منطقه آزاد مشترک ایران و آذربایجان؛ فرصتی طلایی برای همکاریهای اقتصادی

هادی مقدم زاده مدیرعامل منطقه آزاد ارس، با اشاره به ظرفیتهای برجسته این منطقه از پیشنهاد تأسیس منطقه آزاد مشترک با جمهوریآذربایجان خبر داد و آن را فرصتی ارزشمند برای تقویت روابط اقتصادی دو کشور عنوان کرد.
وی افزود: منطقه آزاد تجاریصنعتی ارس بهعنوان صنعتیترین منطقه آزاد کشور، ظرفیتهای منحصربهفردی در بخشهای مختلف از جمله صنعت، کشاورزی و گردشگری دارد، فلذا با توجه به موقعیت استراتژیک ارس و هممرزی با جمهوری آذربایجان، تأسیس یک منطقه آزاد مشترک میتواند بستر مناسبی برای گسترش همکاریها و جذب سرمایهگذاران از دو کشور فراهم کند.
مدیرکل منطقه آزاد ارس در ادامه خاطرنشان کرد: در این سفر، همایش تجاری مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان برگزار شد که تأکیدی بر سیاستهای دولت ایران برای افزایش تعاملات تجاری با کشورهای همسایه بهویژه آذربایجان است، فلذا این همایش، زمینهساز گفتوگوهای سازندهای در خصوص توسعه پروژههای مشترک اقتصادی، از جمله تأسیس منطقه آزاد مشترک بوده است.
وی همچنین به ظرفیتهای خاص این منطقه اشاره و عنوان کرد: منطقه آزاد ارس، با توجه به موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد خود، به قطب گلخانهای شمالغرب کشور تبدیل شده است و صادرات محصولات کشاورزی به کشورهای قفقاز، CIS و روسیه در حال گسترش است، علاوه بر این، ظرفیتهای گردشگری منطقه آزاد ارس با جاذبههای طبیعی و تاریخی، به ویژه ژئوپارک ارس که دومین ژئوپارک خاورمیانه است، میتواند زمینهای برای جذب گردشگران آذربایجانی و سایر کشورها فراهم کند.
هاشمی همچنین به وضعیت زیرساختهای منطقه آزاد ارس اشاره کرد و تاکید کرد: زیرساختهای جادهای و ریلی در حال تکمیل هستند و پروژههای بزرگراهی و راهآهن در حال اجراست که میتواند پیوند کریدورهای شرق به غرب و شمال به جنوب را تسهیل کرده و ارس را به یک هاب لوجستیکی مهم در منطقه تبدیل کند.
وی در پایان گفت: پیشنهاد تأسیس منطقه آزاد مشترک با جمهوری آذربایجان، که از سوی مسئولین استانی نیز حمایت میشود، میتواند زمینهساز همکاریهای گستردهتری در زمینههای تجاری، صنعتی و گردشگری باشد و به رشد اقتصادی دو کشور کمک شایانی کند.
منطقه آزاد ارس، محور توسعه روابط با جمهوری آذربایجان است
عابدین خرم، استاندار آذربایجانشرقی نیز در غرفه منطقه آزاد ارس در نمایشگاه ایران اکسپو در جمع خبرنگاران با اشاره به اهمیت سفر اخیر رئیسجمهور به جمهوری آذربایجان، اظهار کرد: این سفر از چند جهت برای استانهای مرزی بهویژه آذربایجانشرقی اهمیت ویژهای داشت؛ هم به دلیل اشتراکات فرهنگی و تاریخی عمیق با جمهوری آذربایجان و هم به واسطه ظرفیتهای اقتصادی و ترانزیتی که میتواند در مسیر توسعه مناسبات دو کشور فعال شود.
وی افزود: در این سفر که با رویکرد دیپلماسی عمومی و با همراهی تیم اقتصادی از استانهای شمالغرب کشور انجام شد، بهدور از چارچوبهای سنتی دیپلماتیک، گفتوگوهای مؤثری با هدف تقویت ارتباطات مردمی، اقتصادی و فرهنگی شکل گرفت.
استاندار آذربایجان شرقی با تأکید بر نقش تبریز و آذربایجان در مناسبات اقتصادی منطقهای، خاطرنشان کرد: تبریز بهعنوان قطب صنعتی و اقتصادی شمالغرب، با اتاق بازرگانی پیشرو و سهم بالای بخش خصوصی در تولید، میتواند پیشران همکاریهای مشترک باشد. در مذاکرات صورتگرفته، بر عملیاتیسازی پروژههای مشترک در حوزه ترانزیت، ایجاد بازارچههای مرزی، جذب سرمایهگذار در منطقه آزاد ارس و همچنین صدور خدمات فنی و مهندسی به جمهوری آذربایجان تأکید شد.
وی در ادامه همچنین به ظرفیتهای گردشگری سلامت، تبادل دانشجو، و همکاریهای علمی اشاره و عنوان کرد: احیای پرواز مستقیم تبریز_باکو، تسهیل تردد مرزی و گسترش گردشگری سلامت از دیگر محورهای مورد تأکید بود که امیدواریم با پیگیری این تفاهمها، بستر توسعه همهجانبه در مرزهای شمالغرب کشور فراهم شود.
خرم در پایان گفت: سفر رئیسجمهور، نه فقط در سطح کلان، بلکه در سطح محلی و مردمی، میتواند تحرک تازهای به مرزنشینان و فعالان اقتصادی استانها بدهد، انشاءالله با اجرایی شدن تفاهمات، شاهد نتایج ملموسی در آینده نزدیک خواهیم بود.