۸ ماه انتظار برای صدور مجوز صادرات تجهیزات پزشکی
عضو انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی، از سیاست های اداره کل تجهیزات پزشکی انتقاد و عنوان کرد قیمتگذاری دستوری و استثمارگونه برای محصولات داخلی، باعث نابودی تولید میشود.
رامین رحیمیان، در گفتوگو با مهر، وضع تولید تجهیزات پزشکی را بسیار نابسامان خواند و افزود: بخشی از مشکلات ما ناشی از شرایط اقتصادی حاکم بر کشور است، اما بخش دیگر مشکلات ما مربوط به وزارت بهداشت و اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو است که در دو سال اخیر تشدید شده است.
وی ادامه داد: تصمیمات و سیاستهای اشتباه اداره کل تجهیزات پزشکی، منجر به کاهش بازده تولید شده است؛ به طوری که مجبوریم شدهایم ظرفیت تولیدات خود را از سه شیفت به یک شیفت تقلیل دهیم.
این تولیدکننده ایمپلنتهای ارتوپدی، با انتقاد از قیمتگذاری دستوری و استثمارگونه اداره کل تجهیزات پزشکی، گفت: این قیمتگذاریها از سوی بزرگترین مشتری کالاهای تولیدی که وزارت بهداشت باشد، صورت میگیرد و همین موضوع میتواند شبهه تضاد منافع را متصور سازد.
رحیمیان همچنین از تأخیرهای طولانی مدت اداره کل تجهیزات پزشکی در صدور پروانه صادرات انتقاد کرد و افزود: بعضاً برای صدور پروانه صادرات که یک هفته زمان میبرد، تا دو سال منتظر میمانیم و دست آخر هم نهایی نمیشود.
وی ادامه داد: محصولات ما میبایست به صورت پکیج در اختیار مشتری داخلی و خارجی قرار گیرد، اما مشاهده میکنیم که اداره کل تجهیزات پزشکی، برای یک قطعه پروانه صادر میکند و برای یک قطعه دیگر، پروانه صادر نمیکند و همین موضوع منجر به بروز مشکل در فرایند فروش کالای ما میشود.
رحیمیان با انتقاد از قیمتگذاری دستوری اداره کل تجهیزات پزشکی، گفت: قیمتهایی که در سایت رسمی اداره کل تجهیزات پزشکی اعلام میشود، به شدت ناعادلانه است. زیرا، بر اساس اعلام بانک مرکزی، از سال ۹۸ تا امسال، سالیانه ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش نرخ تورم داشتهایم که تورم در سطح جامعه همیشه بالاتر بوده است. با این حال، در دو سال گذشته تورم تولید بالای ۳۰۰ درصد بوده، اما قیمت محصولات ما کمتر از ۳۰ درصد افزایش داشته است.
وی افزود: البته این افزایش قیمت بعد از قطع ارز ترجیحی بوده است، به طوری که تا یک ماه و نیم پیش، ۹ درصد افزایش قیمت اعمال شده بود.
این تولیدکننده ایمپلنتهای ارتوپدی تاکید کرد: بعد از قطع ارز ترجیحی، مواد اولیه را با ارز ۲۹ هزار تومانی وارد میکنیم.
رحیمیان، سیاستهای اداره کل تجهیزات پزشکی را در راستای نابودی تولیدات داخلی دانست و افزود: به عنوان مثال، در سال ۹۶، یک پیچ کورتیکال که برای شکستگی اندامها استفاده میشود، از کمپانی لهستانی با ۸ دلار وارد شد. امسال، همین محصول تولید داخل را ۳۶ هزار تومان قیمتگذاری کرده اند. یعنی، محصول ما امسال به یک هشتم قیمت سال ۹۶ فروخته میشود؛ در حالی که کیفیت محصول ما خیلی بهتر از کالای وارداتی است.
وی با عنوان این مطلب که در تولید ایمپلنتهای ارتوپدی هیچ کمبودی نداریم، گفت: یکی از راههای ادامه حیات تولید محصولات “های تک”، صادرات است. ما تا سال گذشته در سه شیفت کار میکردیم که میتوانستیم یک شیفت آن را به صادرات اختصاص دهیم. اما، وقتی پروسه صدور مجوز طولانی میشود و یا اجازه صادرات نمیدهند، حیات صنعت به خطر میافتد.
عضو انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی، تاکید کرد: کالای پزشکی برای صادرات میبایست گواهی استاندارد اختصاصی از وزارت بهداشت بگیرد که نشان بدهد کالای صادراتی در کشور مبدا مجوز مصرف دارد.
وی افزود: صادرات کالاهای پزشکی، به رقابت وابسته است و مشتری نمیتواند ۸ ماه منتظر کالای ما باشد؛ بنابراین سراغ کشور دیگری میرود.