« عصراقتصاد» گزارش می دهد؛ مرغ هنوز ارز ترجیحی می گیرد
یک کارشناس صنعت طیور میگوید مرغ تنها برای سه قلم نهاده ارز ترجیحی دریافت میکند و مابقی یعنی ۴۰ درصد هزینههای تولید ارز دولتی نمیگیرند؛ با این حال اما قیمت مرغ نه تنها با نوسانات نرخ ارز افزایشی نشده، بلکه حتی از نرخ مصوب نیز کمتر است.
گروه صنعت، معدن و تجارت- حبیب اسدالله نژاد در گفتوگو با ایسنا، در پاسخ به این سوال که چرا کالاهایی که ارز ترجیحی دریافت میکنند با نوسانات نرخ ارز گران میشوند؟ گفت: مرغ برای ذرت و کنجاله سویا ارز ترجیحی دریافت میکند و اگر قرار باشد مرغ بر اساس همان قیمتهای وارداتی نهادهها که در بازارگاه هست، نرخگذاری شود باید قیمت آن بیش از قیمت فعلی باشد.
وی افزود: در حال حاضر قیمت تمام شده مرغ زنده برای مرغداران بیش از ۶۸ هزار تومان است، ولی قیمت فعلی آن در بازار ۵۵ هزار تومان است. این یعنی نه تنها قیمت مرغ بالا نیست، بلکه حتی پایینتر از نرخ مصوب است و مرغداران در حال زیان دهی هستند.
این کارشناس صنعت طیور تصریح کرد: البته موضوع دیگر این است که ۳۵ تا ۴۰ درصد هزینههای تولید مانند دارو، واکسن و… از ارز دولتی استفاده نمیکنند و در نتیجه وابسته به نرخ ارز در بازار آزاد هستند و هر نوسانی در نرخ ارز هزینههای تولید را افزایش میدهد که البته به افزایش هزینههای تولید توجهی نمیشود.
وی در ادامه با بیان اینکه قیمت مرغ بعد از عید کاهشی شده است، گفت: عرضه در حال حاضر زیاد و تقاضا کم است.
اسدالله نژاد در بخش دیگری از صحبتهایش به تولید و صادرات نیز اشاره کرد و گفت: اینکه گفته میشود ۱۵۰ میلیون قطعه جوجهریزی شده شک برانگیز است، زیرا بعد از سیاستهای غلط گذشته در خصوص گلههای اجداد عملا پتانسیل تولید مازاد جوجه به کشور تبدیل به چالش تامین جوجه شد و وزارت جهاد کشاورزی مبادرت به صدور واردات جوجه یکروزه و تخم مرغ نطفهدار برای تامین جوجه و مرغ کشور کرد.
وی اضافه کرد: با همه این تفاسیر و با لحاظ واردات تخم مرغ نطفهدار و جوجه یکروزه هم این حجم جوجه در کشور تامین نمیشود که وارد سالنهای پرورش شوند. یعنی حتی با واردات جوجه یکروزه هم این عدد محقق نمیشود. بر فرض تحقق هم بازار مصرفی برای آن وجود ندارد و آسیب به مرغداران میرسد.
این کارشناس صنعت طیور در پایان گفت: چون بازار کشش ندارد و صادرات هم به دلایل مختلف محقق نمیشود، باید در تعیین حجم تولید کارشناسی عمل کرد و تشکلها نباید زیر بار تولید مازاد و غیر کارشناسی بروند.
رئیس انجمن صنفی گاوداران ایران گفت: تک نرخی شدن ارز باعث میشود که فساد از بین برود و بازار به ثبات برسد. از آن طرف هم دولت میتواند برای حمایت از مصرف کننده یارانهای را به حساب مردم واریز کند تا آنها کالای اساسی خریداری کنند.
احمد مقدسی در گفتوگو با ایسنا، در پاسخ به این سوال که چرا برخی از کالاهایی که ارز ترجیحی دریافت میکنند با نوسانات نرخ ارز دچار نوسان می شوند؟ گفت: دولت برای سه قلم نهاده مورد نیاز صنعت گاوداری یعنی جو، ذرت و سویا ارز تخصیص میدهد و به سایر مواد اولیه ارزی تخصیص داده نمیشود. در نتیجه با افزایش نرخ ارز قیمت برخی از مواد اولیه که مشمول ارز دولتی نمیشوند افزایش مییابد که در هزینه تمام شده تولید موثر است.
وی افزود: موضوع دیگر بار روانی افزایش قیمت دلار است که باعث میشود قیمت یونجه و ذرت علوفهای که ارتباطی با ارز نیز ندارند، بالا برود.
رئیس انجمن صنفی گاوداران ایران در ادامه گفت: از طرفی تاخیر در تخصیص ارز و عدم تامین به موقع نهادههای مورد نیاز باعث می شود که واردکنندگان نتوانند به موقع نهاده مورد نیاز بازار را تامین و در سامانههای مربوطه بارگذاری کنند تا نهاده با قیمت مصوب به دست تولیدکننده برسد که در نهایت تولیدکننده مجبور است برای تامین نهادههای مورد نیاز خود به بازار آزاد مراجعه کند.
مقدسی در ادامه عنوان کرد: رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده است که به همه کالاهای اساسی ارز ترجیحی دادهاند و سایر اقلام نیز مشمول ارز تالار دوم میشوند، اما سوال اینجاست که در چه بازه زمانی ارز تخصیص داده میشود؟ آیا این تخصیص ارز به موقع است؟
وی با اشاره به اینکه دولت باید ارز را تک نرخی کند، گفت: تک نرخی شدن باعث میشود که فساد از بین برود و بازار به ثبات برسد و از آن طرف دولت میتواند یارانهای به حساب مردم واریز کند تا کالاهای اساسی خریداری کنند.