کد خبر: 210803179777
انرژیتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدنبررسی فرصت های معدنی برای رسیدن به کربن صفر در 2050؛

کلید فولاد سبز زیر خاک!

مسعود شریعت زاده، مدیر مسئول

لیتیوم به یکی از عناصر حیاتی ضروری برای صحنه انرژی سبز تبدیل شده‌اند و این انرژی است که جهان برای متوقف کردن پدیده‌های تغییر اقلیم که روز به روز شدیدتر می‌شود، به آن تکیه می‌کند.

در زمانی که جهان به دنبال دور شدن از سوخت‌های فسیلی است، مواد معدنی با انرژی پاک در قلب انقلاب سبز قرار دارند و کلید دستیابی به آینده‌ای پایدار مبتنی بر انرژی‌های تجدیدپذیر محسوب می‌شوند.

اما در پشت این صحنه صلح آمیز، مواد معدنی داستان های پیچیده ای از اکتشافات علمی، جستجوی مداوم برای منابع جدید و مبارزه بر سر کنترل منابع را پنهان می کنند.

از باتری‌های خودروهای برقی گرفته تا توربین‌های بادی که بر روی تپه‌ها ایستاده‌اند، این مواد معدنی به جوهره گذار به سوی آینده‌ای پاک تبدیل شده‌اند، اما روند انتقال در عین حال به منابع غیر قابل تجدید بستگی دارد؟

این چالش همچنین این سوال را مطرح می‌کند که چگونه می‌توان با نیاز فوری به محدود کردن تغییرات آب و هوا و حفظ محیط زیست در حین استخراج این منابع گرانبها تعادل برقرار کرد.

فرصتی برای زنده ماندن

محدود کردن گرمایش جهانی به تامین منابع مناسب و با قیمت رقابتی مواد معدنی حیاتی برای حمایت از انتقال انرژی سبز جهان، از جمله مس، لیتیوم، نیکل، کبالت و غیره بستگی دارد.

باتری مورد استفاده در خودروی الکتریکی شما و پنل های خورشیدی مورد استفاده در نیروگاه ها که قرار است منجر به تولید فولاد سبز شود، همگی به مواد معدنی انرژی پاک بستگی دارند.

جهان به شدت به انرژی های تجدیدپذیر متکی است تا افزایش دما در آینده نزدیک از ۱.۵ درجه سانتیگراد تجاوز نکند تا از بدترین اثرات تغییرات آب و هوایی مخرب جلوگیری شود.

این تأثیرات شامل امواج گرمای شدید، افزایش سیل و خشکسالی، کاهش یخ و یخچال های طبیعی دریا و تسریع افزایش سطح دریا است که بسیاری از شهرهای ساحلی را به زیر آب می برد.

سرمایه گذاری بیش از دو تریلیون دلار

به گفته آژانس بین المللی انرژی، انتظار می رود تقاضا برای مواد معدنی برای استفاده در انرژی های پاک تا سال ۲۰۳۰ در مسیر رسیدن به انتشار خالص دی اکسید کربن جهانی تا سال ۲۰۵۰ به سه و نیم برابر افزایش می یابد وبر اساس گزارشی که یکی از شرکت‌های بلومبرگ در ماه جاری منتشر کرد، بخش معدن جهانی به سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی به میزان حدود ۲.۱ تریلیون دلار آمریکا تا سال ۲۰۵۰ نیاز دارد تا تولید مواد خام را افزایش دهد که به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و رسیدن به صفر کمک می‌کند.

به این ترتیب برای رسیدن به فولاد سبز و کاهش کربن برای صنعت فولاد که به تنهایی سهم ۸ درصدی در انتشار کربن دارد، حدود ۱۶۸ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز است.

در یک رویداد سازمان ملل آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان، گفت که جهانی با انرژی های تجدیدپذیر “جهانی تشنه مواد معدنی حیاتی است” و تاکید کرد که این مواد معدنی جوهره گذار از سوخت های فسیلی به منابع انرژی تجدید پذیر هستند.

کمبود تامین مواد اولیه مواد معدنی انرژی پاک، همراه با افزایش تقاضا، با توجه به قیمت بالای این مواد معدنی، مانع از تسریع پذیرش فناوری‌های انرژی پاک شده است. در عین حال این نیاز به مواد معدنی را می توان فرصتی برای شرکت های سرمایه گذار در معدن و فلزات دانست.

مواد معدنی کلیدی مورد استفاده در انتقال انرژی سبز، مانند آلومینیوم، مس و لیتیوم، ممکن است در طول دهه جاری با کمبود عرضه مواجه شوند و برخی از آنها در حال حاضر شاهد کمبود عرضه در سال جاری هستند.

در صورت ادامه برنامه‌های اعلام شده انرژی پاک، انتظار می‌رود که جهان بین سال‌های ۲۰۲۷ تا ۲۰۵۰ به حدود ۳ میلیارد تن از این فلزات برای ساخت راه‌حل‌های کم کربن مانند خودروهای الکتریکی، توربین‌های بادی و الکترولایزرها نیاز داشته باشد .

در این گزارش آمده است که این رقم احتمالاً تا سال ۲۰۵۰ به ۶ میلیارد تن افزایش می یابد تا به کربن صفر برسیم.

لذا انتظار می رود آسیای جنوب شرقی به سریع ترین بازار در حال رشد برای مواد معدنی انرژی پاک در دهه ۲۰۳۰ تبدیل شود که فرصت مناسبی را برای سرمایه گذاری در اکتشاف، بهره برداری و تولید این فلزات فراهم می کند.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا