انتشار رمزپول با پشتوانه ریال در دستور کار بانک مرکزی
یک مسئول در بانک مرکزی با بیان اینکه این بانک انتشار رمزپول با پشتوانه ریال را در دستور کار دارد، درباره خسارت گستردهای که در انتظار معاملهگران ارزهای دیجیتال است هشدار داد.
حرکت دنیا به سمت استفاده از ارزهای دیجیتال از یکسو و سرعت تحولات مرتبط با استفاده از رمزارزها و کریپتوکارنسیها از سوی دیگر، ضرورت حرکت و سیاستگذاری هوشمندانه در این مسیر را بیش از هر زمان دیگری نمایان کرده است؛ اگرچه بانکهای مرکزی دنیا هنوز هم برای ورود به این عرصه و چگونگی ورود آنها به نقلوانتقالات مالی خود با شک و شبهههای بسیاری مواجه هستند. در ایران نیز بانک مرکزی با تعیین مسیر تنظیمگری در حوزه رمزارزها و مطالعات اجرایی درخصوص شیوههای انتشار و به کارگیری رمزپول بانک مرکزی گامهای مؤثری را در این رابطه برداشته است محمدرضا مانییکتا، معاون اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی در اینباره با مهر گفت: بسیاری از کشورهای دنیا در حال حرکت به سمت استفاده از ارزهای دیجیتال در نقلوانتقالات مالی خود هستند و چین نیز به عنوان اولین کشور، طی هفتههای گذشته از یوآن دیجیتال رونمایی کرد. برنامه بانک مرکزی برای به رسمیت شناختن و رواج معاملات رمزارزها در اقتصاد ایران و مبادلات تجاری چیست؟
او افزود: در خصوص رمزارزها، سه مصوبه هیأت وزیران داریم که دو مورد از این مصوبات، مشخصاً در حوزه استخراج رمزارزها بودهاست؛ اولین آن مربوط به مردادماه ۹۸ است که فعالیت استخراج را به عنوان یک صنعت رسمی در کشور پذیرفته و در آن سازوکار اخذ مجوزهای مربوطه مشخص شده است،
مانییکتا درباره واردات تجهیزات آزاد اضافه کرد: تعیین اولویت واردات تجهیزات استخراج نیز همچون سایر دستگاهها و تجهیزات مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات با وزارت صنعت، معدن و تجارت است و متولی مجوزدهی در حوزه استخراج نیز همین وزارتخانه است. این وزارتخانه تعیین میکند که بر اساس اولویت سایر کالاها و نیاز کشور، آیا ورود دستگاههای استخراج به کشور مجاز است یا خیر.
این مسئول بانک مرکزی، درباره سیاستگذاری برای تولید رمز ارز توضیح داد: در حال حاضر، بر اساس آماری که ما از وزارت صنعت، معدن و تجارت گرفتهایم، فعالیت استخراج در ایران رونق گستردهای ندارد. فرآیند اخذ مجوز از وزارت صمت به این صورت است که متقاضی اقدام به اخذ جواز میکند و پس از دریافت جواز تأسیس واحد استخراج، اقدامات لازم را برای بهرهبرداری از واحد تأسیس شده انجام میدهد که تا به حال نیز، براساس اطلاعی که از وزارت صمت داریم، تنها موارد معدودی پروانه بهرهبرداری صادرشده و در حال حاضر به نظر میرسد صنعت رسمی استخراج رمزارزها در کشور صنعت فعالی نیست. دلیل آن نیز از سوی فعالان این عرصه، قیمت انرژی عنوان میشود که بر این اساس، جلسات متعددی بین فعالان امر با متولیان تنظیم مقررات مربوطه در وزارت نیرو برقراراست تا قیمت انرژی را بازبینی کنند.
او درباره درخواست وزارت صنعت از وزارت نیرو برای کاهش تعرفه انرژی تولید رمزارزها اظهار کرد: تعرفه برق دستگاههای ماینینگ براساس مصوبه مرداد ۹۸، نظر وزارت نیرو تعیینکننده است. مخاطب اصلی رایزنیهای صورت پذیرفته از سمت فعالان حوزه نیز وزارت نیرو است؛ چرا که تکالیف وزارت صمت نیز بر روی موضوع صدور مجوز فعالیت استخراج رمزارزها متمرکز است.
این مسئول بانک مرکزی، درباره انتشار ارز دیجیتال از سوی بانک مرکزی افزود: عنوان صحیح بجای واژهی ارز دیجیتال بانک مرکزی، رمزپول بانک مرکزی است؛ چراکه این ابزار شکل دیگری از پول ملی است که هم اکنون در جامعه در گردش است. بحثهای فنی و اقدامات اجرایی بانک مرکزی در این رابطه از سال ۹۷ شروع شد و بسترهای فنی لازم برای انتشار ریال دیجیتال در قالب کریپتو ریال پیادهسازی گردیدهاند؛ اما ملاحظات متعدد اقتصادی، قانونی و نظارتی در این رابطه وجود دارد و البته این ملاحظات بسیار پیچیدهتر و گستردهتر از اقدامات فنی بود و در قالب کارگروههای متعدد در بانک مرکزی در دست بررسی هستند.
به گفته او، رمزپول بانک مرکزی از نوع قابل استخراج نیست. این ابزار از نوع رمزینه داراییهای با پشتوانه ثابت است که بانکهای مرکزی با پشتوانه مشخص و غالباً مبتنی بر واحد پول ملی کشورها منتشر میکنند. یک نمونه آن انتشار پترو از سوی ونزوئلا بود که از سوی بانک مرکزی آن کشور با پشتوانه نفت منتشر شد و البته امکان انتشار آن با سایر پشتوانهها نیز وجود دارد.
این مسئول بانک مرکزی یادآور شد: این موضوع در سایر کشورها در قالب طرحهای مطالعاتی در حال انجام است و صرفاً در کشور چین، انتشار یوآن دیجیتال در چهار استان به صورت آزمایشی پیادهسازی شد تا اثرات آن بر اقتصاد این کشور مورد بررسی قرارگیرد. بر همین اساس در بانک مرکزی نیز مطالعاتی در دست انجام است تا موضوع ابزارهای سیاستگذاری پولی در حوزه پول دیجیتال بانک مرکزی بصورت کامل مورد بررسی قرار گیرد. نکته مهم اینکه این پدیده بسیار بدیع است و سایر بانکهای مرکزی دنیا اکثراً اقدامات مطالعاتی خود را از ابتدای ۲۰۲۱ آغاز خواهد کرد؛ تا ضمن بررسی محسنات این ابزار، نقاط ضعف، مخاطرات و روشهای صحیح مقابله با آن را شناسایی کنند.