بازار نقره، بازاری بر سرمایه گذاری یا کسب و کار خانگی؟
مهران ابراهیمیان
بازار نقره در سه سال اخیر بیش از ۱۵۰ درصد رشد قیمت داشته و در سال جاری میلادی نیز به رغم فرودهای اخیر به ویژه در ۹ روز اخیر که روندی نزولی پیدا کرده است بازدهی سالانه اش حدود ۲۵. ۶۷ درصد که تقریبا همعرض با طلا ( ۲۶.۶۵ درصد) رشد کرده است.
به گزارش عصر اقتصاد، این رشد قیمت اما تاثیری بر تقاضای مصنوعات و ذوق و هنر استعدادهای ایرانی نداشته و مردم و سرمایهگذاران بیشتر ترجیح میدهند تا به جای آثار هنری و زیورآلات، ساچمه و شمش نقره و متاسفانه این روزها طلای مجازی خرید کنند.
تحلیل تکنیکال بازار نقره
با آغاز روند نزولی تازه برای قیمت طلا در بازارهای جهانی، قیمت نقره نیز با ریزش و اصلاح قیمت مواجه شد. قیمت نقره از یکم آبان تقریباً روند نزولی خود را بگرفته و به رغم تلاش های موقت، در دو هفته اخیر از محدوده ۳۴.۵ دلاردر هر اونس به به حدود ۲۹.۳۴ دلار در روز پنج شنبه ۲۹ آذر رسیده است.
روند خریدها اگرچه در این روز معکوس شده و خریداران پای کار آمده اند، اما عامل ریزش ناشی از افزایش فشار فروش در بازارهای جهانی بوده که نشان از ضعف روند کلی بازار دارد.
با این حال، علیرغم آغاز حرکات اصلاحی بازار، قیمت اونس نقره همچنان در روز سهشنبه و چهارشنبهدر کانال ۳۰ دلار قرار داشت با این حال این حمایت مهم از دست رفت. وبه ۲۹ دلار ۵۴ سنت در ساعت ۲ بعد از ظهر ۲۹ آذر رسید.
با این حال، قیمت فعلی روز چهارشنبه همزمان با شدت گرفتن ریزش قیمت طلا، کف ماهانه خود را هم شکست و در حال حاضر نیز روند فعلی قیمت کاملاً بیثبات به نظر میرسد.
هرگونه حرکت قیمت به زیر محدوده SMA50 روزه، آغاز روند نزولی بازار را تایید خواهد کرد. همچنین در صورت ادامه روند اصلاحی فعلی و از دست رفتن حمایت
۲۶ دلار نقره، احتمال کاهش قیمت تا سطح حمایت بعدی یعنی ۲۵ دلار، مقارن با SMA 100 روزه قیمت نقره، وجود دارد. اگر ریزشها از این مقدار نیز فراتر شود، سطح حمایت روانی نقره روی ۲۴.۵ دلار توسط خرسهای بازار هدف گرفته شده که در صورت از دست رفتن آن، باید منتظر ریزش قیمت تا سطوح حمایت بعدی یعنی بازه قیمت ۲۳ دلار الی ۲۳.۵ دلار باشیم.
برعکس اگر روند ریزش قیمت متوقف شده و شاهد آغاز روند صعودی جدید قیمت در بازار باشیم، نخستین مقاومت پیش روی سرمایهگذاران روی ۳۰ دلار قرار خواهد داشت که مقاومت فوری نقره به حساب میآید. در صورت موفقیت گاوها برای عبور از این قیمت، سطح بعدی مقاومت پیشروی آنها ۳۰.۵ دلار قرار خواهد داشت.
تحلیل فاندامنتال قیمت نقره
پیش از هر چیز باید توجه داشت که روند کلی حرکت قیمت نقره در بازارهای جهانی معمولاً تابع قیمت طلا است. با این حساب، مهمترین دلیل ریزش قیمت نقره و بازگشت از سقف ۱۰ ساله خود طی روزهای اخیر، کاهش قیمت طلا است.
نکته دیگر اینکه نقره علاوه بر کاربرد به عنوان فلز گرانبها، در صنایع نیمهرسانا و خودروهای برقی نیز کاربرد بسیاری دارد. این ویژگی نقره، بازار آن را بهطور طبیعی به بازار کشورهای صنعتی جهان، بهویژه چین گره میزند.
بر اساس آخرین دادههای اقتصادی از اقتصاد چین، مانند شاخص CPI ماه اکتبر، اقتصاد این کشور علاوه بر رکود گسترده، بار دیگر درگیر مسئله تورم شده است. میزان نرخ تورم چین در ماه اکتبر ۰.۵ درصد افزایش نسبت به ماه قبل داشته که نگرانیها در مورد وضعیت اقتصادی این کشور را تعمیق میبخشد.
از سوی دیگر، چین بهعنوان یکی از بزرگترین خریداران نقره در جهان، افزایش سطح بدهیهای دولت این کشور به بالای ۱.۵ تریلیون دلار میتواند تأثیر منفی بر بازار نقره و میزان تقاضای آن از سوی شرکتهای عمدتاً دولتی چین بگذارد.
موضوع دیگری که باید در تحلیل فاندامنتال نقره مد نظر قرار داد، وعدههای انتخاباتی دونالد ترامپ برای تقویت دلار و اقتصاد آمریکا است. همین موضوع منجر به افزایش مجدد شاخص دلار شده که در نتیجه، طی روز پنج شنبه، شاخص دلار به کانال ۱۰۸ رسیده است. موارد دیگری، همچون بازدهی اوراق قرضه وزارت خزانهداری ایالات متحده نیز در تعیین شاخص دلار مؤثرند که این بازدهی نیز طی روزهای اخیر افزایش یافته است.
با این حال، باید به این نکته توجه داشت که هرگونه حرکت نقره در بازار تابع قیمت طلا بوده و تا زمان عدم بازگشت طلا به مسیر صعودی خود، نمیتوان انتظار چندانی در خصوص افزایش مجدد قیمت نقره در بازارهای جهانی داشت.
سوال بسیاری از سرمایه گذاران اکنون این است که با توجه به نزدیک شدن به ایام پایانی سال و تعطیلی بازارهای مالی جهانی، آیا امکان بازگشت قیمت به روند صعودی خود وجود دارد؟ و اینکه اساسا در چه صورت روند قیمت صعودی خواهد شد؟
در پاسخ باید گفت که به احتمال زیاد، تنها در صورت بازگشت قیمت به محدوده بالای سقف روز جمعه گذشته یعنی ۳۰.۲۹ دلار می توان منتظر صعودی شدن مجدد روند قیمت بود. چراکه تنها در این صورت می توان گفت که قیمت از سطح MA۲۰ روزه عبور کرده و در محدوده بالای آن قرار گرفته است.
در چنین سناریویی می توان انتظار افزایش قیمت تا قسمت گردن الگوی کف دوقلوی شکل گرفته باشیم که روی عدد ۳۱.۵۴ دلار قرار دارد. همچنین در صورت ادامه چنین روند صعودی، می توان شاهد افزایش قیمت تا سطح مقاومت بعدی یعنی ۳۲.۳۳ دلار نیز بود.
فرصت سوزی ما و خلق فرصت چینی ها
وی در پاسخ به این سوال که چگونه می توان به بازار مصنوعات نقره در داخل کشور رونق داد، گفت: یکی از مهمترین مواردی که می تواند برای بازار نقره راهگشا باشد صنایع دستی و ضرب سکه های مناسبتی و یا حتی شخصیت های بزرگ تاریخی ایران است که در نتیجه آن به پشتوانه فرهنگی تولید و یا ضرب می شود و در عین حال با توجه به ماندگاری نقره ، فرهنگ ما نیز ماندگار و تقویت می شود.
زنگنه در پاسخ به این سوال که چگونه فعالان صنعت نقره می توانند به بازارهای خارجی ورود کنند، گفت: نیاز سنجی از اصول اولیه هر بازار است، چه طور چینی ها بازارهای اطراف حرم امام رضا و قم را تصاحب می کند اما ما نمی توانیم در بازارهای خارجی ورود پیدا کنیم؟
کپی کاری همیشه بد نیست
وی با بیان این که الزاما کپی برداری از الگوهای موفق در نیاز سنجی بازارها کار بدی نیست، گفت: در حالی که تمام نقاط خراسان پر از سنگ های عقیق و فیروزه است اما عقیق ها و فیروزه چینی بازارهای مشهد را قرق کرده اند. یعنی تفکر درست باعث فرصت سازی برای چینی ها در مهد سنگ ایران و فرصت سوزی برای ما شده است.
زنگنه اضافه کرد: فعالان صنایع دستی که با نقره کار می کنند باید بتوانند در قالب یک نگاه کلی به بازارهای خارج از مرزها مجموعه ای از سلیقه ها و فرهنگ کشورهای هدف را در نظر گرفته و محصولات متنوع را به سازندگان و حتی صاحبان کسب و کارهای کوچک و خانگی سفارش بدهند و با ترکیب هنر ایرانی وارد بازار هایی مانند بازار کشورهای آفریقایی و اوراسیا شوند و همان طور که اشاره کردم شرط حضور در این بازارها شناخت فرهنگ و سلایق آنها است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ما مشکلی برای صادرات صنایع دستی نقره نداریم؟ گفت: در دولت شهید رئیسی معاونتی در وزارت صمت ایجاد شده به نام صنایع خلاق که این موانع را حل می کرد و چند روزی است که اتاقی برای صادرات فلزات گران بها نیز در فرودگاه امام خمینی راه اندازی شده و معاونت صنایع دستی نیز همکاری های خوبی در این باره دارند.
جای خالی برنامه ریزی برای زنجیره ارزش نقره
وی با اشاره به این که اکنون ما در جهانی زندگی می کنیم که حتی جشنی در چین باعث افزایش قیمت فلزات گرانبها می شود، گفت: بدیهی است که با افزایش قیمت طلا، قیمت نقره نیز افزایش می یابد اما در دراز مدت این اقزایش به اندازه طلا نیست و لذا چنانچه می خواهیم صنایع کوچک فعال در این حوزه و مشاغل خانگی رونق بگیرد و صادرات تولیدات نقره ارزآوری قابل اعتنایی داشته باشد، معاونت صنایع دستی باید یک سیاستگذاری کلی و جامع را طراحی کند.
وی ادامه داد: در این سیاستگذاری باید همه زنجیره ارزش از تولید تا مصرف نهایی در آن دیده شود؛ یعنی نیاز سنجی بازار، تولید، تهیه مواد اولیه، بسته بندی و صادرات به شکل حرفه ای و برای حضور بلند مدت در بازارهای خارجی طراحی شود. وگرنه رونق و ایجاد شغل در بخش صنایع کوچک و خانگی در بازار نقره دوامدار نخواهد بود.
در طراحی و کیفیت مشکل داریم
وی همچنین به نقش خلاقیت و استانداردها اشاره کرد و گفت: طراحی اثر و بسته بندی مناسب و در عین حال نبود نظارت کافی بر کیفیت نقره از جمله ضعف های موجود در بازار نقره است که بخشی از آن شاید کم کاری فعالان صنعت نقره و نداشتن یک تشکل صنفی منسجم مانند اتحادیه نقره و بخش دیگر آن عدم سیاستگذاری درست از سوی مدیران ارشد مرتبط با این صنعت و هنر است.
هنر با نقره از سکه افتاده است
مهدی بردبار استاد جواهرسازی و زیورآلات تبریز و دارند نشان هنری درجه ۱ نیز در خصوص بازار صنایع دستی نقره با توجه به قیمت های جهانی گفت: مشاغل خانگی و صنایع کوچک در بخش نقره روزگار سختی را میگذرانند و افزایش قیمت جهانی نقره بیشتر متاثر از تقاضای بیشتر برای صنایع خودرو سازی به ویژه باتری خودروهای برقی است.
وی ادامه داد: تمایل مردم به خرید نقره در ایران بیشتر به سمت شمش و ساچمه نقره رفته و کمتر حاضرند بابت صنایع دستی و آثار هنری در مشاغل خانگی پول بپردازند.
وی که خود فروشنده آثار قلم زنی اساتیدی همچون استاد هاکوپیان است، و تولید کننده مصنوعات نقره است،می گوید: هنر نقره کار ایرانی با کاهش قدرت خرید ایرانیان و رکود در بازار گردشگری داخلی و خارجی از رونق افتاده و کسی حاضر نیست هنر را به عنوان ارزش افزوده یک اثر نقره بپردازد.
بردبار نوسانات نقره را به عنوان یک عامل سرمایه گذاری استقبال از آثار هنرمندان خانگی و هنرمندان به نام نقره کار را رد کرده و می گوید: ارزش آفرینی برای آثار نقره ای هنرمندان با فرهنگ سازی و برنامه ریزی متولیان میسر است.
این استاد دانشگاه در خصوص مشکلات ورود خرده فروشی در بازارهای جهانی نیز گفت: اولین سایت فروش مصنوعات نقره را سال ۸۲ در ایران ایجاد کردم و خریداری در آمریکا سفارش محصول را داد اما با کمال تعجب پست از ارسال آن امتناع کرد و گفت: پست نقره به خارج از کشور ممنوع است.
وی ادامه داد: در نهایت مجبور شدم تا پول ایشان را به همراه یک اثر هنری مسی به ایشان عودت دهم و هنوز این مشکلات نه تنها برطرف نشده که تحریم ها به مشکلات افزوده است.
براساس این گزارش بررسیها نشان از آن دارد که خرید نقره و ساچمه محل مناسبی برای سرمایه گذاری حداقل سه ماهه است و در کنار آن با خرید انواع خرج کار همچون سکه شعر، سکه و دوک، میتوان زیورآلات زیبا طراحی و تولید کرد و در فضای مجازی یا فروشگاههای برخطی همچون باسلام عرضه کرد.
این اقدام تا آنجایی جذاب است که بیش از ۲ هزار نفر در مجموعه خرج کار به صورت غیرمستقیم برای خود کسب و کار ایجاد کردهاند.