کد خبر: 200303162341
اقتصادانرژیبورستولید و بازرگانیروزنامه

بازدهی ۱۷۷ درصدی سهام پتروشیمی گلستان چگونه شکل گرفت؟

خاطره میرزا

شاید هیچ کس به اندازه نود هزار نفر سهامدار مظلوم پتروشیمی گلستان، ارزش دستور زنده‌یاد آیت‌الله رئیسی را برای بررسی مشکلات ۱۸ ساله این پتروشیمی با تمام وجود درک نکرده باشد؛ سهامدارانی که در طول نزدیک به دو دهه سرمایه‌ خویش را به شوق شکوفایی صنعت در استان خویش در پتروشیمی گلستان سرمایه‌گذاری کرده بودند، غافل از اینکه بعد از چندی عملیات ساخت و بهره‌برداری از این طرح متوقف می‌شود و کمتر کسی پاسخگوی زیانی خواهد شد که این افراد در این میان دیده‌اند.

زمانی که خبر رسید که بررسی مشکلات پتروشیمی گلستان از روزهای اول حضور رییس جمهوری در این استان در دستور کار قرار گرفته و با حساسیت ویژه به مشکل این واحد صنعتی رسیدگی می شود، نور امیدی در دل‌های این سهامداران تابیدن گرفت.

پس از چندی، زمانی که در آخرین روز آذرماه همزمان با دور دوم سفر استانی رییس جمهور به اهتمام دولت مردمی کار ساخت پروژه طرح اوره و آمونیاک مجتمع پتروشیمی گلستان پس از ۱۸ سال وقفه با حضور وزیر نفت از سر گرفته شده، روند افزایش قیمت سهام این پتروشیمی چنان شدت گرفت که بررسی قیمت این سهام نشان میدهد که در طول یک سال اخیر این سهام ۱۷۷ درصد بازدهی داشته است!

این بازدهی نتیجه مستقیم اخباری بود که جواد اوجی در آن روز به مردم داد؛ اینکه با سرمایه‌گذاری ارزی ۷۰۰ میلیون دلاری و ۳۵۰ هزار میلیارد ریالی در طرح اوره و آمونیاک مجتمع پتروشیمی گلستان، این پروژه به بزرگ‌ترین پروژه عمرانی استان تبدیل می‌شود، و با پیگیری مسئولان استان در مجلس شورای اسلامی و تلاش شرکت ملی صنایع پتروشیمی، قرار است تا ۳.۵ سال آینده یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن اوره و آمونیاک در مجتمع پتروشیمی گلستان تولید شود.

به گفته وزیر نفت، احداث خط لوله انتقال گاز (خوراک) این پروژه به‌زودی آغاز خواهد شد که وجود راه‌آهن در نزدیکی آن یکی از فرصت‌های مطلوب برای این طرح به‌شمار می‌آید.

آنگونه که مدیرعامل این پتروشیمی اظهار داشته، با راه‌اندازی این طرح که زمینه اشتغال‌ بیش از ۶۰۰ نفر به‌طور مستقیم و ۳ هزار نفر به‌صورت غیرمستقیم را در استان گلستان فراهم می‌کند، ابتدا نیاز داخلی کشور به اوره به حداقل خواهد رسید. سپس صادرات اوره از این پتروشیمی آغاز خواهد شد.

همچنین با حمایت مسئولان، توان بهره‌گیری از ظرفیت‌های منطقه آزاد اینچه‌برون وجود دارد تا با ایجاد واحدهای پایین‌دست در این منطقه، تکمیل زنجیره‌ ارزش را به نحو مطلوب محقق سازند، زیرا زنجیره این پتروشیمی حدود ۷۵ هزارتن آمونیاک مازاد دارد و سعی می‌شود از آن در طرح‌های توسعه‌ای صنایع پایین‌دست استفاده شود.

احیای پتروشیمی گلستان، نه تنها پایان بلاتکلیفی یک طرح بزرگ و همچنین پاسخی مثبت به سرمایه گذاری ۹۰ هزار نفر در این طرح بود، بلکه به عنوان بخشی از تکمیل زنجیره ارزش افزوده در صنایع پتروشیمی و کاهش خام‌فروشی محسوب می‌شود که آن را تبدیل به طرحی با ارزش‌های ملی می‌کند.

ای‌کاش مرحوم زنده‌یاد رئیسی می‌توانست با چشم خود شاهد بهره‌برداری نهایی از این طرح باشد؛ ولی دریغ که در کمتر از سه سال آینده، زمانی که این پتروشیمی به بهره برداری نهایی می‌رسد دولت آیت‌الله رئیسی به تاریخ پیوسته است.

اما گویی یاد و خاطره‌ی او و البته همه مسئولانی که در بن‌بست شکنی ۱۸ ساله این طرح همراه و همگام با او بودند، نظاره‌گر موفقیتی خواهند بود که علاوه بر شکوفایی صنعتی و اشتغال‌زایی موثر در سطح استان، دعای خیر حداقل ۹۰ هزار سهامداری را همراه خواهد داشت که پاداش ۱۸ سال صبوری خود را در دولت‌های مختلف، از دولت مردمی سیزدهم دریافت کردند.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا