کد خبر: 190803179239
اقتصاداقتصاد کلانبازاربازارها و خدمات مالی

نشان‌دار کردن مالیات سدی مقابل فرار‌های مالیاتی پزشکان

طبق آمار‌ها بخش زیادی از فرار‌های مالیاتی مربوط به پزشکان بوده که با نشان‌دار کردن مالیات‌ها بخشی از این فرار‌های مالیاتی کاهش پیدا کرده است.

فرار مالیاتی یکی از مهم ترین معضلات و مشکلاتی است که در طول سال های گذشته سازمان مالیاتی با آن روبرو بوده است این درحالیست که همواره بسیاری از کارمندان و کارگران اعلام می کنند که همزمان با پرداخت حقوق مالیات آنها کسر می شود اما در بسیاری از مواقع شاهد عدم پرداخت مالیات و فرارهای مالیاتی از سوی بسیاری از افراد به ویژه پزشکان هستیم.

سازمان امور مالیاتی کشور از سال گذشته در جهت کاهش فرار مالیاتی و همچنین طبق قانون اقدام به راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی و پایانه های فروشگاهی کرد تا از طریق آن بخشی از درآمد های مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی شفاف و عدالت مالیاتی برقرار شود که در همین راستا تمامی صنوف و دستگاه های خدمات رسان مکلف به استفاده از دستگاه کارت خوان شدند. اما بررسی و گزارش‌ها حاکی از آن است که پزشکان بیشترین فرارهای مالیاتی و عدم استفاده از دستگاه کارتخوان را داشته اند.

مردم فرارهای مالیاتی را در قالب سوت زنی گزارش دهند

در همین زمینه مستوفی رئیس مرکز بازرسی و دادرسی سازمان امور مالیاتی کشور گفت: بر اساس جزء (۲) بند (ط) تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۲، تمامی پزشکان مکلف هستند از دستگاه کارت‌خوان برای دریافت وجوه حاصل از معالجه بیمار خود استفاده کنند.

وی ادامه داد: در این زمینه تخلفاتی از سوی برخی افراد وجود داشت که ما هم مکلف بودیم گزارش اقدامات خود را به مجلس و هم مرجع صدور مجوز پزشکان ارائه دهیم. در سال ۱۴۰۳ نیز افراد مکلف به استفاده از پایانه‌های فروشگاهی در صورت تخلف، مشمول جرائم ماده (۲۴) قانون پایانه‌های فروشگاهی خواهند بود.

این مقام مسئول با اشاره به امکان گزارش تخلفات پزشکان توسط مردم، بیان‌ کرد: سازمان امور مالیاتی سامانه‌ای را با عنوان «سوت‌زنی» ایجاد کرده که مردم می‌توانند تخلفات فرار مالیاتی را از طریق این سامانه در اختیار سازمان قرار دهند.

گفتنی است، شهروندان با مراجعه به درگاه ملی مالیات به نشانی intamedia.ir/tax-fraud در قسمت ویژه «سوت‌زنی» گزارش‌های خود را ارسال کنند و از پاداش ویژه آن که تا یک درصد مبلغ مالیات قطعی وصول‌شده خواهد بود، بهره‌مند شوند.

وی بیان کرد: سازمان امور مالیاتی کشور سه‌هزار و ۷۰۰ پزشک متخلف در سال ۱۴۰۲ را که به جای استفاده از دستگاه کارت‌خوان نسبت به اخذ وجه نقد یا اجبار بیماران به واریز وجه به حساب‌های بانکی معرفی‌شده از سوی آنان اقدام کردند، شناسایی کرده است.

مستوفی اظهار کرد: طبق بررسی های صورت گرفته حدود ۴هزار و۲۰۰ پزشک طبق بررسی‌های سازمان امور مالیاتی کشور از دستگاه کارت خوان استفاده نکرده و با آنها برخورد مالیاتی از جمله عدم استفاده از تبصره ماده ۱۰۰شده اند.

براساس این گزارش بسیاری از کارشناسان و و نمایندگان مجلس هم در خصوص انجام اقدامات لازم در جهت‌ جلوگیری از فرارهای مالیاتی ارائه کرده اند اما مهم ترین آنها راه اندازی پایانه های فروشگاهی و استفاده از این سامانه و همچنین اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات بوده که‌ طبق آمارها و بررسی ها در طی چند ماه گذشته از اجرای این طرح شاهد رشد بسیار خوبی در این بخش بوده ایم.

به طوری که سبحانیان رئیس سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرد ما شاهد رشد بسیار خوبی در اجرای طرح نشان دار کردن مالیات و جلوگیری از فرارهای مالیاتی در این بخش بوده ایم به طوری که از زمان اجرای این طرح یک درصد از مالیات ها نشان‌دار شده اند.

مکان پرداخت تسهیلات افزایش تمکین مودیان مالیاتی را در پی داشته است

همچنین محمد مهدی موحدی، سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه یکی از پیشرفت‌هایی که سازمان امور مالیاتی به عنوان سازمان مدرن باید داشته باشد، تمکین است و یکی از راه‌های افزایش تمکین مشخص شدن مکان پرداخت تسهیلات است، گفت: باید افرادی که مالیات خود را پرداخت می‌کنند، محل هزینه‌کرد درآمد‌های آن‌ها مشخص شود.

وی ادامه داد: اگر ما بتوانیم رابطه بین درآمد‌های مالیاتی و هزینه‌های مالیاتی را مشخص کنیم در واقع این اطمینان داده می‌شود که مودیان می‌دانند این مالیاتی که پرداخت می‌کنند کجا مصرف می‌شود و با اعتماد و اطمینان بیشتری سعی می‌کنند مالیات خود را پرداخت کنند که یک اطمینان خاطر در این بخش برای افراد ایجاد می‌شود.

سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور اظهار کرد: امسال برای اولین بار در نظام مالیاتی این اتفاق افتاد که ما توانستیم با تعاملی که با سازمان برنامه و بودجه برقرار کردیم؛ فضایی را ایجاد کنیم که در این فضا مودیان مالیاتی به طور خاص مالیات‌های خود را به پروژه‌های عمرانی، بهداشتی و زیرساختی پرداخت کنند.

یک هزار ۳۲۳ پروژه زیرساختی با استفاده از مالیات تکمیل شد

در همین رابطه هم خدادادی دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس هم گفته بود: تخصیص ۹۰ درصد مالیات‌های استان تهران به ۱۶ استان محروم و تکمیل ۱۳۲۳ پروژه زیرساختی در حوزه‌هایی مانند حمل‌ونقل، بهداشت و آموزش نشان می‌دهد که گام نخست این طرح با موفقیت برداشته شده است. این اقدامات مؤید عزم جدی دولت برای توزیع عادلانه منابع و توسعه متوازن کشور است، که می‌تواند پایه‌گذار اعتماد و مشارکت بیشتر مردم در آینده باشد.

دستگاه های کارت‌خوان فرارهای مالیاتی را کاهش می دهد

همچنین صادقی کارشناس اقتصاد مالیاتی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه در حال حاضر روند جلوگیری از فرارهای مالیاتی در کشور رشد بسیار خوبی داشته است گفت: استفاده از دستگاه های کارتخوان جزء الزامات در این بخش است خوشبختانه با الکترونیکی کردن مالیات ها شاهد برچیده شدن برنامه های فراریان مالیاتی هستیم. اقدامات سازمان امور مالیاتی کشور حاکی از آن است که به زودی با افزایش مالیات پردرآمد ها برقراری عدالت مالیاتی به صورت کامل اجرا شود.

گفتنی است، هرچند که هنوز نمی‌توان این طرح را به‌عنوان نمونه کاملی از حکمرانی مردم بر منابع مالی تلقی کرد، اما آغاز امیدوارکننده‌ای برای افزایش شفافیت و جلب مشارکت عمومی است. با تداوم و گسترش این طرح و آگاه‌سازی بیشتر مردم، می‌توان انتظار داشت که افراد با اعتماد و آگاهی بیشتری در فرآیندهای مالیاتی شرکت کرده و حس کنند که نقشی مؤثر و واقعی در مدیریت و توسعه کشور دارند. این مسیری است که می‌تواند به توسعه پایدار، عدالت اجتماعی و حکمرانی بهتر مردم بر منابع مالی منجر شود.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا