کد خبر: 19020181365
جهانسیاست

پیش‌بینی بازار طلا/ تاثیر رکود بر اقتصاد جهانی

افزایش نرخ بهره آمریکا و به‌دنبال آن افزایش ارزش دلار این کشور، سیگنال‌های جدی برای بازارهای جهانی از جمله طلا ارسال کرده است. این شاخص‌ها چه تاثیری بر اقتصاد جهان دارند؟

به گزارش تجارت‌نیوز، در روزهای گذشته، افزایش نرخ بهره آمریکا و به‌دنبال آن افزایش ارزش دلار این کشور، پیام‌هایی را برای بازارهای مالی جهانی، از جمله طلا ارسال کرده است.

در همین رابطه، جف کریستین، کارشناس بازار جهانی و مدیر شرکت CPM یک پیش‌بینی از اقتصاد جهان منتشر کرد. در این پیش‌بینی بیان شده است اگر دلار آمریکا افزایش یابد، قیمت طلا نیز افزایش می‌یابد.

او بیان کرده است: طلا و دلار دو دارایی امنی هستند که مردم در مواقع بلاتکلیفی به سمت آنها می‌روند. او همچنین تردید دارد که چین یا سایر کشورها ارزهای دیجیتالی با پشتوانه طلا ایجاد کنند.

کریستین همچنین معتقد است احتمالا رکودی تا سال ۲۰۲۴ رخ خواهد داد که بر بازار نقره تاثیر می‌گذارد. در شرایط رکود، استفاده صنعتی کمتری از این فلز مشاهده می‌شود، اما این عامل در قیمت اهمیت کمتری دارد. نرخ نقره به دلیل تقاضای سرمایه‌گذاران به عنوان پناهگاه امن به شدت افزایش می‌یابد (ایسنا).

این پیش‌بینی تا چه اندازه می‌تواند حقیقت داشته باشد؟

برزرو حق‌شناس کارشنای بازارهای مالی در گفتگو با تجارت‌نیوز بیان کرد: من به این پیش‌بینی اعتقاد ندارم.

اما اگر طبق این پیش‌بینی بانک‌های مرکزی ذخایر خود را به سمت دلار پیش ببرند، روی طلا فشار وارد می‌شود. در نتیجه احتمال کاهش قیمت آن وجود دارد.

او ادامه داد: با این وجود این تحلیل منطقی نیست. علیرغم افزایش نرخ بهره و سیاست‌های انقباضی فدرال رزرو، بنده نرخ طلای جهانی را صعودی می‌بینم.  این فلز تا پایان سال ۲۰۲۲ و حتی سه ماه اول ۲۰۲۳ حداقل سقف قبلی را می‌بیند. حتی شاید آن را بشکند.

تاثیر رکود جهانی بر بازار طلا و نقره

مجتبی دیبا، دیگر کارشناس مالی نیز دراین خصوص گفت: ما در دورانی هستیم که انقباض پولی در فدرال رزرو به اقتصادهای دیگر نیز تعمیم داده می‌شود و  دلار قوام بیشتری می‌گیرد.

او ادامه داد: همچنین بانک‌های مرکزی دیگر نیز برای مبارزه با تورم سعی می‌کنند نرخ‌های بهره خود را افزایش دهند یا اوراق قرضه خود را در ترازنامه‌های مالی کم کنند مانند بانک مرکزی نیوزیلند و انگلستان.

این کارشناس درمورد نرخ بهره بیان کرد: از دوران نرخ بهره صفر در اقتصادهای بزرگ دنیا درحال فاصله گرفتن هستیم و به سمت نرخ‌های بهره بالا می‌رویم. نرخ بهره بالاتر دلار نسبت به ارزها باعث می‌شود که تقاضا برای دلار بیشتر شود.

در این صورت اشتها برای سرمایه‌گذاری بالاتر می‌رود و در نتیجه سرکوب کالاهایی مثل نقره و طلا را خواهیم داشت.

چرا تورم افزایشی شد؟

دیبا درباره دلیل افزایش نرخ بهره در آمریکا بیان کرد: در این مدت دلیل اصلی مقابله با تورم در واقع افزایش بی‌سابقه نرخ تورم در آمریکا بوده.  همچنین پول‌پاشی در آمریکا، عواقب پاندمی کرونا و انباشت نقدینگی در جهان، باعث شریط تورمی در جهان شده است.

او درخصوص احتمال وقوع رکود در آمریکا گفت: درصورتیکه فدرال رزرو موفق شود با بالا بردن نرخ بهره تورم افسارگسیخته را در ماه‌های باقی مانده از سال مهار کند، دوران رکود در اقتصاد جهانی را می‌توانیم ببینم. در ادامه، این سوال پیش می‌آید که بازار کار آمریکا به چه سرنوشتی دچار می‌شود. بنابراین باید روی واکنش بازار آمریکا نسبت به نرخ بهره حساس بود.

بازار کار آمریکا در چه شرایطی است؟

دیبا درمورد بازار کار آمریکا نیز توضیح داد: درحال حاضر در آمریکا افراد به‌دلیل دستمزد پایین رغبتی برای کار کردرن ندارند و باید دستمزد آنها افزایش پیدا کند. ممکن است چرخه افزایش تورم دستمزد در جهان به وجود بیاید. بنابراین احتمال اینکه آمریکا بتواند تورم را کنترل کند خیلی پایین است.

این کارشناس در مورد تاثیر افزایش دلار در آمریکا بر قیمت طلا گفت: تاثیر افزایش نرخ بهره بر کالاهایی مثل طلا در این دوران احتمالا باعث صعود دلار می‌شود. این شرایط، قیمت طلا را کاهشی می‌کند و نقره نیز با اینکه با طلا فاصله رفتاری دارد، اما تابعی از آن است.

تاثیر افزایش دلار آمریکا بر طلا

مریم محبی، دیگر کارشناس بازارهای مالی دیگر نیز درمورد این پیش‌بینی و بازار نقره گفت: نقره به عنوان یک فلز گرانبها در زیر گروه فلزی کالاهای اساسی، در کنار طلا مورد توجه سرمایه‌گذاران بوده است.

او درمورد نرخ بهره در آمریکا توضیح داد: به نطر می‌رسد افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو به‌عنوان یک اقدام تهاجمی از کارایی لازم برخوردار نبوده و تاکنون نتوانسته است آنچنان که انتظار می‌رفته باعث کاهش تورم شود.

محبی ادامه داد: بنابراین، لازم است تا این سیاست انقباضی پولی، بصورت جدی‌تر و برای مدت طولانی‌تر در دستور کار بانک مرکزی آمریکا قرار بگیرد.

مادامی که شاهد بیم و واهمه ادامه‌دار بودن اثرات تورم در جهان باشیم، انتظار افزایش قیمت نقره بعنوان یک کالای امن دور از ذهن نیست. در صورت مشاهده اثرپذیری قیمت‌های کالایی در سطح جهان، می‌توانیم انتظار کاهش قیمت نقره و طلا را داشته باشیم.

این کارشناس درخصوص تاثیر افزایش دلار بر اقتصاد نیز گفت: دلار امریکا هم‌اکنون در محدوده مطلوب اقتصادی قرار ندارد. افزایش جهانی ارزش دلار باعث شده است تا تراز تجاری آمریکا به‌دنبال کاهش تمایل مصرف‌کنندگان خارجی، منفی‌تر سود. در نتیجه، همزمان با کاهش تولید، صادرات آمریکا نیز کاهش یابد.

او بیان کرد: چنانچه این شرایط، ادامه یابد، می‌تواند باعث افزایش تقاضای سرمایه‌گذاران برای خرید طلا و نقره به‌عنوان کالاهای امن سرمایه‌گذاری شود.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا