سکینه مهرایی
وزیر نیرو، به مشکلات جدی موجود در منابع آبی کشور اشاره و اعلام کرد که ایران بخاطر برداشتهای غیرمجاز و مدیریت ضعیف، به آبخوانهای کشور ۱۵۰ میلیارد مترمکعب بدهکار است.
به گزارش عصراقتصاد، عباس علی آبادی، در حاشیه بازدید از بیستمین نمایشگاه بینالمللی صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب در تهران، با اشاره به وضعیت منابع آبی کشور، گفت که ایران در کمربند خشکی قرار دارد، کشورهای مشابه ما و یا بدتر از ما نیز وجود دارد، در این شرایط نمیتوانیم از الگوهای درآبی استفاده کنیم چراکه در منطقهای قرار گرفتهایم که آب کمی داریم.
وی با اشاره به کاهش قابل توجه آورد سالانه آب، اظهار کرد که در گذشته، میزان آورد سالانه آب کشور بیش از ۴۰۰ میلیارد مترمکعب بود که اکنون به ۳۸۰ میلیارد مترمکعب رسیده و تنها ۱۳۰ میلیارد مترمکعب از آن قابل استحصال بود.
علی آبادی بیان کرد که باید به سمت روشهای بهرهوری حداکثری حرکت کنیم تا برای نسلهای آینده نیز آب کافی باقی بماند. او عنوان کرد که تغییر الگوی کشت در بخش کشاورزی و توسعه کشت گلخانهای بر اساس مطالعات انجام شده ضروری است. وزیر نیرو اظهار کرد که این وزارتخانه موظف به تأمین آب و ترویج روشهای صحیح بهرهبرداری از آن است و از وزارت جهاد کشاورزی خواست تا برنامههای مناسبی برای افزایش راندمان آب اجرا کند.
ایران در رهاسازی حقابههای مرزی انصاف را رعایت میکند
وی در بخش دیگر سخنان خود در خصوص حقابههای ایران بیان کرد: یکی از موضوعات بسیار مهم در حوزه آب، مدیریت آبهای مرزی است و با توجه به اینکه ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی در برخی مرزها دریافتکننده حقابه و در برخی مرزها تحویل دهنده حقابه است، سیاست ایران در رابطه با آبهای مرزی عمل به تعهدات و قوانین بینالمللی و رعایت انصاف است. بر همین اساس از کشورهای همسایه نیز انتظار میرود در رابطه با حقابههای ایران رفتار مشابهی داشته باشند.
علی آبادی در همین رابطه یادآور شد: در خصوص حقابه ایران از افغانستان نیز دولت تلاش دارد تا در سایه گفت و گو و تعامل با کشور همسایه و نیز استفاده از ظرفیتهای بومی و محلی نسبت به حل مشکلات و تأمین حقابه اقدام کند.
وزیر همچنین بر اهمیت صیانت از آبهای زیرزمینی و کاهش برداشتهای غیرمجاز تأکید کرد و گفت که وزارت نیرو به دنبال جذاب کردن فضا برای سرمایهگذاری بخش خصوصی در صنعت آب و برق است. او بیان کرد: بیش از ۳۵ هزار مگاوات داوطلب برای سرمایهگذاری در بخش برق وجود دارد و در حوزه آب نیز، سیاستهای جدی برای حمایت از بخش خصوصی در زمینه شیرینسازی و بازچرخانی آب در حال اجراست.
علی آبادی با اشاره به کاهش بارشها و تنش آبی در بسیاری از شهرها، افزود که وزارت نیرو به دنبال اولویتبندی این شهرها برای رفع مشکلات آبی آنهاست. وی همچنین اعلام کرد که برای مدیریت حقابههای مرزی که ایران به عنوان دریافتکننده و تحویلدهنده حقابه عمل میکند، سیاستهایی بر اساس انصاف و قوانین بینالمللی اتخاذ شده است.
برنامههای وزارت جهاد کشاورزی برای ارتقای راندمان آب
وزیر نیرو در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بیشترین مصرف در بخش کشاورزی است آیا تغییر الگوی کشت محصولات آب بر به جهاد کشاورزی پیشنهاداتی صورت نگرفته است، و به جز هوشمند سازی کنتورهای کشاورزی چه تدابیری برای کاهش مصرف در این بخش صورت گرفته است، اظهار کرد: تغییر الگوی کشت بحث مهمی است که باید با مطالعه انجام شود و وزارت جهاد و کشاورزی برنامه توسعه گلخانه را در دستور کار دارد که مطالعات آن در حال انجام است.
وی ادامه داد: وزارت جهاد و کشاورزی توسعه گلخانهها را در دستور کار دارد که در صورت انرژی بر نبودن آن به این سمت پیش میرویم. همچنین پیش رفتن به سمت الگوهای کمتر آببر در نظر گرفته شده که مطالعات آن در وزارت کشاورزی در حال انجام است. وزارت نیرو نیز در نظر دارد تا با الگوهای در دسترس تر نیازهای کشور را تأمین کند. در واقع وزارت نیرو نقش تأمین و ترویج را در این حوزه دارد.
وزیر نیرو در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا محدودیتی برای تأمین محصولات آب بر کشاورزی در نظر گرفته نمیشود، گفت که صیانت از آب مجاز و غیرمجاز و زیرزمینی از برنامههای ما در وزارت نیرو است که صیانت از آبهای زیر زمینی در مرحله بازبینی قرار دارد.
علی آبادی درباره ناترازی برق گفت: مشکلات ما در حوزه آب بیش از برق است زیرا در مورد آب باید بدانیم چه میزان از آن سهم طبیعت است ولی برق را میتوانیم از روشهای تجدیدپذیر تأمین کنیم، در این رابطه برنامههای مفصلی در وزارت نیرو در دست اقدام است ۱۴ پروژه داریم که در برخی نیز پیشرفت قابل قبولی داریم به کمک مردم باید به این پروژهها شتاب بیشتری بدهیم.
وی ادامه داد: اگر به همین نحو حرکت کنیم با همکاری مردم و وزارت نفت وضعیت در زمستان سال آینده کاملاً نرمال خواهد بود.
علی آبادی اضافه کرد: اگر همه برنامههایی که در سمت تولید و مصرف داریم به نتیجه برسد تابستان آینده بهتر خواهد بود و در سال ۱۴۰۵ به وضعیت نرمال و استاندارد میرسیم.
به گفته وزیر نیرو، متأسفانه برخی در کشور بدمصرف هستند ما روشهایی برای کنترل آنها در دستور کار داریم.
وزیر نیرو اضافه کرد: تلاش ما افزایش تولید نیز است سعی میکنیم کمتر از ۱۰۰ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی برق بیشتری دریافت کنیم، اگرچه ناچاریم تعمیرات در برخی نیروگاههایی که وابسته به سوخت مصرفی هستند به تأخیر بیندازیم، نیروگاههای ناتمام را تکمیل کنیم، ارتقای نیروگاهها را بشدت در دست اقدام داریم.
به گفته وی، در سال جاری تولید بیشتری خواهیم داشت و با همکاری بخش خصوصی در توسعه تجدیدپذیرها توفیقات خوبی خواهیم داشت.
وزیر نیرو ادامه داد: برنامههای بخش آب کشور کاملاً مشخص شده و درخواستهایی را برای تأمین مالی طرحهای اضطراری و اولویت دار بخش آب به هیئت دولت و سازمان برنامه ارائه کردهایم.
وی افزود: بخشی از این درخواستها در مرحله تصویب قرار دارد اما هنوز تا نقطه هدف که دریافت منابع مالی مورد نیاز است فاصله داریم.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: بودجه امسال بخش آب که سال گذشته تصویب شده با وجود آنکه در ماههای پایانی سال هستیم هنوز به دستمان نرسیده و کمتر از نصف آن را دریافت کردهایم.
در این بازدید، وزیر نیرو انتظارات مهمی از بخش خصوصی برای ورود به تولید آبهای نامتعارف و جذاب کردن اقتصاد آب و برق برای سرمایهگذاری با استفاده از مکانیزمهای بورس مطرح کرد.