هجوم عراقیها بازار فرش ماشینی را با کمبود روبهروکرد
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان فرش ماشینی و موکت تهران با بیان این که فرش ماشینی ایران با قیمت بسیار نازل به عراقی ها فروخته می شود و همین امر باعث شده بازار داخل با مشکل مواجه شود؛ اما کسی نیست تا بر این فرآیند نظارت کند.
به گزارش اتاق اصناف محمد هادی کمالیان رئیس اتحادیه فروشندگان فرش ماشینی و موکت تهران اظهار کرد: وضعیت بازار فرش ماشینی به هیچ عنوان خوب نیست و سو مدیریتها به این شرایط دامن میزند.
وی با بیان اینکه اوضاع و احوال بازار فرش ماشینی اصلا اوضاع خوبی نیست، افزود: اکثر فعالان این صنف با توجه به نوع دستگاه های موجود در کشور بافنده هستند؛ بنابراین تا کنون با مازاد تولید فرش ماشینی مواجه بودیم و نه تنها دغدغه کمبود کالا در بازار را نداشتیم بلکه امکان صادرات مازاد تولید نیز برای فعالان این صنف مهیا بود.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان فرش ماشینی و موکت ادامه داد: با توجه به نوسانات شدید نرخ ارز میزان تقاضا برای خرید فرش ایرانی از سوی تاجران عراقی و تلاش ایرانیان برای فروش فرش به عراقی ها افزایش پیدا کرده است.
وی درباره تاثیر جهش بی رویه قیمت ارز بر بازار فرش ماشینی و موکت تصریح کرد: تا پیش از نوسانات شدید ارزی در بازار با مازاد کالای تولیدی مواجه بودیم اما اکنون شرایط به نحوی است که با افزایش تلاش برای فروش فرش ایرانی به تاجران عراقی با کمبود کالا در بازار روبهرو هستیم.
کمالیان خاطرنشان کرد: هر چند نرخ دلار عراق بین ۸ تا ۱۰ هزار تومان است و نرخ دلار عراقی از نرخ دلار آمریکایی به مراتب پایین تر است اما بی ارزش شدن پول ملی همچنان فروش کالا به عراق را برای تولیدکنندگان جذاب کرده است.
افزایش شکایت از تحویل نگرفتن فرش
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان فرش ماشینی و موکت با انتقاد از عدم نظارت بر فرآیند عرضه کالا در بازار اظهار کرد: هر چند صادرات حتی با ارز ۳۰ هزار تومانی نیز برای ما مقرون به صرفه نیست؛ اما همچنان تولیدکنندگان تمایل وافری برای صادرات فرش به عراق حتی با دلار عراقی ۸ تا ۱۰ هزار تومانی دارند.
وی گفت: با توجه به کاهش ارزش پول ملی ایران از سوی تاجران عراقی تمایل فراوانی برای خرید انواع کالاهای ایرانی بخصوص فرش ماشینی ایجاد شده است و همین امر ما را در بازار با کمبود کالا روبه رو کرده است.
کمالیان افزود: هجوم تاجران عراقی برای خرید انواع کالا از جمله فرش ماشینی موجب شده تا امروز در بازار با کمبود فرش و در نهایت افزایش شکایت مشتریان روبه رو شویم.
کمالیان ادامه داد: در حال حاضر تولیدکنندگان اولویت فروش را به تاجران عراقی اختصاص داده اند به همین دلیل اکثر مشتریان داخلی دست خالی می مانند.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان فرش ماشینی و موکت تصریح کرد: در ماه های اخیر میزان شکایت مردمی از فروشندگان فرش ماشینی فزایش قابل توجهی پیدا کرده است زیرا آنها فرش فروخته شده را نمیتوانند تحویل بدهند.
کمالیان خاطرنشان کرد: بخشی از فروشندگان فرش ماشینی صرفا فروشنده هستند و کالا را از کارخانجات تهیه می کنند. موجودی فرش در این واحدهای صنفی صرفا همان فرش های نمونه روی دار است که بعد از ثبت سفارش و پرداخت بیعانه و یا تمامی قیمت فرش از سوی مشتری باید فرش مورد نظر را از کارخانه تحویل گرفته و به خریدار تحویل بدهند.
وی اظهار کرد: عدم تحویل فرش از سوی کارخانجات به واحدهای صنفی موجب شده تا میزان شکایت مصرف کنندگان از واحدهای صنفی عرضه کننده فرش دستباف به شدت افزایش پیدا کند.
کمالیان افزود: میزان تولید فرش ماشینی بحدی است که می تواند نیاز بازار داخلی را تامین کند؛ اما عدم مدیریت و نظارت بر بازار موجب شده تا با کمبود کالا در بازار روبرو شویم.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان فرش ماشینی و موکت درباره نوسانات قیمت در بازار فرش ماشینی اظهار کرد: هر ساله قیمت فرش ماشینی در ابتدای سال به دلیل تغییر حقوق و دستمزد و تغییر نرخ مواد اولیه افزایش پنج تا ۱۲ درصدی را تجربه می کرد.
این مسئول صنفی افزود: فرش ماشینی جزو کالاهای مصرفی درجه سه محسوب می شود به همین دلیل در لیست قیمت گذاری از سوی سازمان حمایت حقوق مصرفکنندگان و تولیدکنندگان قرار نمیگیرد. با توجه به اینکه فرش در لیست کالای قیمتگذاری نیست بنابراین قیمت این محصول در بازار و براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود.
وی ادامه داد: تا زمانی که تبعات تحریم ها و ویروس کرونا بر اقتصاد تا این آشکار نشده بود ما سالانه یکبار افزایش قیمت را تجربه می کردیم اما اکنون نوسانات لحظه ای را در بازار فرش ماشینی تجربه می کنیم اما مساله اساسی این است که کسی برای مدیریت این بازار آستین ها را بالا نمیزند.
کمالیان تصریح کرد: متاسفانه اتحادیه ابزار اجرایی برای مدیریت بازار و کنترل قیمت ها را ندارد اما با این حال مسئولان از اتحادیه فروشندگان فرش ماشینی که هیچ ابزار و قدرت قانونی ند ارد انتظار دارد که بازار را مدیریت کند.