« عصراقتصاد » گزارش می دهد؛ پیاز اشک مصرف کننده را در می آورد؟
رییس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی استان تهران در خصوص نوسان قیمت پیاز گفت: قطعا با گرمتر شدن هوا و به دست آمدن پیازهای دور شهری و مدیریت صادرات قیمتها به تعادل میرسد.
گروه صنعت، معدن و تجارت- بر اساس مشاهدات میدانی از مغازههای سطح شهر تهران قیمت هر کیلو پیاز در مغازهها به بیش از ۳۰ هزار تومان رسیده و تا ۳۸ هزارتومان هم بالا رفته است. در میادین میوه و تره بار نیز هر کیلو از این محصول کشاورزی با قیمت ۱۸ تا ۲۵هزارتومان عرضه میشود.
اسدالله کارگر – رییس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران در گفتوگو با ایسنا در خصوص چرایی این افزایش قیمت گفت: سال گذشته پیاز کمتری در مقایسه با سالهای قبل کاشته شد و در نتیجه به بازار نیز پیاز کمتری عرضه شده است. البته گفته میشود که صادرات نیز در افزایش قیمت پیاز نقش داشته است.
وی افزود: تا به دست آمدن پیاز دورشهری زمان زیادی نیاز است و در حال حاضر نیز پیاز از جنوب کشور تامین میشود.
رییس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی استان تهران گفت: قطعا با گرمتر شدن هوا و به دست آمدن پیازهای دور شهری و مدیریت صادرات قیمتها به تعادل میرسد.
کارگر همچنین عنوان کرد: در حال حاضر کشف قیمت عمده فروشی هرکیلو پیاز در میدان مرکزی میوه و تره بار۱۴ تا ۲۸ هزارتومان است.
مقایسه برآیند اعمال سیاستهای عوارض صادراتی بر قیمت خردهفروشی پیاز در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نشان میدهد، با اعمال سیاست تجاری در دی ماه سال ۱۴۰۱، قیمت خردهفروشی پیاز افزایش یافت که بیانگر رشد ۲۰ درصدی قیمت است.
این در حالی است که با اعمال سیاست تجاری پیاز در سال ۱۴۰۲، قیمت پیاز به میزان ۳ درصد کاهش یافت، به طور کلی مقایسه قیمت خردهفروشی پیاز در دی ماه سال ۱۴۰۲ نسبت به ماه مشابه سال قبل بیانگر کاهش ۲۰ درصدی قیمت است که اثر اعمال صحیح و به موقع سیاست کنترلگری وزارت متبوع را نشان میدهد.
در مقایسه صادرات پیاز در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز، میزان صادرات در دی ماه ۱۴۰۲ بعد از اعمال عوارض صادرات ٩٠٠٠ تن و در سال ۱۴۰۱ به میزان ۸ هزار تن است و نکته قابل توجه آن است که با اعمال سیاست صحیح عوارض صادراتی میزان صادرات در بهمن ماه ۱۴۰۲ افزایش یافته که نه تنها توانسته به کنترل قیمت پیاز داخل کمک کند، بلکه درآمد ارزی برای دولت نیز به همراه داشته است.
پیش از این، وزارت جهاد کشاورزی با اعمال سیاستهای کنترل در مبادی تولید و خارج از آن، قیمت پیاز را تنظیم کرد.وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: محصولات صیفی و سبزی بالاخص پیاز دارای نوسانات تولید سالانه است، به طوری که در برخی از فصول تولید پیاز در کشور با مازاد و در برخی دیگر با کمبود مواجه است و این امر متعاقباً نوسانات قیمتی را به همراه دارد، در این بین وزارت جهادکشاورزی همواره با اعمال سیاستهای کنترل در مبادی تولید و خارج از مبادی تولید به دنبال تنظیمگری بازار محصول فوقالذکر بوده است.
بنابر این گزارش، مقایسه تجربیات وزارت جهادکشاورزی در کنترل بازار محصول پیاز در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ میتواند رهنمود بسیار ارزشمندی برای سالهای آتی باشد.
مطابق آمار معاونت زراعت، تولید پیاز در ماههای آبان، آذر و دی همواره با کمترین میزان برداشت روبه روست که این امر افزایش قیمت محصول پیاز در آن برهه زمانی را به همراه دارد.
این گزارش میافزاید: در سال ۱۴۰۱، به دلیل کمبود عرضه پیاز و متعاقب آن افزایش قیمت در ماههای آذر، دی و بهمن، دولت با سیاستهای اعمال عوارض صادراتی ۵۰، ۱۰۰ و ۱۸۰ درصد به ترتیب در روزهای ۲۲ آذر، ۱۷ دی و ۱۶ بهمن سعی در کنترل قیمت این کالا داشت، اما این سیاستها به دلیل عدم اعمال در زمان مناسب، نه تنها به کاهش قیمت پیاز کمکی نکرد، بلکه در راستای تأمین مکفی این کالا هزینه واردات پیاز نیز به کشور تحمیل شد.
وزارت متبوع در سال جاری با رصد مستمر و جلسات متعدد با کارشناسان و معاونتهای تخصصی مرتبط سعی کرد از تکرار تجربه تلخ سال گذشته جلوگیری کند، در این راستا با توجه به تراز مصرف – تولید و تعیین زمان فروچاله تولید، با اعمال عوارض صادراتی ۱۰۰، ۴۰ و ۱۰ درصد در روزهای ۲۲ آذر، ۲۵ دی و ۵ بهمن سال جاری به کنترل موجودی و عرضه مکفی پیاز در داخل کشور دست زد و بدین ترتیب قیمت پیاز را کنترل کرد.
اثرات اعمال به موقع و مناسب این سیاست نه تنها به کنترل قیمت پیاز منجر شد بلکه دولت را به صادرات مازاد پیاز و حذف کامل عوارض صادراتی ترغیب کرد.