چگونه میتوان توقع تنظیم بازار از سوی وزیری را داشت که از قیمت بازار بیاطلاع است
ریحانه خوشحال
در ماههای گذشته مسئولان سازمان تعاون روستایی با افتخار اعلام کردند که نسبت به خرید ۲۵ هزار تن سیب و ۲۵ هزار تن پرتقال برای تنظیم بازار شب عید اقدام کرده اند. در گزارشی که مشاور عالی این سازمان ارائه کرد قیمت تمام شده هر کیلو پرتقال ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان و هر کیلو سیب ۱۴ هزار تومان اعلام شده است.
اما گزارش صدا و سیما پرده از واقعیت برداشت و حالا مسئولان سازمان تعاون روستایی متهم به تضییع بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان از حقوق دولت شده اند. البته لازم به ذکر است که مدیرعامل سازمان تعاون روستای ایران پیش از این نیز اعلام کرده بود سال گذشته حدود ۱۶۰ میلیارد تومان ضرر به دولت از بابت ذخیرهسازی میوه شب عید وارد شده است.
در این گزارش با مراجعه به تعاون روستایی متوجه شدند که تعاون روستایی برای تامین میوه شب عید هر کیلو پرتقال را ۱۴ هزار و۹۰۰ تومان و هرکیلو سیب را ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری کرده است در حالیکه نرخ این میوهها در میادین میوه وترهبار که اکثر بنکداران اعلام کردند هم اکنون سیب بین ۷ تا ۸ هزار تومان و پرتقال بین ۶ تا ۷ هزار تومان است و این خرید دوماه پیش انجام شده یعنی حدود دوهزار تومن ارزانتر نیز بودهاست و همچنین در تناژ بالا بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ تومن دیگر نیز کمتر محاسبه میشد.
با یک حساب سرانگشتی میتوان محاسبه کرد که هر کیلو میوه ۴۰۰۰ الی ۶۰۰۰ تومانی را ۱۳۰۰۰ تا ۱۴۰۰۰ تومان خریداری کردهاند. چگونه و چرایی آن سوالی است که وزیر جهاد کشاورزی باید به آن پاسخ دهد.
اگر چه اسماعیل قادریفر مدیرعامل سازمان تعاون روستایی ایران قیمت بالای خرید میوه شب عید توسط آن سازمان را تکذیب میکند و دلایلی نظیر بستهبندی، سورتینگ، حمل، شستشو، جعبه های پلاستیک، سردخانه را به آن متصل میداند، اما آیا این هزینهها در بازار موضوعیت ندارد؟ مگر در بازار، میوهها را با گونی تحویل مشتری میدهند؟ آیا در بازار بابت پوشال کاغذی، جعبه، سورتینگ و… هزینهای پرداخت نمیشود؟
میوههایی که برای تنظیم بازار و جلوگیری از ضرر مردم خریداری شدهاند، چگونه خود باعث ایجاد ضرر و زیان از بودجه عمومی برای مردم میشود؟ این چگونه کمکی است که بیشتر، مردم را متضرر میکند.
به عبارت دیگر گزارش آنقدر واضح است که مجالی برای هیچ بازی و بهانهای را نمیدهد و با یک حساب سرانگشتی میتوان دریافت که میوههای خریداری شده از سوی سازمان تعاون روستایی برای ذخیره و عرضه در روزهای پایانی سال با قیمتی بیشتر از آنچه که امکان خریدش وجود داشت، خریداری شده است.
حال چرا و چگونه، سوالیست که اذهان عمومی منتظر پاسخی منطقی و قانونی از سوی مسئولان هستند.
نکته جالب توجه این است که سید جواد ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی هم در کمال ناباوری این اتهامات را حاشیهسازی برخی افراد اعلام میکند و در سفر به آذربایجان غربی تاکید کرده که انگ خرید گران میوه شب عید درست نیست و این میوهها با ضوابط قانونی و نظر کارشناسی خریداری شدهاند و هیچ مشکلی ندارد. (حال کدام کارشناسی و کدام قانون…خدا عالم است)
وی افزود: عدهای دوست دارند مواردی را برای مقاصدی مطرح کنند اما انشاالله بازار تحت کنترل خواهد بود.
آیا با انشالله ماشاالله و دعای وزیر جهاد کشاورزی بازار تنظیم میشود ؟ یا علم، تخصص و آگاهی لازم، میطلبد؟
حال بازار تحت چگونه کنترلی خواهد بود که برای رسیدن به آن، میوههای عمده با تناژ بالا را گرانتر از خردهفروشی روز خریداری کردهاند.
آیا وزیر جهاد کشاورزی از قیمت سیب و پرتقال در بازار خبر ندارد که اینگونه قیمت خرید را درست و مناسب و کارشناسی شده اعلام میکند؟ و اگر وزیری اینگونه از قیمت بازار بیاطلاع باشد، چگونه میتوان توقع تنظیم بازار را از او داشت؟
افکار عمومی اکنون اصرار دارد که دستگاههای نظارتی موضوع را رسیدگی کرده و مسئولان سازمان تعاون روستایی ایران و وزارت جهاد کشاورزی را مجاب سازند تا پاسخی منطقی و قانونی در این خصوص ارائه کنند.