کد خبر: 040602136371
اقتصادبازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدن

خودروهای کاغذی

امروز فروش خودرو فقط از سوی خودروسازان انجام می‌شود و خرید و فروش حواله فقط روی کاغذ است

اکرم رضائی نژاد

به گفته رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو، خرید و فروش حواله خودرو در فضای مجازی انجام می‌شود و نمایندگی‌های فروش خودرو چنین کاری را انجام نمی‌دهند چون روی کاغذ خودرو معامله می‌شود که غیرقانونی است.

بارها پلیس و فعالان بازار خودرو هشدار داده اند که فریب آگهی‌های دروغین فروش حواله را نخورید اما باز هم عده‌ای که به دنبال سود باد آورده هستند، با تفکر اینکه خودرو را زیر قیمت بازار و بدون انتظار قرعه کشی خریداری می کنند به آگهی‌هایی پناه می‌برند که سرانجام آن برباد رفتن سرمایه و دارایی خریداران است.

“کلاهبرداری ۱۰۰ میلیاردی با فروش دروغین حواله خودرو در نظرآباد”، “پرونده فروش حواله خودرو با ۶۰ شاکی در همدان تشکیل شد”، “ثبت نام حواله خودرو شگرد اخیر مجرمان سایبری در خوزستان”، “هشدار نیروی انتظامی خوزستان نسبت به کلاهبرداری با فروش اقساطی خودرو”، “کلاهبردار میلیاردی تنظیم صوری حواله خودرو در ملایر دستگیر شد”، “کلاهبرداری با ترفند فروش حواله خودرو در کرمان”، “دستگیری کلاهبرداران ۹۰۰ میلیارد تومانی پیش فروش خودرو”، “هشدار پلیس برای کلاهبرداری به شیوه فروش حواله خودرو”، “کلاهبرداران میلیاردی پیش‌فروش حواله خودرو در کرمان دستگیر شدند”، “متهم به کلاهبرداری ۲۵۰ میلیاردی فروش حواله خودرو در سبزوار بازداشت شد”، این تیترها فقط چند نمونه از اخباری است که در همین ۵ ماه نخست سال در رسانه ها منتشر شده است و با وجود هشدارهای بسیار باز هم تداوم دارد.

سعید موتمن، رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو در گفت‌وگو با عصراقتصاد درباره فروش حواله‌های خودرو اظهار کرد: در مورد حواله های خودرو اگر شرکت صلح بزند قانونی ولی اگر صلح نزند غیرقانونی است و چون اکنون شرکت صلح نمیزند بنابراین خرید و فروش حواله‌های خودرو غیرقانونی است و احتمال دارد سر خریدار کلاه برود.

وی افزود: فردی خودرویی خریداری کرده‌ ولی هنوز تحویل نگرفته و در دفترخانه این خودرو را با وکالت میفروشند، تمام اسناد به نام فردی که خودرو را از شرکت خریده صادر می‌شود که ممکن است فردا برای آن فرد اتفاقی بیفتد مثلا فوت کند یا به خارج از کشور مهاجرت کند، در این شرایط فردی که وکالتی خودرو را خریداری کرده است دچار مشکل‌ می‌شود و به دردسر می‌افتد.

رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو ادامه داد: اگر فردی در قرعه‌کشی برنده می‌شد و امتیاز خود را در شرایطی می‌فروخت که تمامی اوراق به نام شخص خریدار صادر می‌شد، اینکار قانونی بود اما نمایندگی‌های فروش خودرو چنین کاری را انجام نمی‌دهند چون روی کاغذ خودرو معامله می‌شود که غیرقانونی است.

احتمال دارد فردا مشکلی پیش بیاید یا قیمت خودرو افزایش یابد و فروشنده خودرو را به خریدار تحویل ندهد.

موتمن با تاکید بر اینکه امروز فروش خودرو فقط از سوی خودروسازان انجام می‌شود، گفت: اگر کسی از دفتر یا نمایشگاهی خودرو را به صورت پیش‌فروش خریداری کند کار اشتباهی انجام داده است چون خودرویی وجود ندارد که آن نمایشگاه پیش‌فروش می‌کند فقط معامله روی کاغذ انجام می‌شود.

وی افزود: شرکت‌های خودروساز وکالت صلح را قبول ندارند و تمامی خودروهایی که از طریق سامانه بفروش می‌رسند تا یکسال غیرقابل انتقال هستند.

وی ادامه داد: مثلا قیمت خودرویی ۵۰۰ میلیون است و فردی ۴۵۰میلیون تومان پیش‌فروش می‌کند، خریدار باید آگاه باشد که چرا باید ۵۰ میلیون تومان ۵ روزه زیر قیمت بدهد یا فرض کنید قیمت خودرو ۲۵۰ تومان است و نمایشگاه یا دفتر ۲۰۰ میلیون تومان سه ماهه می‌فروشد. حواله هم چنین حالتی دارد، پیش فروش و فروش حواله غیرقانونی است. کاری قانونی است که از کانال خودروسازان و نمایندگی‌های رسمی آنها انجام شود و مبلغ به حساب شرکت خودروساز واریز شود، حتی زمانی که خرید از نمایندگی انجام شود پول باید به حساب شرکت خودروساز واریز شود نه به حساب نمایندگی.

رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو معتقد است کسانی که قانونمند کار می‌کنند هیچ‌وقت چنین معاملاتی انجام نمی‌دهند. این معاملات در فضای مجازی انجام می‌شود و چون این فضا کنترل نمی‌شود این مشکلات وجود دارد.

وی اظهار کرد: زمانی که رکود در بازار حاکم می‌شود اینگونه آگهی‌های فیک زیاد می‌شوند. الان برخی دفاتر لیزینگ می‌کنند و در آگهی می‌نویسند طبق شرایط شما لیزینگ انجام می‌شود، خریدار باید آگاهی داشته باشد دفاتری که لیزینگ انجام می‌دهند باید مجوز بانک مرکزی را داشته باشند اگر نداشتند، معامله انجام ندهند حتی اگر شرایطشان خیلی خوب باشد. ممکن است پول را واریز کنند بعد از آن برایشان مشکل ایجاد شود و گرفتار شوند.

موتمن درباره کنترل فضای آگهی‌ها گفت: به تازگی‌ قانونی در نظر گرفته شده است مبنی براینکه اگر کسی برای فروش خودرو آگهی بدهد باید سند به نامش باشد، بعد از اجرایی شدن این قانون می‌شود بحث آگهی‌ها را کنترل کرد.

بارها گفته‌ایم خریداران خودرو از افراد و فروشندگان شناسنامه‌دار خرید کنند که مشکلی پیش نیاید. افراد شناسنامه‌دار هم هیچ‌وقت حواله خودرو نمی‌فروشند چون می‌دانند اگر کسی شکایت کند، اتحادیه، تعزیرات و بازرسی وزارت صمت ورود می‌کنند و گرفتار می‌شوند.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
Back to top button