کد خبر: 231103193079
اقتصاداقتصاد کلانبازاربازارها و خدمات مالیروزنامهگفتگوی عصر اقتصاد با عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره اوضاع نابسامان مدیریت ارزی؛

ارز شناور، مدیریت غرق؟!

حجت پیری

ارز مبادله ای  دیروز ۶۹ هزار تومان  قیمت خورد در حالی که قیمت دلار در بازار آزاد بیش از ۹۱ هزار تومان مبادله می شد و همچنان  اختلاف بیش از ۲۰ هزار تومان  این دو نرخ برای فعالان این عرصه  جذاب بوده و نشان  از ضعف  مدیریتی است که  بر ارزش پول ملی بی توجه است.

به گزارش عصر اقتصاد و به عبارت بهتر تصمیم حذف نیما به نفع دلار آزاد و کاسبان آن تمام شده تا مردمی که هر روز سفره خود را کوچکتر از دیروز می بینند؛ گویی ارز شناور شده و مدیریت غرق!

 سیاست ارزی دولت چهاردهم که توسط وزیر اقتصاد پیگیری می‌شود تک نرخی کردن ارز و کاهش دخالت دولت در بازار ارز است. او گفته بود «حتما ارز را با همکاری بانک مرکزی تک نرخی می‌کنیم. وقتی نرخ نیما را به نرخ بازار نزدیک کنیم، دلار بازار آزاد ارزانتر می‌شود.»

او همچنین شهریور ماه بار دیگر گفته بود:  «درباره بازار ارز سیاست جدیدمان این است که بازار به نرخ نیما نزدیک شود. هم دلار نیما را افزایش می‌دهیم و هم‌ نرخ بازار را کاهش می‌دهیم.»

همتی این را هم گفته بود که «قرار نیست دلار نیمایی به دنبال دلار ۷۱ هزار تومانی حرکت کند. قرار است دلار نیمایی و توافقی با هم باشند در نهایت نرخ دلار را کاهش دهند.» اما اکنون دلار مبادله ای در مرز ۷۰ هزار تومان قرار دارد و دلار بازار ازاد در تلاش است تا خود را به قیمت ۱۰۰ هزار تومان برساند. فضای مجازی هم  پر شده از گلایه ها و متلک ها به مسئولانی که در کنترل ارزش پول ملی ناتوانی خود را به با سکوتی مرگبار به نمایش گذاشته اند!

دولت مدیریت لازم را بر بازار نداشته و بسیاری از صادرکنندگان را با این بالا بردن قیمت ارز ثروتمند تر کرده است و در مدت کوتاهی بیش از ۴۰ درصد به ثروت آنها اضافه کرده است

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره آشفته بازار قیمت ارز در کشور به عصر اقتصاد گفت: وزیر اقتصاد وقتی می خواست ارز نیمایی را بر اساس قانون شناور مدیریت شده پیش ببرد، ارز را شناور کرد اما مدیریتش نکرد.

بهروز محبی نجم آبادی با بیان اینکه ما در کشور در موضوع ارز دو مسئله جدی داریم، افزود: نیازهای واقعی و نیاز های کاذب باید در کشور ما از هم جدا شود.

نماینده مردم سبزوار ادامه داد: یک تکه کاغذ به نام دلار یا ارز تبدیل به کالا کرده و بازار عرضه و تقاضا برای آن تعریف کرده ایم و در عین حال یک نقدینگی کلان سرگردان در کشور وجود دارد که هر روز می تواند به یک بازار برود و البته بازار دلار را هم تحریک کرده ایم و در این شرایط قطعا قیمت این کاغذ هر روز بیشتر خواهد شد!

به گزارش عصر اقتصاد؛ اگرچه این حرف نماینده مجلس بر اساس اصول  اقتصادی متداول در سراسر جهان قابل قبول نیست؛ زیرا هر چیزی که قابل مبادله باشد برای آن بازاری هم وجود دارد اما برای گفته خود استدلال دارد. او می گوید: این شیوه سیاستگذاری های ما غلط است و زلف اقتصاد کشور را به دلار گره زدن اشتباه است!

با حذف ارز نیمایی و تولد ارز مبادله ای و تجاری نه تنها دلار آزاد فرو نریخت بلکه ارتفاع و دسترسی به آن را سخت تر کرد و تنها کاری که با این شناور سازی رخ داد این بود که تعدد در قیمت ارز را یک شیفت بالاتر بردیم و تک نرخی هم اتفاق نیفتاد

محبی تصریح کرد: ما معتقدیم آقای همتی(وزیر اقتصاد) وقتی می خواست ارز نیمایی را بر اساس قانون شناور مدیریت شده پیش ببرد، ارز را شناور کرد اما مدیریتش را فراموش کرد.

نماینده سبزوار در مجلس با اشاره به قیمت ۴۰ هزار تومانی ارز نیمایی در قبل از دولت چهاردهم گفت: دولت می توانست برای جلب رضایت صادرکنندگان در قیمت ۵۰ هزار تومن آن را متوقف کند زیرا این بازار در دست دولت بود.

وی افزود: صادرکنندگان هم به قیمت دلار ۵۰ هزار تومانی رضایت داشتند و بسیاری از صادرکنندگان به ما هم همین را می گفتند.

محبی همچنین ادامه داد: وقتی دلار در بازار مبادله به عدد ۶۵ و ۶۹ هزار تومان و حتی در کاغذی به ۷۰ هزار تومان نزدیک می شود، این نشان می دهد که دولت مدیریتی بر بازار نداشته و این اعداد اثرش را بر بسیاری از کالاها خواهد گذاشت.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پاسخ به این سوال که آیا دلار ۷۳ هزار تومانی اعلام شده از سوی وزیر اقتصاد را دقیق و کارشناسی شده می دانید، گفت: آن حرف بر اساس محاسبه ای بود که قرار هم نبود به صورت رسمی اعلام شود.

محبی ادامه داد: البته آن محاسبه نظر ایشان است و همه می دانند که در حوزه اقتصاد هرکسی برای خودش یک قاعده ای دارد.

نماینده سبزوار افزود: هم اکنون اقتصاددان هایی را داریم که حوزه تخصصی آنها ارز و پول است و معتقدند که قیمت واقعی دلار بسیار پایین تر از این اعداد باید باشد.

وی تاکید کرد: همین کارشناسان معتقدند دولت باید قیمت دلار را کنترل کند زیرا بیشتر دلار و ارز کشور در دست دولت است و از طریق شرکت های وابسته به دولت به بازار عرضه می شود.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در ادامه تصریح کرد: دولت مدیریت لازم را بر بازار نداشته و بسیاری از صادرکنندگان را با این بالا بردن قیمت ارز ثروتمند تر کرده است و در مدت کوتاهی بیش از ۴۰ درصد به ثروت آنها اضافه کرده است.

محبی نجم آبادی تصریح کرد : حال دولت در این شرایط باید به فکر طبقه متوسط، کارمندان و محروم هم باشد که ضربه اصلی را به زندگی آنها می زند و  حداقل در کالاهای اساسی، لوازم خانگی و موضوعاتی که اولیات زندگی خانوارها است آنها را کمک کند.

دولت در این شرایط دلار باید به فکر طبقه متوسط، کارمندان و محروم هم باشد که ضربه اصلی را به زندگی آنها می زند و  حداقل در کالاهای اساسی، لوازم خانگی و موضوعاتی که اولیات زندگی خانوارها است آنها را کمک کند

وی در خصوص نقش نظارتی مجلس بر دولت و اقدامات وزیری که وعده هایی را برای رای اعتماد به مجلس داده نیز گفت: مجلس دیگر نا امید شده و به سمت استیضاح رفته است.

محبی ادامه داد: استیضاح یک پیام جدی دارد و شخص خود من تا هفته قبل صبر کردم و جزو آخرین افرادی بودم که استیضاح وزیر اقتصاد را امضا کردم.

نماینده سبزوار در مجلس در عین حال گفت: البته استیضاح راهکار نهایی نیست و این دولت است که باید سیاست های خود را اصلاح کند.

وی با اشاره به استدلال وزیر اقتصاد مبنی بر اینکه با شناورسازی قیمت ارز بازار واکنش مثبت نشان داده و قیمت ها کاهش می یابد، گفت: با این اتفاق نه تنها دلار آزاد فرو نریخت ارتفاع و دسترسی به آن را سخت تر کرد و تنها کاری که با این شناور سازی رخ داد این بود که تعدد در قیمت ارز را یک شیفت بالاتر بردیم و تک نرخی اتفاق نیفتاد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا