اپیدمی غافلگیری مسئولان
اکرم رضائینژاد
پاییز که از راه میرسد تب ابتلا به بیماریهایی همچون آنفولانزا و سرماخوردگیهای فصلی بالا میگیرد اما وزارت بهداشت با علم به اینکه در این مدت بیماران فراوانی به داروخانهها مراجعه میکنند بازهم غافلگیر شده است.
پاییز سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ این بیماریهای فصلی در سایه سنگین پاندومی کرونا قرار داشت و البته رعایت دستورالعملهای بهداشتی، بویژه استفاده از ماسک ابتلای به آنفولانزا را به شدت کاهش داد اما برای سال جاری پیشبینیها از افزایش ابتلا به این بیماری فصلی خبر میداد؛ چرا که آمار رعایت دستورالعملها سیری نزولی داشت و ماسک نزدنها در جامعه کاملا مشهود بود.
با وجود این اما نزدیک به یکماه است که کشور با کمبود دارو و آنتی بیوتیک مواجه شده است.
این کمبودها در حالی مردم را به زحمت و نگرانی انداخته است که بازرس کل «امور تعاون، کار و رفاه اجتماعی» سازمان بازرسی کل کشور در مصاحبهای با اشاره به بازدید خود از برخی شرکتهای پخش دارو و همچنین شرکتهای «مواد اولیه ساز» در پی بررسی کمبود اقلام دارویی، گفته است: بررسیهای میدانی حاکی از این است که ماده اولیه انواع آنتیبیوتیک در انبارهای شرکتهای تأمین کننده به طور کامل فراهم است؛ به طور نمونه در بازدید از یکی از شرکتهای دارویی مشخص شد حدود ۳۰ تن ماده اولیه «آزیترومایسین» در انبار این شرکت موجود است و حدود ۳۰ تن دیگر از مواد اولیه این شرکت در گمرک وجود دارد که این مقدار میزان قابل توجهی از نیاز کشور را تأمین میکند.
میرمحمدی راجع به امتناع شرکتهای دارویی از تولید اقلام دارویی آنتیبیوتیک هم ادامه داده: در این بازدیدها «حذف ارز ترجیحی و عدم همسانسازی قیمتهای جدید با افزایش ناشی از تغییر نرخ ارز جهت تهیه مواد اولیه» و نیز «افزایش هزینههای مرتبط با تولید محصولات دارویی» دو عامل مهم امتناع شرکتهای دارویی از تولید برخی اقلام دارویی به واسطه عدم اصلاح به موقع قیمتها توسط سازمان غذا و دارو منتج به زیان شرکتهای تولیدکننده ناشی از آن عنوان شده است.
روزگذشته بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت نیز در صحن علنی مجلس در توضیح علت کمبود دارو گفت:” میزان آنتیبیوتیک تولید شده در این هفت ماهه به اندازه ۱۲ ماه سال گذشته بوده است. اما آنفلوآنزای زودرس که یک پدیده غیر قابل پیشبینی بود و برای کشورهای دیگر هم وجود دارد و بسیاری از کشورهای دیگر هم دچار کمبود دارو در اثر این بیماری شدهاند.”
این در حالیست که ایشان در روز ۹ آبان تصریح کرده بودند: “با توجه به اینکه پیشبینی آنفلوآنزا را میکردیم، کمبود واکسن آنفلوآنزا در کشور نداریم بنابراین به مقدار کافی واکسن وارداتی و تولیدی تأمین کردیم و در داروخانهها موجود است و مردم میتوانند برای خرید مراجعه کنند.”
اما یکماه است که دارو کمیاب شده و همه غافلگیر شدهاند، داروخانهها غافلگیر شدهاند، تولیدکنندگان غافلگیر شدهاند، توزیعکنندگان غافلگیر شدهاند، مردم غافلگیر شدهاند، حتی وزارت بهداشت هم که پیشبینی کرده بود امسال آنفلوآنزا شیوع بسیاری خواهد داشت، غافلگیر شده است.
تصاویر منتشر شده از سوی مردم در فضای مجازی گواه غافلگیری تکراری مسئولان است. چرا که صفهای طویل مردم مقابل داروخانهها و شمار بیماران در بیمارستانها تصاویر آزار دهندهای را به رخ میکشد. حالا مردم نمیدانند در این غافلگیری مسئولان، چگونه برای بیماران خود دارو تهیه کنند.
اگر نخواهیم برای یادآوری غافلگیرشدنهایمان خیلی عقب برویم، در آذر۹۸ آنفلوآنزا هم شیوع “زودرس” داشت که مسئولان را “غافلگیر” کرده بود. فقط در تهران این طور نبود. در تمام کشور ترکیب آلودگی هوا، موج سرما و شیوع آنفلوآنزا باعث تعطیلی مکرر مدارس میشد از جمله در استان قم، تهران و برخی شهرهای بزرگ.
اما انگار مسئولان دوست دارند که غافلگیر شوند چون عادت کردهاند. انگار باور ندارند که تغییر فصل یا هر پدیده دیگری میتواند مشکل ساز شود.
گویی مسئولان نمی خواهند زیر بار تکرار این وضع بروند تا در سایه تازه خواندن شرایط و توصیف آن با لغاتی مانند «کم سابقه» و «بی سابقه»، «غیرقابل پیش بینی» این گونه القا کنند که غافلگیر شدهاند و غفلتی در رسیدگی به حال و روز مردم کشورمان صورت نگرفته است. شاید به این دلیل که میشود با تازه خواندن ماجرا، از زیر بار فشار افکار عمومی برای مدتی رها شد و همه چیز را به فردا موکول کرد.
هوا آلوده شود، مسئولان غافلگیر میشوند، هوا سرد میشود، غافلگیر میشوند، هوا گرم میشود بازهم غافلگیر میشوند، قیمتها بالا میرود، مسئولان غافلگیر میشوند. خدایا این غافلگیری را از ما نگیر، چقدر خوب که غافلگیری وجود دارد و میتوان همه چیز را به گردن آن انداخت.