عضو هیاتمدیره انجمن ملی تولیدکنندگان سیبزمینی معتقد است الگوی کشت غلط وزارت جهادکشاورزی مسبب مشکلات کشاورزان سیبزمینیکار است چراکه در برنامههای ارائه شده، کشاورز فدای بخش بازار و مصرفکننده میشود.
رحیم نیازی در گفتوگو با ایلنا با اشاره به مشکلات اخیر کشاورزان سیب زمینی کار، اظهار کرد: گفته میشود کشاورزان مقصر مشکلات پیش آمده به دلیل عدم اجرای الگوی کشت هستند در حالی که الگوی کشت غلط وزارت جهادکشاورزی دلیل اصلی مشکلات کشاورزان است.
او یادآور شد: الگوی کشت برنامهای برای تولید محصولات کشاورزی است که به شکل سهمیهبندی تولید به ادارات جهادکشاورزی هر استان ابلاغ میشود.
نیازی ادامه داد: الگوی کشت از طریق ادارات جهادکشاورزی به کشاورزان منتقل میشود و شرط دریافت خدمات را اجرای آن در نظر میگیرند.
به گفته او شرکت خدمات حمایتی کشور که وظیفه تامین نهادههای کشت مانند کود و سم برای کشاورزان را دارد، تنها به کشاورزانی نهاده تحویل میدهد که الگوی کشت ابلاغی را رعایت کنند.
نیازی تصریح کرد: اما الگوی کشتی که به آنها داده میشود همواره با نگاه به بازار و مصرفکننده است و کشاورزان کمتر در آن دیده میشود.
او با تاکید بر اینکه وزارت جهاد کشاورزی برای فرار از چالش احتمالی بازار کشاورز را فدا میکند، افزود: برای جهادکشاورزی چندان اهمیتی ندارد که کشاورزان چه سرنوشتی پیدا میکنند.
سیاست این وزارتخانه بیش از هر چیز این است که رقمهای بالا رفتن تولید را اعلام کند و مصرف کننده را با اشباء بازار از محصول ساکت نگه دارد.
نیازی یادآور شد: هزینه تولید در سالجاری بیش از هر سال دیگری برای کشاورزان افزایش یافته است به نحوی که برای هر بخش ۳ تا ۴ برابر بیشتر پول پرداخت میکند.
او افزایش ۳ تا ۴ برابری قیمت کیسه، افزایش ۳ تا ۴ برابری حمل و نقل و افزایش ۲ برابری دستمزد از نمونههای برشمرد که موجب بالا رفتن هزینههای تمامشده تولید سیبزمینیکاران در سال جاری شدهاند.
نیازی اظهار کرد: همیشه در زمان بیشبود تولید انگشت اتهام را به سمت کشاورزان میگیرند و هیچکس از آنها نمیپرسد الگوی کشت بر چه اساسی نوشته شده است؟ وزارتخانه برای کاهش هزینههای تولید چه کرده است؟ چرا سالهاست دچار قصه تکراری مازاد تولید و عرضه و نبود نظارت هستیم؟ چرا هیچگاه آمار دقیق و روشنی از تولید و بازار ارائه نمیشود؟
او با بیان اینکه کمکاری مسئولان موجب شده شاهد از دست رفتن منابع ارزشمند آب، خاک و زمان باشیم، گفت: این منابع یا جبرانپذیر نیستند یا جبران آنها بسیار سخت است، اما به نظر میرسد از دست رفتن این سرمایههای ارزشمند برای مسئولان اهمیت زیادی ندارد