افزایش ۱۵۲ درصدی قیمت سیبزمینی/سیبزمینی رکورددار تورم شد
قیمت سیبزمینی طی یک سال اخیر ۱۵۲ درصد افزایش یافت. این میزان رشد قیمت در جدیدترین گزارش مرکز آمار مشاهده میشود.
بر این اساس رکورد تورم سالانه اقلام خوراکی در پایان بهمن ۱۴۰۰ به بازار سیبزمینی اختصاص یافت.
به گزارش تجارتنیوز، آخرین دادههای مرکز آمار از رشد ۱۵۲٫۲ قیمت سیبزمینی در بهمن ماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال گذشته حکایت دارد.
نرخ این محصول نسبت به دی ماه امسال نیز ۲۶٫۱ درصد افزایش یافت. بر این اساس سیبزمینی در دو بازه سالانه و ماهانه رکورددار تورم اقلام خوراکی شد.
مرکز آمار در گزارش اخیر خود حداقل قیمت سیبزمینی را در بهمن ماه ۱۱ هزار و ۶۲۱ تومان و حداکثر آن را ۱۷ هزار و ۲۰۷ تومان در نظر گرفت. میانگین قیمت این محصول کشاورزی ۱۳ هزار و ۳۹۱ تومان تعیین شد تا این نرخ مبنای محاسبات قرار گیرد.
متوسط قیمت هر کیلو سیبزمینی طی دی ۱۳۹۹ و بهمن ۱۴۰۰ به ترتیب ۵۳۱۰ تومان و ۱۰ هزار و ۶۱۷ تومان بود. اما روند افزایش قیمت این محصول که از پاییز آغاز شد، همچنان ادامه دارد.
آنطور که نمودار زیر نشان میدهد نرخ سیبزمینی در ابتدا و میانه تابستان حتی با افت نسبی همراه شد. اما با سردترشدن هوا روند صعودی خود را از سر گرفت و در بهمن ماه به اوج تورم رسید.
چه خبر از سیبزمینی ۸۰۰۰ تومانی؟
در حالی سیبزمینی دیگر رکورددار افزایش قیمت اقلام خوراکی محسوب میشود که مسئولان جهاد کشاورزی بارها وعده کاهش قیمت آن را دادند.
بیستم بهمن مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی قول داد قیمت سیبزمینی طی یک هفته به زیر ۸۰۰۰ تومان برسد. اکنون پس از گذشت سه هفته هنوز خبری از سیبزمینی ۸۰۰۰ تومانی نیست.
در سامانه بازرگام نیز نرخ این محصول ۹۸۰۰ تومان اعلام شد. اما این ارقام حتی در گزارشهای رسمی دولت جایی ندارند. طوریکه حداقل قیمت سیبزمینی در محاسبات مرکز آمار هم کمتر از ۱۱ هزار و ۶۲۱ تومان نیست.
البته انتقاداتی نسبت به این نوع تعیین قیمتها وجود دارد. تا جایی که بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار، سیبزمینی ۱۱ هزار تومانی را هم زیر سوال میبرند.
از سوی دیگر نرخ این محصول در بهمن به مرز ۲۰ هزار تومان هم رسید. اما مرکز آمار در پژوهشهای خود چنین ارقامی را نادیده گرفت.
سرمازدگی سیبزمینیهای جنوب، احتکار، محدودیت واردات و … ازجمله دلایل رشد رکوردشکنی قیمت سیبزمینی محسوب میشود.
در این بین اما رشد تقاضا برای خرید این محصول و مصرف آن به جای برنج شاید مهمترین دلیل این اتفاق باشد.