ایران در آستانه تحولی بزرگ در صنعت گاز
ایران، با دارا بودن دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی در جهان، در حال حاضر در میانه یکی از مهمترین تحولات در صنعت انرژی خود است.
پتانسیلهای عظیم گازی این کشور بهویژه در حیطه گاز طبیعی، فرصتی مناسب برای تقویت موقعیت ایران در بازار انرژی جهانی فراهم کردهاند.
در این راستا، به گفته وزیر نفت، ایران به زودی قراردادهای گازی با ارزش بالا را امضا خواهد کرد که اهداف بلندمدت کشور در افزایش ظرفیت تولید گاز و تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه را تحقق خواهد بخشید.
به گزارش عصراقتصاد، ایران به عنوان یک کشور غنی از نظر منابع انرژی، به ویژه گاز طبیعی، از دیرباز در صدد بهرهبرداری بهینه از این منابع بوده است. با وجود تحریمهای اقتصادی و چالشهای بینالمللی، ایران تلاش کرده است تا از منابع خود بهرهبرداری کرده و در بازار جهانی انرژی خود را مطرح کند. ایران نه تنها در تولید گاز نقش دارند، بلکه به عنوان یکی از صادرکنندگان عمده گاز نیز در بازار جهانی شناخته میشود.
با وجود پتانسیلهای قوی و ذخایر غنی، ضعف در زیرساختها و فناوریهای نوین در گذشته مانع از رسیدن ایران به اهداف خود شده است. اما با توجه به تحولات اخیر در بازار گاز و افزایش نیاز جهانی به انرژی پایدار و پاک، ایران در حال حاضر فرصتهایی عظیم را برای گسترش ظرفیتهای تولید و صادرات گاز خود در اختیار دارد.
دورهمی قدرتهای گازی
بهتازگی، بیستوششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جیئیسیاف) در تهران برگزار شد. این نشست با حضور وزیران انرژی کشورهای مختلف از جمله ایران، روسیه، قطر، نیجریه و امارات متحده عربی، به بررسی چالشها و فرصتهای موجود در بازار جهانی گاز پرداخته است. در این نشست، مقامات حاضر به اهمیت همکاریهای بینالمللی بهویژه در زمینه تأمین امنیت انرژی و مسائلی چون توسعه پایدار اشاره کردند.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت کشورمان، در این نشست تاکید کرد که همکاری میان کشورهای عضو مجمع برای پاسخگویی به چالشهای امنیت انرژی امری ضروری است. او بهویژه به فرصتهای موجود برای افزایش همکاریهای تجاری در زمینه گاز طبیعی اشاره کرد و از تمایل ایران به گسترش اینگونه همکاریها خبر داد. تصمیمگیری برای امضای قراردادهای گازی جدید و با ارزش بالا، جزو محورهای اصلی این نشست بود که به موازات تأکید بر نقاط قوت ایران به عنوان یکی از برترین کشورهای گازی جهان انجام شد.
چشمانداز قراردادهای جدید گازی
به گفته وزیر نفت، به زودی قراردادهای گازی با ارزش بالایی به امضا خواهد رسید. این قراردادها عمدتاً با شرکتهای داخلی و خارجی منعقد خواهند شد و بر افزایش ظرفیت تولید گاز در کشور تأثیر خواهد گذاشت. هدف اصلی این قراردادها افزایش بهرهوری منابع گازی، توسعه زیرساختها و افزایش صادرات گاز به بازارهای جهانی است.
همچنین در پایان نشست جیئیسیاف، سید علیمحمد موسوی، معاون امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت، در اظهارات خود افزود که مجمع کشورهای صادرکننده گاز در این نشست تصمیمات عمدهای برای تعیین برنامه و بودجه و عضویت در هیئت مدیره اتخاذ کرده است. همچنین، تاکید بر اهمیت گاز طبیعی در دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل نیز از دیگر موضوعات بحثشده در جلسه بود.
بیانیه پایانی و مصوبات نشست
یکی از نکات مهم در بیانیه پایانی این نشست، محکومیت تجاوز رژیم صهیونیستی علیه ایران بود که از سوی اعضای جیئیسیاف صادر شد. این بیانیه تأکید کرد که تحرکات علیه ایران، تأمین عرضه انرژی را به مخاطره میاندازد. همچنین در این بیانیه به مصوبه دیوان لاهه که حملات به مردم فلسطین را محکوم میکرد، اشاره شده است.
علاوه بر این، بیانیه پایانی به تحکیم همکاریهای فنی و تبادل اطلاعات بین کشورهای عضو اشاره کرد. این رویکرد به ایران کمک میکند تا با به اشتراکگذاری تجربیات و دستاوردهای علمی و فنآوری دیگر کشورها، زمینههای جدیدی برای توسعه صنعت گاز کشور فراهم کند.
همچنین اعضای این مجمع بار دیگر اهداف یادشده در اساسنامه و اهمیت همکاری چندجانبه برای مقابله با چالشهای مربوط به امنیت، ثبات و پایداری انرژی را تصریح کردند.
اعضا همچنین بر اهمیت وحدت و همبستگی میان کشورهای عضو همسو با اهداف مطرحشده در بیانیه هفتمین نشت سران در الجزیره تأکید کردند.
کشورهای عضو این مجمع همچنین بر نقش محوری گاز طبیعی در پیشبرد اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد، بهویژه برای پایان دادن به گرسنگی و اطمینان از دسترسی جهانی به انرژی و هدایت منظم، عادلانه، فراگیر، مقرونبهصرفه و کشورمحور طرح گذار انرژی که همه از آن برخوردار باشند، تأکید کردند.
گفتی است، بیستوهفتمین نشست جیئیسیاف در سال ۲۰۲۵ در قطر و هشتمین نشست سران در سال ۲۰۲۶ در روسیه برگزار خواهد شد، که این اجلاسها فرصتی مناسب برای تبادل نظر و تقویت همکاریها در زمینه گاز طبیعی خواهد بود.
چالشهای جهانی و نقش ایران
به گزارش عصراقتصاد، در حالی که جهان با چالشهای جدی در حوزه تأمین انرژی مواجه است، تحولات مربوط به تولید و صادرات گاز در ایران میتواند به ثبات بازار انرژی جهانی کمک کند.
ایران با شناخت نیازهای جهانی به گاز طبیعی و همچنین با تلاش برای برقراری ارتباطات بینالمللی مؤثر، میتواند نقش کلیدی را در فراهم کردن منابع انرژی پایدار ایفا کند و با وجود تحریمهای اعمالشده، ایران در تلاش است تا از طریق تأسیس روابط تجاری پایدار با کشورها و سازمانهای بینالمللی، امکان بهرهبرداری از منابع گازی و افزایش تولید را فراهم کند. این اقدامات به تقویت قدرت اقتصادی کشور و بهبود شرایط زندگی مردم کمک خواهد کرد.
افقهای آینده
به این ترتیب با توجه به برنامهریزیهای انجامشده و حرکت به سوی امضای قراردادهای جدید، ایران در آستانه دستیابی به رشد و شکوفایی در صنعت گاز است. این توافقات میتواند به طور قابل توجهی ظرفیت تولید گاز را افزایش دهد و در نهایت به افزایش صادرات و رشد اقتصادی کشور کمک کند.
تحولات آینده در صنعت گاز ایران و همکاریهای بینالمللی، میتواند به افزایش ظرفیت تولید و دستیابی به اهداف توسعه پایدار کمک کند و ایران را به یکی از بازیگران اصلی انرژی در سطح جهانی تبدیل کند.
همچنین ایران با روحیه همکاری و نوآوری، در تلاش است تا امنیت انرژی را در شرایط تغییرات جهانی تأمین کند و به شکوفایی اقتصادی و اجتماعی برسد. پایداری و امنیت انرژی نهتنها برای ایران، بلکه برای تمامی کشورهای عضو جیئیسیاف از اهمیت بالایی برخوردار است و تقویت این همکاریها میتواند به تأمین منابع انرژی پایدار در سطح جهانی کمک کند.