
فاطمه محمدی پور
بازگشت سرمایه گذاران آمریکایی به ایران؛ نیازمند مسیری است که تحقق آن وابسته به برداشتن تحریمها است. با جذابیت نیروی کار تحصیلکرده و ۹۰ میلیون مصرفکننده بالقوه، ایران و منطقه؛ میتواند مقصدی طلایی برای سرمایههای آمریکا شود؛ اما شرط آن توافق سیاسی و دیپلماسی است که زمانبری است.
این موارد خلاصه مهمترین نکاتی است که «جفری کارلینر» در گفتگو با عصر اقتصاد بیان کرده است. او بر این باور است که تا زمانی که توافق جدیدی برای جایگزینی برجام وجود نداشته باشد، ترامپ تحریمها علیه ایران را کاهش نخواهد داد.
به گزارش عصر اقتصاد، گفتوگوهای غیرمستقیم بین جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا درباره رفع تحریمها و بحث هستهای روز شنبه در مسقط پایتخت عمان و با وساطت «بدر البوسعیدی» وزیر خارجه عمان برگزار شد.
«استیو ویتکاف» مذاکره کننده ارشد آمریکا با ایران در مصاحبه با شبکه انبیسی درباره مذاکرات عمان گفت: «ما گفتگوی بسیار مثبت و سازندهای داشتیم.»
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز با سازنده خواندن فضای مذاکرات گفت: قرار است شنبه آینده نیز در همین سطح گفتوگوها برگزار شود و محل آن احتمالاً اینجا نخواهد بود. البته میزبانی با عمان خواهد بود، ولی ممکن است که در جای دیگری برگزار شود.
تا زمانی که توافق جدیدی برای جایگزینی برجام وجود نداشته باشد، ترامپ تحریمها علیه ایران را کاهش نخواهد داد
روزنامه وال استریت ژرونال در خبری مدعی شد که هیئت ایرانی روز شنبه در مذاکره با طرف آمریکایی چند خواسته اصلی را مطرح و همزمان بر سر ماندگاری برنامه هستهای خود پافشاری کرده است.
ایران در گفتوگوهای روز گذشته خواستار دسترسی به میلیاردها دلار پولهای بلوکه شده خود در خارج کشور شد. همچنین ایران از آمریکا خواسته است تا تمامی محدودیتها بر سر راه صادرات نفت را از میان بردارد و در آخر ایران خواستار رفع سریع تحریمهای مرتبط با برنامه هستهای خود شده است.
به ادعای این روزنامه آمریکایی، ایران آمادگی خود را برای کاهش سطح غنیسازی اورانیوم اعلام کرده اما هرگونه درخواستی برای پایان دادن به برنامه هستهای خود را رد کرده است.
در این راستا خبرنگار عصر اقتصاد گفتگویی با «پروفسور جفری کارلینر» استاد دانشگاه بوستون آمریکا انجام داده که در ادامه میآید.
در طول دولتهای کارتر و ریگان، کارلینر به عنوان اقتصاددان ارشد و مدیر ستادی در شورای مشاوران اقتصادی رئیس جمهور خدمت کرد. او همچنین به عنوان مدیر اجرایی دفتر ملی تحقیقات اقتصادی در کمبریج، ماساچوست و معاون مدیر موسسه اقتصاد بینالملل پترسون در واشنگتن دی سی خدمت کرده است.
اگر تحریمها برداشته شوند، ایران با بیش از ۹۰ میلیون مصرفکننده بالقوه و نیروی کار تحصیلکرده برای سرمایهگذاران آمریکایی جذاب خواهد بود
مذاکرات هسته ای بین ایران و ایالات متحده آمریکا روز گذشته (شنبه ۱۲ آوریل) در عمان آغاز شد. طرفین بعد از پایان دور اول مذاکرات آن را سازنده و مثبت دانسته و دور بعدی مذاکرات را به هفته آینده موکول نمودند. ارزیابی شما از دور اول مذاکرات ایران و ایالات متحده آمریکا در دوران ترامپ چیست؟
اولین مذاکرات بین ایران و آمریکا بسیار خوب پیش رفت، اما این تنها آغاز کار بود. مسائل جدی زیادی وجود دارد که دو طرف را از هم جدا میکند، اما حداقل آنها اکنون در حال گفتگو هستند و توافق جدیدی امکانپذیر است. اما تا زمانی که توافق جدیدی برای جایگزینی برجام وجود نداشته باشد، ترامپ تحریمها علیه ایران را کاهش نخواهد داد.
سیانان اعلام کرد مذاکرات آمریکا و ایران قرار است هفته آینده ادامه پیدا کند و احتمالاً در کشوری اروپایی خواهد بود. به نظر شما مذاکرات آینده چگونه پیش خواهد رفت؟
مسائل پیچیده زیادی برای حل و فصل وجود دارد. مذاکرات بر سر برجام ۲۰ ماه طول کشید. حتی اگر مذاکرات فعلی بسیار سریعتر باشد، بعید است که ایران و آمریکا بتوانند در عرض چند هفته به توافق جدیدی برسند.
«استیو ویتکاف» نماینده آمریکا در مذاکرات معتقد به محدود کردن برنامه هسته ای ایران است نه نابودی کامل آن. براساس بیانیه رسمی منابع کاخ سفید حاضر در مذاکرات، این باور وجود دارد که دولت ترامپ خواستار پیشرفت سریع (مذاکرات) و ویتکاف قصد دارد تا با اتخاذ تصمیمی سیاسی بدون ورود به جزئیات بسیار فنی که ممکن است روند مذاکرات را کُند کند، چراغ سبز را برای توافق بدهد. آیا انتخاب این فرد می تواند به موفقیت مذاکرات کمک نماید؟
خواستههای اولیه ترامپ شامل پایان دائمی برنامه هستهای ایران، کنار گذاشتن موشکهای بالستیک و دوربرد و توافق برای عدم حمایت از حزبالله، حماس و حوثیها است. مشخص نیست که ایران چه تعداد از این خواستهها یا به چه شکلی، ممکن است آن ها را بپذیرد، یا ترامپ چه نوع مصالحهای را ممکن است بپذیرد.
خواستههای ترامپ؛ توقف برنامه هستهای، کنار گذاشتن موشکهای بالستیک و کاهش نفوذ منطقهای ایران
اظهارات اخیر رئیس جمهور و سایر مقامات ایرانی در مورد حضور سرمایهگذاران آمریکایی در ایران در آستانه احتمال از سرگیری مذاکرات با آمریکا، موجی از تحلیلها درباره بازگشت آمریکا به صحنه سرمایهگذاری در ایران به راه انداخته است. به نظر می رسد اظهارات مقامات ایرانی در این زمان ناشی از حسن نیت تهران باشد. ارزیابی شما چیست؟
اگر تحریمها برداشته شوند، ایران برای سرمایهگذاران آمریکایی جذاب خواهد بود. با بیش از ۹۰ میلیون مصرفکننده بالقوه و نیروی کار تحصیلکرده، به ویژه در تهران، بسیاری از شرکتهای آمریکایی علاقهمند به سرمایهگذاری و راهاندازی فعالیت در ایران خواهند بود.
اما ساخت کارخانهها و سایر تأسیسات زیر بنایی زمانبر است و عدم قطعیتهای سیاسی در مورد روابط ایالات متحده و ایران و نحوه برخورد دولت ایران با سرمایهگذاران آمریکایی، شرکتهای آمریکایی را در مورد سرمایهگذاری در ایران محتاط خواهد کرد. افزایش سرمایهگذاری ایالات متحده آمریکا در ایران یک شبه اتفاق نخواهد افتاد.
اما لغو تحریمهای آمریکا به نفع اقتصاد ایران خواهد بود و بلافاصله رفاه مردم ایران را افزایش میدهد. درآمد حاصل از صادرات نفت به طرز چشمگیری افزایش مییابد و ایران میتواند به راحتی از سراسر جهان کالا وارد کند.