کد خبر: 280302130204
آموزشروزنامه

«عصراقتصاد»حواشی پیرامون سوال های امتحان نهایی را  بررسی می کند؛ انتشار یا لو رفتن؟!

گروه اجتماعی- وزارت آموزش و پرورش نحوه تامین امنیت سوالات امتحانات نهایی را اعلام کرد. در اطلاعیه وزارت آموزش و پرورش در این خصوص آمده است: امتحانات نهایی سال جاری به دلیل تاثیر آن در سوابق کنکور دارای اهمیت زیادی برای دانش آموزان و خانواده‌های آنان است لذا آموزش و پرورش برای انجام دقیق و بدون خطای این آزمون‌های برنامه‌ریزی کرده است.

این اطلاعیه می‌افزاید: یکی از کارهای مهمی که در آزمون‌های نهایی باید صورت گیرد، تامین امنیت سوالات آزمون از مرحله آغاز تا مرحله پایانی است که تمامی این مراحل به صورت کاملا الکترونیکی و بدون دخالت دست انجام می‌گیرد تا بیشترین امنیت برای سوالات آزمون تامین شود.

معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش، با بیان اینکه به هیچ عنوان بحث لو رفتن سوالات امتحان نهایی را نداشتیم ولی موضوع انتشار سوال اتفاق افتاده است، درباره شائبه‌ تقلبات وسیع در امتحانات نهایی امسال و نگرانی بابت تاثیر ۴۰ درصدی و قطعی آن در کنکور، گفت: فرآیند آزمون مورد نظارت جدی بود. ذی نفعانی هستند که مخالف مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص تغییر در شیوه پذیرش دانشگاه‌اند و ممکن است در این ایام هم اخبار کذبی را منتشر کرده باشند.

محمد مهدی کاظمی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه به هیچ عنوان بحث لو رفتن سوالات امتحان نهایی را نداشتیم ولی موضوع انتشار سوال اتفاق افتاده است، اظهار کرد: همانطور که بارها از سوی وزارت آموزش و پرورش، وزیر، ریاست مرکز سنجش و بنده مطرح شده است، به هیچ عنوان لو رفتن سوالات امتحان نهایی اتفاق نیافتاده است چراکه لو رفتن سوالات قبل از شروع آزمون است و بالاخره بعد از شروع آزمون ممکن است انتشار سوال اتفاق افتاده باشد که این موضوع رخ داده است.

وی با اشاره به اینکه بعضا دانش آموزان علیرغم تفتیش بدنی ابزارهایی را به هر نحوی همراه خود سر جلسه آزمون برده‌اند، ادامه داد: ابزارهای برده شده سر جلسات امتحان متفاوت است. ممکن است گوشی موبایل باشد یا بعضا ابزاراهای جاسوسی هم در بین ابزارهای برده شده سر جلسه امتحان نهایی وجود داشته باشد لذا این بحث هست اما همه این موارد شناسایی شده‌اند.

معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش، در بخش دیگر سخنان خود در پاسخ به سوالی مبنی بر شائبه‌ تقلبات وسیع در امتحانات نهایی امسال به دلیل تاثیر ۴۰ درصدی و قطعی آن در کنکور، خاطر نشان کرد: کنکور طی سال‌های گذشته ذی‌نفعانی داشته است و از روزی این مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص تغییر در شیوه پذیرش دانشگاه‌ها تصویب شد، این ذی‌نفعان طبیعتا در پی مخالفت با این مصوبه بودند. ممکن بود در این ایام هم  اخبار کذبی را اعم از لغو شدن این مصوبه منتشر کنند. درواقع این موضوعات را برای تشویش اذهان عمومی یا درگیر کردن ذهن دانش آموزان با این موضوع انجام داده‌اند.

وی همچنین تاکید کرد که دانش آموزان مبنا را بر اطلاعیه‌های رسمی منتشر شده از سوی وزارت آموزش و پرورش بگذارند.

کاظمی با اشاره به اینکه فرآیند آزمون نهایی مورد نظارت جدی توسط دستگاه آموزش و پرورش و دستگاه نظارتی بوده است، یادآور شد: ما به هیچ عنوان بحث لو رفتن سوالات امتحان نهایی را نداشتیم ولی موضوع انتشار سوالات اتفاق افتاده است. از سوی دیگر اگر احیانا تخلفی هم در جلسه آزمون پیش آمده باشد مورد رسیدگی قرار گرفته است. تخلفات سالهای گذشته هم در امتحانات بوده است.

در سالهای گذشته نیز بلافاصله برای دانش آموزان متخلف آرا صادر می‌شد ولی چون در گذشته  حساسیتی نسبت به این موضوع وجود نداشت، کسی نسبت به انتشار این امر اقدام نمی‌کرد. در حال حاضر چون این موضوع با حساسیت جدی‌تری دنبال می‌شود و بعضا ممکن است ذی نفعانی هم در مخالفت با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی وجود داشته باشند؛ طبیعتا این ذی‌نفعان اقداماتی را ممکن است انجام دهند.

پیش از این نیز، رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش‌وپرورش بابیان اینکه انتشار سؤالات پس از برگزاری آزمون به معنای لو رفتن سؤال نیست، اظهار کرد: به دلیل اتخاذ فرایندهای امن که در حوزه‌های طراحی و اجرای آزمون‌های نهایی و پس از الکترونیکی کردن ارسال سؤالات که از سال ۹۷ به کار گرفته می‌شود، در ۵ سال گذشته هیچ گزارشی از لو رفتن سؤالات آزمون نهایی نداشته‌ایم.

محسن زارعی در پاسخ به این سؤال که آیا سؤالات آزمون نهایی لو رفته است، اظهار کرد: لو رفتن سؤالات در آزمون زمانی اطلاق می‌شود که سؤالات یک آزمون قبل از برگزاری آن منتشرشده باشد و اگر چنین اتفاقی بیفتد، به معنای این است که امنیت آزمون زیر سؤال است و تقلب گسترده می‌تواند اتفاق بیفتد که در صورت لو رفتن آزمون، باید آزمون مجدداً تکرار شود، زیرا به امنیت آن خدشه واردشده است.

 وی ادامه داد: ساز و کاری که ما برای آزمون نهایی برنامه‌ریزی کرده‌ایم، در سه مرحله انجام می‌شود که شامل طراحی، اجرا و تصحیح است. در مرحله طراحی سؤال، طراحان ۷۲ ساعت قبل از آزمون به قرنطینه رفته و سؤالات را طراحی می‌کنند. به همین دلیل امکان لو رفتن سؤالات در این مرحله وجود ندارد.

پس‌ازاین مرحله در همان محل قرنطینه طراحی، سؤالات رمزنگاری‌شده و برای روسای حوزه‌های اجرایی به‌صورت فایل ارسال می‌شود، لذا تا این مرحله هیچ‌کس دسترسی به سؤالات ندارد و به دلیل وجود چنین فرایندی می‌گوییم هیچ‌گونه احتمال لو رفتن سؤالات وجود ندارد و هیچ گزارشی نداریم که در این مرحله سؤالات لو رفته باشد.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا