کد خبر: 310104201285
اخبار شرکت هاتولید و بازرگانیصنعت و معدن

کارنامه مپنا در صنعت کشور طی سال ۱۴۰۳

سال ۱۴۰۳ برای گروه مپنا، سرشار از تلاش هدفمند، تعالی سازمانی و گسترش افق‌های بین‌المللی بود. مپنا با تکیه بر تخصص سرمایه انسانی، تعهد به نوآوری و توسعه همکاری‌های راهبردی، توانست موقعیت خود را به‌عنوان یکی از ارکان صنعت کشور بیش از پیش تحکیم بخشد و افق‌های تازه‌ای در عرصه‌های صنعتی بین‌الملل بگشاید.

آن‌چه در این گزارش پیش رو است، تصویری روشن از بخشی از مسیر طی‌شده و دستاوردهای کلیدی گروه مپنا در سال ۱۴۰۳ است؛ با امید به آن‌که در ادامه این مسیر، نقش‌آفرینی مپنا در تحقق توسعه پایدار کشور و حضور مؤثر در عرصه‌های صنعتی بین‌المللی، پررنگ‌تر و ماندگارتر شود.

دستاوردها در راه‌اندازی واحدهای نیروگاهی

با تلاش گروه مپنا، از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا آغاز ۱۴۰۴ در داخل و خارج از کشور، مجموعا یک‌هزار و ۹۶۴ مگاوات برق وارد مدار شده که از این میزان، یک‌هزار و ۶۲۱ مگاوات داخل کشور تولید شده و تامین سهم قابل توجهی از نیاز شبکه برق کشور بر عهده مپنا بوده است.

به گزارش مدیریت رسانه گروه مپنا، علاوه بر اقدامات و ماموریت‌ها در حوزه برق، مپنا دستاوردهایی در سایر حوزه‌ها مثل نفت و گاز، حمل و نقل و انرژی تجدیدپذیر نیز داشته است. ۲.۵ برابر شدن تولید روزانه نفت از میدان نفتی دانان و دستیابی به سقف تولید بیش از ۲۰ هزار بشکه در روز طی اجرای طرح توسعه میدان دانان، عرضه‌ دو محصول جدید لوکوموتیو باری ۴ هزار اسب بخار MAP30 و موتور MP610، عرضه سه محصول نوآورانه در حوزه شارژ خودروهای برقی و امضای تفاهم‌نامه ۳ هزار مگاوات احداث و سرمایه‌گذاری نیروگاه خورشیدی با ساتبا از جمله نکات شاخص کارنامه مپنا در سال ۱۴۰۳ بوده است.

مپنا در سال گذشته، واحدهای نیروگاهی مانند چهار واحد نیروگاه بادی، واحد اول سیکل ترکیبی گل‌گهر و واحدهای دوم جنوب دو و راشد و نیز واحد دوازدهم گازی و واحد سوم بخار نیروگاه سیکل ترکیبی رمیله در خارج از ایران (عراق) را به بهره‌برداری رسانده است.

گروه مپنا از ابتدای تاسیس تا کنون، ۱۶۸ پروژه مشتمل بر ۵۶۶ واحد نیروگاهی به ظرفیت کل ۶۶ هزار و ۱۶۱ مگاوات قرارداد در داخل و خارج کشور منعقد کرده است. از این میزان ۴۰۶ واحد به ظرفیت ۵۲ هزار و ۵۴۹ مگاوات به بهره‌برداری رسیده و ۱۶۰ واحد به ظرفیت ۱۳ هزار و ۶۱۲ مگاوات در حال احداث است.

مپنا در کشورهای منطقه نیز حضور فعالی داشته و از ابتدا تا کنون، بیش از ۵ هزار مگاوات برق خارج از کشور راه‌اندازی کرده و ۶۵۰ مگاوات در دست اجرا دارد که شامل یک واحد بخار نیروگاه لاذقیه به ظرفیت ۱۷۰ مگاوات و سه واحد بخار نیروگاه رمیله به ظرفیت ۴۸۰ مگاوات است.

انرژی‌های تجدیدپذیر

گروه مپنا از دهه ۱۳۸۰، با توجه به روندهای جهانی و کمک به بهبود محیط زیست، نیاز ورود به حوزه تجدیدپذیر را درک کرد. در همین راستا و با بومی‌سازی توربین‌های بادی ۵/۲ مگاواتی در گروه مپنا، سه مزرعه بادی مجموعا به ظرفیت ۱۵۵ مگاوات احداث شد و هم‌اکنون در حال بهره‌برداری و ۱۰۰ مگاوات مزرعه بادی دیگر نیز در حال احداث است.

همچنین با هدف ایجاد یک مجموعه یکپارچه تجدیدپذیر، مزرعه خورشیدی دو مگاواتی نیز در کنار مزرعه بادی ۵۵ مگاواتی کهک احداث شده است.

سه نیروگاه خورشیدی بهرمان، صفاییه و زرند هر یک به ظرفیت نامی ۱۰ مگاوات و مجموعاً ۳۰ مگاوات به تازگی به مجموعه نیروگاه‌های در حال بهره برداری این شرکت اضافه شده است و نیروگاه خورشیدی سیرجان نیز با ظرفیت نامی ۱۰ مگاوات در حال احداث است.

در سال ۱۴۰۲ گروه مپنا در مناقصه مربوط به نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی فولاد مبارکه برنده شد و به عنوان مجری بزرگترین نیروگاه متمرکز خورشیدی کشور در حال فعالیت است.

همچنین شرکت گروه مپنا در مناقصه سال ۱۴۰۱ ساتبا به عنوان سرمایه‌گذار، مجموعاً برنده ۴۳۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی و در مناقصه سال ۱۴۰۲ ساتبا مجموعاً برنده ۱۰۰ مگاوات نیروگاه بادی از ظرفیت ماده ۱۲ “قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور” شد.

در سال ۱۴۰۳ نیز مپنا تفاهم‌نامه ۳هزار مگاوات احداث و سرمایه گذاری نیروگاه خورشیدی را با ساتبا به امضا رساند.

از ۴۳۰ مگاوات پروژه‌های نیروگاه خورشیدی در حال حاضر ۱۳۰ مگاوات در مرحله احداث و ۳۰۰ مگاوات باقی‌مانده در مرحله اخذ مجوز و تحویل زمین است.

پروژه‌های برق آبی

با توجه به فراخوان برگزاری مناقصه محدود یک مرحله‌ای انتخاب سرمایه‌گذار پروژه‌ برق آبی گلپایگان به ظرفیت چهار مگاوات (شامل ۲ واحد ۲ مگاواتی) پروژه‌ نیروگاه برق آبی سنندج به صورت مشارکت عمومی و خصوصی (PPP) و به روش ساخت، بهره‌برداری و واگذاری (BOT) توسط شرکت سهامی توسعه‌ منابع آب و نیروی ایران (طرح نیروگاه‌های برق آبی کوچک و متوسط) با ظرفیت ۴.۴ مگاوات (شامل دو واحد۲.۲ مگاوات) به مپنا واگذار شد.

علاوه بر این، با توجه به گسترش انرژی‌های تجدیدپذیر، بومی‌سازی اینورترهای استرینگ و سنترال و نیز سامانه‌های ذخیره‌سازی انرژی BESS توسط گروه مپنا در حال انجام است.

دستاوردهای حوزه‌ آب

شرکت مپنا تا کنون بیش از دو دهه، اجرای چندین پروژه در حوزه تولید و فرآوری آب اعم از واحدهای نمک‌زدایی آب دریا به روش غشایی و حرارتی، تصفیه پساب فاضلاب شهری و صنعتی، تولید آب فوق خالص (دمین) برای صنایع و نیروگاه‌ها و بازچرخانی آب را جمعا با ظرفیت تولید ۱۵۹ هزار متر مکعب در شبانه روز بر عهده داشته است.

در این راستا  ۱۷ هزار متر مکعب آب فوق خالص (دمین) در شبانه روز در پروژه آب نیروی مکران، ۴۸ هزار متر مکعب در شبانه روز شیرین‌سازی آب دریا با کیفیت قابل شرب و صنعتی در پروژه آب نیروی مکران، ۳۵ هزار متر مکعب در شبانه روز شیرین‌سازی آب دریا با کیفیت قابل شرب در لیان بوشهر، ۸ هزار متر مکعب آب در شبانه روز در پروژه شیرین‌سازی آب دریا با مصرف شرب در چارک استان هرمزگان، ۳ هزار و ۷۵۰ مترمکعب آب در شبانه روز در پروژه شیرین‌سازی آب دریا با مصرف شرب در دیر استان بوشهر، دو پروژه شیرین‌سازی آب دریا به روش حرارتی به ظرفیت ۲۶ هزار متر مکعب در شبانه‌روز در جزیره قشم و بیش از ۱۰۰ پروژه تامین آب فوق خالص از منابع چاه و دریا برای مصارف نیروگاه و صنعت و دو پروژه بازیافت پساب صنعتی و بهداشتی به ظرفیت ۱۹ هزار متر مکعب در شبانه‌روز از دیگر پروژه‌های حوزه آب در گروه مپنا است.

توسعه کسب و کار نفت و گاز

بر عهده داشتن پروژه‌های نصب، راه‌اندازی، بهره‌برداری و تعمیرات اساسی تا ارائه خدمات مهندسی، تامین کالا، اجرای حفاری و تکمیل حلقه چاه‌های مختلف در میدان‌های گازی و نفتی سپهر – جفیر، سراجه، اروند، دانان، پایدار غرب و شوریجه و …. در یک نگاه کلی جزو ماموریت‌های گروه مپنا در کسب و کار نفت و گاز بوده است.

۲.۵ برابر شدن تولید روزانه نفت از میدان نفتی دانان و دستیابی به سقف تولید بیش از ۲۰ هزار بشکه در روز طی اجرای طرح توسعه میدان دانان، پروژه احداث و بهره‌برداری واحد فرآورشی سریع‌الاحداث نفت میادین قلعه نار، کبود و بالارود (به روش BOO)، پیشبرد مطالعات تهیه طرح توسعه میدان بند کرخه و اخذ تاییدیه از شورای اقتصاد توسط شرکت ملی نفت ایران طی هفته دوم اسفندماه ۱۴۰۳، توسعه و بهره‌برداری از میدان نفتی آزادگان و …، بخشی از پروژه‌ها و طرح‌های کسب و کار نفت و گاز مپنا است.

در سالی که گذشت، گروه مپنا بخشی از پروژه‌های نفت و گاز خود را به تکمیل زنجیره ارزش متانول و توسعه صنایع پایین‌دستی اختصاص داد. طرح‌هایی که نه‌تنها به خلق ارزش افزوده و رونق اقتصادی کشور کمک خواهند کرد، بلکه افق‌های جدیدی را در صنعت پتروشیمی رقم می‌زند؛ احداث واحد ۶۰۰ هزار تنی تولید بنزین، واحد ۳۰۰ هزار تنی اسید استیک، واحد ۳۰۰ هزار تنی اتانول سنتزی، واحد ۸۰ هزار تنی متیل آمین، واحد ۶۰ هزار تنی آمونیاک و واحد ۸۰ هزار تنی کود سولفات آمونیوم در زمینی به مساحت ۸۰ هکتار در منطقه ویژه صنایع انرژی بر پارسیان از جمله این طرح ها است.

از دیگر اقدامات در حوزه نفت و گاز گروه مپنا، می‌توان به تحویل موقت واحد سوم GE-F6 پالایشگاه اول پارس جنوبی، تحویل موقت چهارمین واحد GE10-2 پروژه مرند (واحد C تاسیسات تقویت فشار گاز مرگنلر)، تحویل موقت واحد ۵۰۱ پالایشگاه پنجم پارس جنوبی، اورهال کمپرسورهای واحدهای ۳۰۱ و ۷۰۱ پالایشگاه دوازدهم، SWAPPING واحد ۴۰۱ پالایشگاه دوازدهم و بهره‌برداری از یونیت ۱۰۶ پالایشگاه‌های ۱۴و۱۲و۱۱ منطقه پارس جنوبی و …. اشاره کرد.

حمل و نقل و برقی‌سازی

گروه مپنا از سال ۱۳۸۷ با هدف توسعه زیرساخت‌ها و بومی‌سازی صنعت ریلی ایران با سرمایه‌گذاری‌های کلان به حیطه حمل و نقل ریلی وارد شد.

مپنا به منظور مقابله با آلودگی هوا و بهبود محیط زیست، توسعه حمل و نقل برقی در کشور را مد نظر قرار داد و بر همین اساس مرکز کسب و کار برقی‌سازی مپنا با تمرکز بر زیرساخت‌های شارژ و پیشرانه برقی و باتری در شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا (مکو) تاسیس شد.

سال ۱۴۰۲ گروه مپنا با توجه به استانداردهای ‌روز دنیا و توسعه حوزه‌های چندگانه حمل و نقلی موجود در گروه، تصمیم به ادغام کسب و کار «حمل و نقل ریلی، برقی‌سازی و باتری» و راه‌اندازی بخش «حمل و نقل» گرفت.

در سال ۱۴۰۳، در کسب و کار ریلی گام‌های قابل توجهی در مپنا برداشته شد که عرضه‌ دو محصول جدید لوکوموتیو باری ۴ هزار اسب بخار MAP30 و موتور MP610 و تحویل هشت دستگاه باقی‌مانده و عرضه کامل لوکوموتیوهای «قرارداد تحویل ۵۰ دستگاه لوکوموتیو MAP24  به شرکت فولاد مبارکه» از جمله این اقدامات است.

انعقاد قراردادهایی همچون قرارداد شش رام بوژی و بدنه مترو با واگن‌سازی تهران، ساخت و طراحی یک دستگاه دامپ‌تراک ۱۳۶ تنی با شرکت ملی مس، فروش ۷۰ دستگاه بدنه واگن حمل بالاست با شرکت آروین تبریز و قرارداد تعمیر و نگهداری ۲۳ رام ریل باس چهار سالن از دیگر اقدامات گروه مپنا در حوزه حمل و نقل ریلی بوده است.

مپنا سال ۱۴۰۳ را با رونمایی از سه محصول نوآورانه در حوزه شارژ خودروهای برقی شامل شارژر Wallbox  ۳۰کیلووات، شارژر DC  پرتابل ۳۰ کیلووات و شارژر سیار مپ آیون سری نوا ۱۲۰ کیلووات به پایان رساند. این شارژرها با بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته، امکان دسترسی گسترده‌تر و شارژ سریع‌تر را برای کاربران خودروهای برقی فراهم می‌کند. همچنین اولین خط تست و کیفیت‌سنجی هوشمند شارژرهای سریع و فوق سریع خودروهای برقی در مجموعه مپنا در استان البرز به بهره‌برداری رسید.

مپنا در بازار سرمایه

گروه مپنا در مسیر تبدیل شدن به یک هلدینگ چندرشته‌ای و ایجاد هلدینگ‌های تخصصی در هر یک از حوزه‌های فعالیت گام برمی‌دارد.

مپنا با هدف پیشبرد تأسیس گروه مالی و به منظور تخصص‌گرایی، تسهیل تامین منابع مالی مورد  نیاز پروژه‌ها، تسهیل پذیرش شرکت‌های تابعه در بازار سرمایه، مولدسازی انواع دارایی‌ها، رصد فرصت‌های جدید سرمایه‌گذاری و بهبود شاخص‌های مالی و اقتصادی، “بخش خدمات مالی” را تاسیس کرد و هسته اولیه این بخش در خردادماه ۱۴۰۳ با حضور متخصصان حوزه بازار سرمایه کشور شکل گرفت. بر همین اساس، این بخش ضمن انجام مذاکرات و مکاتبات لازم با سازمان بورس و اوراق بهادار به منظور اخذ مجوز تأسیس گروه مالی مپنا، به پیشبرد اهداف و وظایف تعیین شده و محوله از سوی ارکان تصمیم­گیر گروه مپنا اقدام نمود.

“ارتقای برند و شهرت در بازار سرمایه”، “طراحی، ایجاد و توسعه”، “پذیرش، عرضه و بازارگردانی” و “تأمین مالی” از جمله اقدامات مربوطه به حوزه عملکرد بخش خدمات مالی مپنا در سال ۱۴۰۳ محسوب می‌‍شود.

مپنا مصمم است حضور خود را در بازار سرمایه افزایش دهد و این مهم از سال ۱۴۰۳، بیش از گذشته در دستور کار مپنا قرار گرفت. در این راستا، شرکت گروه مدیریت نیروگاهی مپنا در سال ۱۴۰۳ عرضه اولیه شد. این شرکت در سال ۱۳۹۵ در اداره ثبت شرکت‌ها با سرمایه ۵۰ میلیارد ریالی به ثبت رسید و در سال ۱۳۹۸، هفت شرکت “نیروگاهی “تولید آب و برق قشم مپنا”، “تولید انرژی‌های تجدیدپذیر مپنا”، “تولید برق توس مپنا”، “تولید برق سنندج مپنا”، “تولید برق عسلویه مپنا”، “تولید برق غرب کارون مپنا” و “تولید برق گناوه مپنا” و یک صندوق سرمایه‌گذاری  به نام “صندوق سرمایه‌گذاری پروژه آرمان پرند مپنا” از گروه مپنا به این شرکت منتقل شد. در سال ۹۹ سرمایه شرکت از محل مطالبات و آورده نقدی به ۲۰ هزار میلیارد ریال افزایش یافت و نوزدهم دی ماه سال ۱۴۰۳ با نماد «ومپنا» در بازار دوم فرابورس عرضه اولیه شد.

هم‌اکنون تولید ۹ درصد برق کشور توسط هلدینگ ۶۵۰۰ مگاواتی نیروگاهی ایرانیان مپنا صورت می‌گیرد و مجموع نیروگاه‌های این گروه، از ضریب بهره‌برداری بالاتر از متوسط صنعت (۷۰ درصد نسبت به ۵۵ درصد) برخوردارند. نیروگاه‌های تحت مدیریت ومپنا از لحاظ جغرافیایی، موقعیت استراتژیک دارند و کمک بسزایی به تامین برق پایدار کشور می‌کنند. این هلدینگ، پرتفوی متنوعی از نیروگاه‌های سیکل ترکیبی، تجدیدپذیر و تولید همزمان آب و برق را دارد.

صنعت تعمیرات موتور هواپیماهای مسافری

گروه مپنا، موضوع ارتقاء سطح ایمنی صنعت هوایی مسافری کشور را در دستور کار قرار داده و با ورود اثربخش و کیفیت متعالی مبتنی بر استانداردهای بین‌المللی هوانوردی و نیز بهره‌گیری از توان متخصصان داخلی و نخبگان دانشگاهی، بهبود قابل توجهی را در زمینه تعمیرات اساسی موتور و قطعات حساس صنعت هوایی مسافربری و سیستم‌های اویونیک ایجاد کرده است.

اجرای تعمیرات در سطح اورهال کامل موتور و قطعات خانواده CFM56 و JT8D در سال‌های گذشته و موتورهای CF6 در سال جاری نصب شده بر روی هواپیماهای مسافری بوئینگ ۷۳۷، MD، ایرباس‌‎های ۳۲۰، ۶۰۰-۳۰۰ ، ۳۱۰، با دریافت بازخوردهای مثبت از سوی شرکت‌های هواپیمایی مبنی بر کیفیت بالای تعمیرات در مقایسه با شرکت‌های مطرحی چون MTU، Lufthansa Technic از منظر سطح ارتعاش و EGT و … توام شد و درخواست‌های متعددی برای توسعه فعالیت‌ها جهت کمک به ناوگان هوایی مسافربری کشور در پی داشته است.

هم‌زمان با تعمیرات موتور و با نیازسنجی‌های انجام شده، تعمیرات و اورهال قطعات اویونیک همراه با به‌روزرسانی سیستم‌های ناوبری و کامپیوتر پرواز هواپیماهای مسافربری پس از اخذ گواهینامه‌های Part 145 مربوطه از سازمان هواپیمایی کشوری، مپنا را در کنار ۴ مرکز معتبر و فعال جهانی در این حوزه قرار داده است.

همچنین بهره‌مندی از دفتر طراحی پیشرفته و دارای گواهینامه DOA در حوزه موتور، امکان طراحی و تعمیرات اساسی بیش از ۱۴۰۰ قطعه از هواپیماهای مسافربری و نیز عمردهی به قطعات موجود را فراهم نموده است.

برنامه‌های بهره‌وری انرژی و حوزه دیجیتال

در راستای برنامه‌های حوزه بهره‌وری انرژی، مپنا پروژه MAPEC40 را در دست اجرا دارد. مهمترین هدف این برنامه، کاهش مصرف انرژی در تمام گروه مپنا به میزان ۴۰ درصد تا سال ۱۴۰۵ است. در سال گذشته شرکت‌های بسیاری در گروه مپنا به این پروژه پرداختند و پیش‌بینی می‌شود این هدف‌گذاری کاملا قابل دسترس باشد. این پروژه علاوه بر مسئولیت اجتماعی و عمل به اصول پایداری برای مپنا، توانمندساز این گروه درحوزه بهره‌وری انرژی محسوب می‌شود.

تمامی خدمات و محصولات مختلفی که مپنا در حوزه بهره‌وری انرژی ارائه می‌کند، رویکرد این گروه در اکوسیستم جدید انرژی محسوب می‌شود و در آینده‌ای نه چندان دور، تمامی این حرکت‌ها اثرات خود را بروز می‌دهند. مپنا مسئولیت خود می‌داند که راه‌حل‌های جدیدی به سهم خود برای موضوع تامین انرژی ارائه کند که به تدریج و در سال‌های آینده اثرات خود را در مقیاس‌های بزرگتر به نمایش می‌گذارد.

همچنین در سال ۱۴۰۳، فناوری‌های تحول آفرین دیجیتال به عنوان یکی از حوزه‌های جدید به عنوان کسب و کار برای مپنا آغاز شد که اثرات آن در سال جاری و سال‌های آتی نمایان خواهد شد.

مسئولیت اجتماعی

شرکت مپنا و شرکت‌های تابعه گروه، با هدفِ ارتقاء عملکرد سازمانی خود در حوزۀ حفظ محیط زیست و دستیابی به استانداردهای موجود در این زمینه، اقدام به اخذ گواهینامه‌های زیست محیطی مختلف نموده‌اند. این تلاش‌هاهمواره در جهت افزایشِ راندمان محصولات تولیدی از طریق جدیدترین فناوری‌های مرتبط و دستیابی به دانش روز ادامه داشته است. در سال ۱۴۰۳ نیز حرکت به سوی تولید محصولات جدید برای پاسخ به نیازهای متنوعِ مشتریان با بهره‌گیری از روش‌های پایدار و حافظ محیط زیست صورت گرفت.

آنچه در کارنامه سال گذشته‌ مپنا مشهود است، حاصل خرد، اراده‌ و اتکا به دانش و فناوری است. دستاوردهایی که با تکیه بر دانش، نوآوری و تلاش‌های مستمر به ثمر نشسته و گواهی بر توانمندی‌های داخلی و نیز چراغی روشن بر مسیر پیشِ رو محسوب می‌شود. با نگاهی امیدوارانه به افق‌های پیشِ رو، بر آنیم در سال جدید نیز، با هم‌افزایی بیشتر، بهره‌گیری از ظرفیت‌های ملی و حضور مؤثر در عرصه‌های بین‌المللی، در راه شکوفایی و پیشرفت روزافزون صنایع کشور گام برداریم.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا