کد خبر: 310402133426
ادب و هنرجامعه و فرهنگروزنامه

فروش میلیاردی ۴۰ درصد آثار حراج تهران

در این دوره از حراج ۱۴۳ خریدار در مزایده شرکت کردند که ۵۷ نفر، یعنی حدود ۴۰ درصد از شرکت‌کنندگان، برای نخستین بار در حراج حاضر می‌شدند. یکی دیگر از ویژگی‌های هفدهمین حراج تهران که در این دوره کاملا مشهود بود، فروش چهل درصد آثار به قیمت میلیاردی بود که نشان از تثبیت جایگاه سرمایه‌گذاری در عرصه هنر دارد.

به گزارش عصراقتصاد، هفدهمین دوره حراج تهران، که به آثار هنر مدرن و معاصر ایران اختصاص داشت، ۳۰ تیرماه ۱۴۰۲ با حضور جمعی از مجموعه‌داران، هنرمندان و اصحاب رسانه در هتل پارسیان آزادی برگزار شد، در حالی که عده زیادی از دنبال‌کنندگان این حراج، این رویداد را از طریق بستر آنلاین در سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی نیز مشاهده کردند.

این رویداد هنری توانست با فروش یکصد اثر ارائه شده به مبلغ ۲۱۱ میلیارد و ۲۱۰ میلیون تومان، رکورد چشمگیری را در بازار هنر ایران ثبت کند. این دوره از حراج به معرفی آثار مدرنیست ایران و هنرمندان معاصر اختصاص داشت.

مطالب پیشنهادی

اجرای مراسم هفدهمین حراج تهران را حسین پاکدل برعهده داشت و ۱۱۰ آثار شامل ۸۶ اثر نقاشی، ۹ مجسمه، چهار عکس و ۱۱ تابلو نقاشی‌خط، به هنردوستان ارائه شد که در نهایت یکصد اثر به فروش رسیدند. فروش بیش از ۹۰ درصد آثار این رویداد مبین استقبال مجموعه‌داران هنری از آفرینش‌های هنرمندان ایرانی و متضمن موفقیت بیشتر هنر ایران است.

از دیگر ویژگی‌های هفدهمین حراج تهران این بود که علاوه بر آثاری از هنرمندان تثبیت‌شده بازار هنر ایران؛ سهراب سپهری، حسین زنده‌رودی، منیر فرمانفرماییان، آیدین آغداشلو، محمد احصائی، پرویز تناولی، منصور قندریز، منوچهر یکتایی و… تعداد زیادی از آثار هنرمندان معاصر ایران به خصوص چهره‌های جوان‌تر را نیز به علاقمندان هنر عرضه کرد که مورد اقبال مجموعه‌داران هنری قرار گرفت.

در این دوره از حراج ۱۴۳ خریدار در مزایده شرکت کردند که ۵۷ نفر، یعنی حدود ۴۰ درصد از شرکت‌کنندگان، برای نخستین بار در حراج حاضر می‌شدند. یکی دیگر از ویژگی‌های هفدهمین حراج تهران که در این دوره کاملا مشهود بود، فروش چهل درصد آثار به قیمت میلیاردی بود که نشان از تثبیت جایگاه سرمایه‌گذاری در عرصه هنر دارد.

اما در هفدهمین حراج تهران ۱۱۰ اثر از یکصد هنرمند، عرضه شد که یکصد اثر یعنی ۹۱ درصد آثار به فروش رسیدند. ضمن آنکه رکورد این دوره حراج به تابلو «بدون عنوان» سهراب سپهری به قیمت ۲۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان اختصاص پیدا کرد که رکورد بازار هنر ایران محسوب می‌شود.

پس از آن اثری از کوروش شیشه‌گران به قیمت ۱۷ میلیارد در جایگاه دوم قرار گرفت. اثر دیگری از مجموعه «تنه‌درختان» سهراب سپهری نیز با قیمت ۱۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان، در جایگاه سوم ایستاد.

در این دوره‌ از حراج تهران ۵۰ اثر با ارزش بیش از یک میلیارد تومان برآورد قیمت به مجموعه‌داران ایرانی پیشنهاد شد که در نهایت ۴۵ اثر، نزدیک به نیمی از آثار فروخته شده در حراج هفدهم با قیمت میلیاردی چکش خوردند.

رکوردداران هفدهمین حراج تهران

رکورد این دوره حراج تهران به تابلو «بدون عنوان» سهراب سپهری با قیمت ۲۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان اختصاص پیدا کرد که هم‌اکنون رکوردار گران‌ترین اثر هنری بازار هنر ایران به شمار می‌رود و پس از آن اثر کوروش شیشه‌گران به قیمت ۱۷ میلیارد تومان در جایگاه دوم ذی‌قیمت‌ترین آثار هفدهمین حراج تهران قرار گرفت.

اثر دیگری از سهراب سپهری به قیمت ۱۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان در جایگاه سوم، تابلو نقاش‌خط «اندام» حسین زنده‌رودی با قیمت ۱۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان در جایگاه چهارم، اثر «مربع و مثلث‌ها» منیر شاهرودی فرمانفرماییان با قیمت ۹میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان و تابلوی «سال ۱۳۱۹» آیدین آغداشلو به قیمت ۸ میلیارد تومان در جایگاه بعدی گران‌قیمت‌ترین آثار حراج هفدهم قرار گرفتند.

همچنیین اثری از ابوالقاسم سعیدی ۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان، تابلو نقاشی‌خط «عشق و محبت» محمد احصایی به مبلغ ۷ میلیارد تومان، اثری از مسعود عربشاهی ۶ میلیارد تومان، تابلویی از مارکو گریگوریان ۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان و اثر «تا آخر زمان» فرهاد مشیری پنج میلیارد تومان دیگر آثاری بودند که بالای ۵ میلیارد تومان به فروش رسیدند.

۳۴ اثر زیر ۵ میلیارد تومان

در هفدهمین حراج تهران، ۳۴ اثر زیر ۵ میلیارد تومان چکش خوردند که با بیشترین رقابت از سوی خریداران مواجه شدند. نقاشی از پرویز کلانتری ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان، اثری از واحد خاکدان ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان، تابلویی از ناصر عصار ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان، اثر دیگری از مسعود عربشاهی ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان، تابلویی از مجموعه‌ آثار شنی محسن وزیری‌مقدم ۴ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان، تابلویی از مجموعه «انارها و درخت‌ها» فریده لاشایی ۴ میلیارد تومان، اثری از فرامرز پیلارام ۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان، تابلویی از حسین کاظمی ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان، اثر دیگری از فریده لاشایی ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان، اثری از سیراک ملکونیان ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان، نقاشی از لیلی متین‌دفتری ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان، اثری «بدون عنوان» از منوچهر یکتایی ۳ میلیارد تومان، تابلو نقاشی‌خطی از نصرالله افجه‌ای ۲ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان، اثری از محمدعلی ترقی‌جاه ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، نقاشی از شهریار احمدی ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، اثر دیگری از نصرالله افجه‌ای ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، تابلویی از منوچهر نیازی ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان، اثر صادق تبریزی ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان و اثری از هادی جمالی ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان، دیگر آثاری بودند که بیش از ۲ میلیارد تومان چکش خوردند.

همچنین تابلوی دیگری از محمدعلی ترقی‌جاه یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان، اثر دیگری از صادق تبریزی یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان، نقاشی‌خطی از محمود زنده‌رودی یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان، پرتره‌ای از مهدی ویشکایی یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، تابلویی از گارنیک درهاکوپیان یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، مجسمه‌ای از کامبیز صبری یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، مجسمه‌ای از رضا لواسانی یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان، اثر منوچهر معتبر یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان، تابلویی از احمد امین‌نظر یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان، تابلو نقاشی‌خطی از صداقت جباری یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان و آثاری از منصور قندریز، پرویز تناولی، حسین محجوبی، بهروز دارش و سیامک عزمی نیز یک میلیارد تومان چکش خوردند.

۱۸ اثر بین ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان

در هفدهمین حراج تهران، ۱۸ اثر نیز بین ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان چکش خوردند که با رقابت قابل توجهی از سوی خریداران روبه رو بودند.

تابلویی از ایرج اسکندری ۹۰۰ میلیون تومان، اثری از هوشنگ پزشک‌نیا ۸۵۰ میلیون تومان، نقاشی از عبدالرضا دریابیگی ۸۰۰ میلیون تومان، اثری از احمد رفیع ۸۰۰ میلیون تومان، تابلویی از مریم سالور ۷۵۰ میلیون تومان، اثر رضا بانگیز ۷۰۰ میلیون تومان، نقاشی از جلال شباهنگی ۶۵۰ میلیون تومان، تابلو لیلی درخشانی ۶۵۰ میلیون تومان، نقاشی‌خط عذرا عقیقی بخشایش ۶۰۰ میلیون تومان، اثر رضوان صادق‌زاده ۶۰۰ میلیون تومان، تابلو کاظم چلیپا ۵۵۰ میلیون تومان، نقاشی از ایرج شافعی ۵۵۰ میلیون تومان، ایرج شایسته‌پور ۵۵۰ میلیون تومان، تابلویی از مصطفی گودرزی ۵۵۰ میلیون تومان، تابلویی از شهلا حبیبی ۵۰۰ میلیون تومان، نقاشی از گیزلا سینایی ۵۰۰ میلیون تومان، کتایون روحی ۵۰۰ میلیون تومان و نقاشی‌خطی از عین‌الدین صادق‌زاده نیز ۵۰۰ میلیون تومان به فروش رسیدند.

اما حدود ۴۰ درصد از آثار هفدهمین حراج تهران نیز ‏بین ۵۰۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان به فروش رسیدند که طیف گسترده‌ای از آثار هنری این دوره‌ از حراج را شامل می‌شد و اغلب هنرمندان آن از چهره‌های جدید بازار هنر بودند.

برخلاف دوره‌های گذشته که اغلب مدعی بودند تمامی آثار حراج به فروش رسیده، در دوره هفدهم برخی آثار ارائه‌شده در حراج تهران به فروش نرسید و به تایید برگزارکنندگان هم رسید. در این بین عکسی بدون عنوان و تک‌نسخه از عباس کیارستمی نیز در این حراج به فروش گذاشته شد اما در نهایت فروخته نشد.

هرچند در دوره‌های پیشین، مخاطبان حراج تهران و بعضی از کارشناسان هنری این فرضیه را مطرح کرده بودند که برخی از آثار موجود در حراج فروش نمی‌رود اما این قضیه اعلام نمی‌شود.

در این دوره از حراج که در هتل پارسیان آزادی تهران برگزار شد، ۱۰ اثر به فروش نرفت. البته دو اثر نیز حین برگزاری حراج فروخته نشد که دقایقی مانده به اتمام آن اعلام شد فروش رفته است.

اثری از سیراک ملکونیان، اثر بدون عنوان و تک نسخه از عباس کیارستمی، اثری از ژازه تباتبایی، یک اثر حجمی از توکل اسماعیلی، اثری از عبدالرضا دریابیگی، اثری از عباس معیری، اثر حجمی بهمن دادخواه، اثری از فرامرز پیلارام، اثری از جعفر روح‌بخش و اثری از ناصر عصار در حراج شب گذشته به فروش نرفتند. این در حالی است که برآورد فروش برخی از این آثار میلیاردی بود.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا