کـرونا در آسیا و اقیانوسیه
- توسعه صنعت لوازم خانگی در دولت سیزدهم
- اندازهگیری بهرهوری در صنعت مشاوره
- اعطای تسهیلات شرکت شهاب برای کمک به ازدواج آسـان جوانـان
- حمل ونقل ریلی و جاده ای کالا در کشـور هوشمند می شود
- توسعه زیرساخت های بندرخشک پیشگـامـان با هدف راه اندازی فاز دوم
- رتبه ایران در GCI طبق آخرین گزارش بین المللی
- تداوم تعارف و تکلف سنت به نام تکریم صنعت
- بیتوجهی به بهرهوری اتلاف منابع کشور
- چرا رفع تعهدات ارزی از نقشونگار فرش ایرانی پیچیدهتر میشود
- برند بینالمللی صنعت ایران
- تولد سایپای نوین در سال های سخت تحریـم و کـرونا