یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظام های پرداخت آغاز به کار کرد
یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظام های پرداخت با شعار زیست بوم بانکدارى هوشمند؛ حکمرانى دیجیتال و نظارت فناورانه صبح امروز در محل سالن همایش های برج میلاد آغاز به کار کرد.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی؛ کوروش پرویزیان رئیس پژوهشکده پولی و بانکی و دبیر یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظام های پرداخت در مراسم افتتاحیه این همایش دو روزه گفت: نگرش اکوسیستمى در بانکدارى هوشمند؛ از تبیین تا تکوین،، تحول دیجیتال در نظارت و پایدارى مالى،، رمزپولها و دارایی هاى دیجیتال؛ انتظام بخشى و حکمرانى، بانکدارى هوشمند و روشهاى نوظهور پرداخت، و بانکدارى قوانین بالادستى محورهای اصلی این همایش است.
وی افزود: در این همایش در راستاى پوشش هر چه بهتر محورهاى کلیدى همایش، در مجموع ۶ سخنرانى کلیدى،۱۰ نشست تخصصى، ۱۸ کارگاه آموزشى و ۳۰ فرصت ارائه محصول با هدف معرفى دستاوردهاى ارائه دهندگان خدمات در حوزه صنعت پرداخت برگزار خواهد شد. همچنین از مجموع ۲۴۰ مقاله ارسال شده به دبیرخانه همایش، ۴۰ مقاله پذیرش شده که ۱۸ مورد بر اساس زمان بندى در دو روز همایش بصورت شفاهى ارائه خواهند شد .با توجه به دریافت نمایه ISC استقبال جامعه دانشگاهى دراین قسمت رشد چشمگیرى داشته است.
وی با بیان اینکه انتخاب طرحها و محصولات نوآورانه، با پاسداشت چهرهاى ماندگار نظام بانکى و ٬جشنواره دکتر نوربخش؛ یکى از فعالیت هاى مهم رویداد بانکدارى نوین و نظامهاى پرداخت است، افزود : این جشنواره از اولین دوره برگزارى رویداد در دستورکار قرار داشته و مراحل شناسایى، ارزیابى و انتخاب نوآوریهاى برتر، بیش از برگزارى همایش انجام شده، که برگزیدگان در مراسم اختتامیه معرفى و مورد تقدیر قرار مى گیرند علاوه براین، دراین دوره در کنار طرحها و محصولات، به اقدامات و تلاشهاى منسجم و هدفمند بانکها و موسسات اعتبارى در جهت ایجاد تحول در کسب وکار خود تحت عنوان برنامه هاى تحول فناورانه، توجه شده است .
وی افزود : در تمامى سالهاى برگزارى همایش بانکدارى نوین و نظامهاى پرداخت، همواره تلاش دبیرخانه و پژوهشکده پولى و بانکى این بوده تا این رویداد بتواند در عرصه تصمیم سازى در صنعت بانکى و نظام پرداخت کشور به نحو احسنت ایفاى نقش نماید، باعث مسرت است که بعد از ده دوره برگزارى موفق، همایش بانکدارى نوین و نظامهاى پرداخت این رویداد به مجمعى براى تعامل بهتر و تضارب آراى کارشناسان فناورى، خبرگان و متخصصان بانکى با بدنه اجرایى کشور تبدیل شده است.
پرویزیان در ادامه با بیان اینکه بانکها امروزه در بهره گیرى از فنآورى هاى نوین و استفاده از هوش مصنوعى پیشتاز هستند گفت: انتظار مى رود تا سال ۲۰۲۸، صنعت بانکى به تنهایى بیش از ۲۰ درصد از کل هزینه جهانى در حوزه هوش مصنوعى را به خود اختصاص دهد و با این وجود اهمیت تبدیل داده به ارزش از طریق فناورى هوش مصنوعى و یا همان خلق ارزش در نسل چهارم بانکدارى، مستلزم شکل گیرى نوعى از نگرش اکوسیستمى، در صنعت بانکدارى است .
پرویزیان با بیان اینکه نقش زیست بومها در تحول دیجیتال و حرکت به سمت بانکدارى هوشمند انکارناپذیر و فراهم کردن زمینه برقرارى تعامل سازنده میان بازیگران مختلف زیست بوم ،مؤلفه اى ضرورى و قطعى است تاکید کرد : نگرش اکوسیستمى، بانکها را در سطحى فراتر از یک کسب وکار انفرادى و در قالب عضوى از یک شبکه به هم پیوسته از بازیگران مرتبط در نظر می گیرد.
وی افزود : در این نگرش اعتقاد بر این است که عملکرد هریک از اعضا بر سرنوشت کل زیست بوم تأثیر دارد و این مفهوم در حوزه بانکدارى و خدمات مالى به پدیده مهمى تبدیل شده است لذا بر همین اساس کمیته سیاستگذارى یازدهمین همایش سالانه بانکدارى نوین و نظامهاى پرداخت تصمیم گرفت تا همایش امسال را با تم اصلى زیست بوم بانکدارى هوشمند؛ حکمرانى دیجیتال و نظارت فناورانه، برنامه ریزى نماید.
وی افزود : تعامل هوش مصنوعى و نظارت بانکى، از دو دیدگاه مختلف قابل برسى است، دیدگاه اول، کاربرد فناوری هاى داده محور در زمینه تقویت و کارایى سیستم هاى نظارت بانکى است، در این زمینه بهره بردارى از رگ تک ها، مقابله پولشویى، تقلب، وسایر جرایم مالى تحولى جدى را در حوزه ﺳاپﺗﮏ ها ونیز الگوریتم هاى کشف و نظارت بانکى ایجاد کرده است.
پرویزیان با اشاره به مسئله ریسک ها و مخاطراتى که در نتیجه استفاده از فنآورى استفاده هوش مصنوعى در صنعت خدمات مالى و بانکى امکان ظهور و بروز دارد خاطرنشان کرد : حجم داده هاى مورد استفاده در بانکدارى در سراسر جهان با سرعت بی سابقه اى در حال رشد است و انتظار می رود ظرف چند سال از دهها به صدها زتابایت” افزایش یابد (۲۰۲۴ ECB), موسسه مک کینزى تخمین می زند که در صنعت بانکدارى در سطح جهان، هوش مصنوعى بتواند از طریق افزایش بهره ورى، سالانه بین ۲۰۰تا ۳۴۰ میلیارد، دلار معادل ۲.۸ تا۴.۷ درصد از کل درآمدهاى صنعت بانکى، خلق ارزش کند.
وی با بیان اینکه در کشور ما نیز در سالهاى اخیر اقدامات رو به رشدى در حوزه بسترسازى و فراهم آوردن زیرساختهاى قانونى در توسعه هوش مصنوعى و بانکدارى هوشمند انجام پذیرفته است خاطرنشان کرد: تصویب سند ملى هوش مصنوعى جمهورى اسلامى ایران در( تاریخ ۲۳/۰۸/۱۴۰۴) توسط شوراى عالى انقلاب فرهنگى، و به دنبال آن مصوبه تأسیس مرکز هوش مصنوعى شبکه بانکى (SB) با هدف پیاده سازى راهکارهاى هوش مصنوعى در صنعت بانکدارى بخشى از این تلاشها در حوزه قانونى محسوب می شود.
دبیر یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظام های پرداخت تصریح کرد : علاوه بر جنبه هاى قانونى، توجه به ابزارهاى عملیاتى در زمینه سیاستگذارى و تسهیل گرى کسب و کارهاى نوین نظیر استفاده از روش محیط هاى آزمون تنظیم گرى (یا سندباکس هاى رگولاتورى) از اهمیت بالایى برخوردار است .
وی گفت: بانک مرکزى از چند سال گذشته اقدامات سازنده اى در خصوص طراحى و پیاده سازى سندباکس در جهت حمایت از بانکها وکسب وکارهاى نوآورانه به انجام رسانده اند، ادامه این مسیر و رفع خلاءهاى موجود با همکارى و تعامل نزدیک با فعالان صنعت مى تواند به تسهیل ورود فناوران مالى و در عین حال مدیریت بهتر مخاطرات احتمالى کمک نماید.
پرویزیان افزود: در فضاى اقتصاد دیجیتال و دانش بلاک جین، از ابزار پرداخت متناسب جهت ارائه خدمات مالى استفاده مى شود و بهره گیرى رو به رشد از چنین ابزارهایى است که دیجیتالى شدن را به شکل جدیدى به وجود مى آورد از این رو بانک مرکزى طى سال هاى اخیر با هدف بسترسازى براى توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور و پاسخ به نیازمندیهاى مربوط به حوزه پرداخت و نیز توسعه تاب آورى و بهبود کارآیى ابزارهاى پرداخت نوین اقداماتى را در زمینه امکان سنجى، طراحى و پیاده سازى آزمایشى ریال دیجیتال، انجام داده است.
وی با بیان اینکه طبق بند الف ماده ۴ قانون جدید بانک مرکزى، تنظیم گرى در حوزه رمزپول ها و نظارت بر مبادله آنها در چهارچوب قوانین مربوط، نیز به عنوان یکى وظیفه بر عهده نهاد ناظر قرار داده شده است، افزود : با توجه به تأکید مقام ناظر بر رفع خلاءهاى قانونى در حوزه رمزپولها و دارایی هاى دیجیتال، یکى از محورهاى کلیدى همایش امسال به واکاوى دقیق تر این موضوع اختصاص یافته است.
دبیر یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظام های پرداخت گفت : از دیگر محورهایى که در همایش امسال مورد توجه ویژهاى قرار کرفته است موضوع “ BankingEmbedded “و بانکدارى تعبیه شده ، “Banking Open” و بانکدارى باز و دیگر روشهاى نوظهور پرداخت است.
وی افزود : مقوله ادغام خدمات مالى در پلتفرم هاى کسب وکارهاى غیرمالى، را تحولى نو در مسیر ارائه خدمات به صورت یکپارچه و بهبود سفر مشترى نام مى برند و پیش بینى مى شود که ارزش بازار جهانى بانکدارى Embedded تا سال ۲۰۳۳ به ﺣدود ۱۲۹.۳ میلیارد دلار برسد، این در حالى است که این رقم ۱۶.۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ بوده است.