پرچمداران بی گاز و برق
مهران ابراهیمیان
همایش صد شرکت برتر بار دیگر نشان داد که بی گازوبرق ها به ویژه فولادی و معدنی ها با حدود ۲۶ شرکت ( ۲۶ درصد شرکت ها) بیشترین سهم شرکت های برتر ایران را به خود اختصاص داده و بعد ازآن نیز پتروشیمی ها به رغم قطعی های برق و گاز برترین شرکت های ایران هستند.
این همایش امروز یکم بهمن ماه، در محل مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما تهران با حضور معاون اول رئیس جمهور، وزیر صنعت، معدن و تجارت و شرکتها برگزار شد.
نکته جالب این همایش اظهارات وزیر صمت و معاون اول ریاست جمهوری بود که از این شرکت های بی برق و گاز می خواست تا کم کاری سایر وزارتخانه ها و نهادهای مرتبط را جبران و در حوزه تامین انرژی و رفع ناترازی ها و نیز هوش مصنوعی ورود کنند در حالی که اکثر آنها سرمایه گذاری های هنگفتی را در این باره انجام داده اند و پتروشیمی ها هم اعلام آمادگی برای ورود به بخش بالادستی گاز را اعلام کرده اند.
شاید بهترین جایزه به این شرکت ها تخصیص بیشتر سهمیه انرژی اهم از گاز و برق باشد تا بتوانند آمال و آرزوهای وزیر صمت و معاون اول در خصوص رفع ناترازی و کم کاری های گذشته سیاستگذاران یعنی سرمایه گذاری سریع در بخش انرژی را محقق کنند
وزیر صنعت، معدن و تجارت، سید محمد اتابک، در بیست و هفتمین دوره انتخاب شرکتهای برتر ایران که با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور، برگزار شد، اعلام کرد که بخشهای مختلف تولید در کشور، اعم از صنعت، تجارت و شهرکهای صنعتی، با مشکل ناترازی انرژی مواجه هستند و نیاز است تا شرکتهای برتر با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود، از جمله انرژی خورشیدی، در این زمینه کمک کنند.
۴۰ درصد تولید ناخالص ملی در ۱۰۰ شرکت برتر
اتابک همچنین تأکید کرد که ۴۰ درصد تولید ناخالص ملی در ۱۰۰ شرکت برتر کشور تولید میشود و این شرکتها ظرفیتهای مناسبی برای حل مشکلات انرژی کشور دارند. او اشاره کرد که در این همایش برای اولین بار، شرکتهای دانش بنیان نیز در طبقهبندی شرکتهای برتر قرار گرفتهاند.
وزیر صمت همچنین به اهمیت خصوصیسازی و افزایش حضور شرکتهای خصوصی در این رویداد اشاره کرد و افزود که تصویر رشد سرمایه در بسیاری از بنگاهها در این دوره به نمایش درآمده است. وی تأکید کرد که در گذشته، بسیاری از پروژههای عمرانی با کمک مستقیم بانکها انجام میشد و اکنون نیز بانکها نقش مهمی در توسعه سرمایهگذاریها دارند.
اتابک در نهایت به نقش سازمان مدیریت صنعتی در تربیت مدیران اشاره کرد و خواستار تلاش بیشتر برای تربیت مدیران شایسته در راستای اهداف برنامه هفتم توسعه شد. وی همچنین بیان کرد که باید از تجربیات مدیران با تجربه در دوران تورم بهرهبرداری شود تا از هرگونه کمبود مدیریتی جلوگیری شود.
له می شویم ، له نمی کنیم !
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور نیز در این همایش بر اهمیت رقابت مبتنی بر تحقیق و توسعه (R&D) تاکید کرد و هشدار داد که در صورت عدم توانایی در این رقابت، ایران در عرصه جهانی له خواهیم شد. او بر سرمایهگذاری ۱۰ تا ۱۵ درصدی از سرمایه شرکتها در R&D تأکید کرد.
همچنین در مواجهه با ناترازیهای برق و گاز، عارف از برنامهریزی برای تولید ۵۰۰۰ مگاوات انرژی بادی و ۳۰۰۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی خبر داد و تأکید کرد که بنگاههای بزرگ میتوانند نقش مهمی در این زمینه ایفا کنند.
این اظهارات در حالی صورت می گیرد که شرکت های فولادی این سرمایه گذاری ها را به ناچار انجام داده و به اصطلاح صورت خود را در این لیست ۱۰۰ شرکتی با سیلی سرخ نگه داشته اند.
نکته جالب این همایش اظهارات وزیر صمت و معاون اول ریاست جمهوری بود که از این شرکت های بی برق و گاز می خواست تا کم کاری سایر وزارتخانه ها و نهادهای مرتبط را جبران و در حوزه تامین انرژی و رفع ناترازی ها و نیز هوش مصنوعی ورود کنند
عارف که در پس ذهن دیروزاش« له شدن» می چرخید بار دیگر از این کلمه چنین استفاده کرد: راهبرد دولت «لهکردن» بنگاههای کوچک نیست، بلکه حمایت از آنها برای جلوگیری از مهاجرت و توسعه اشتغال است.
عارف بیان کرد که کشور نیازمند استفاده از فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی و فناوری نانو است و این امر برای رسیدن به رشد جهشی اقتصادی ضروری است.
وی افزود: به منظور گسترش صادرات، دولت قصد دارد از نهادهای منطقهای و جهانی مانند شانگهای، بریکس، و اوراسیا بهره ببرد و در این راستا کریدورهای شمال-جنوب و شرق-غرب را اولویتبندی کرده است.
تشکر از شرکت ها ی برتر
اصغر مصاحب – مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی- به عنوان اولین سخنران بیست و هفتمین دوره رتبه بندی شرکتهای برتر ایران (IMI-۱۰۰)اما ترجیح داد تا از شرکت های برتر تشکر کند و گفت: ما در این جمع، میزبان شرکتهایی هستیم که در حقیقت با شرایط و فضای کسب و کار امروز، موانع و محدودیتهایی که حاکم است، تحریمها و… توانستهاند مقتدرانه و استوار بایستند و چرخ اقتصاد و توسعه کشور را به گردش در بیاورند.
وی ادامه داد: زمانیکه یک شرکت به عنوان شرکت برتر برگزیده میشود، قطعاً این پالس را به فضای کسب و کار و به بازار کار اعلام میکند تا استعدادهای برتر را بتواند جذب کند. طبیعتاً استعدادهای برتر هم تمایل به حضور در بنگاههای برتر دارند؛ کارکنان این بنگاهها به خود خواهند بالید که در مجموعهای فعالیت کنند که شاخص و برگزیده بوده است؛ اما در حقیقت فارغ از نتایجی که بنگاهها پس از شرکت در این رویداد، کسب خواهند کرد، همه اینها یک درسآموزی و مدلی است برای اینکه سایر بنگاهها بدانند چگونه میتوانند در تراز جهانی و سطح ملی فعالیت کنند.
مصاحب تصریح کرد: بر اساس تحلیل روندها و دادههای موجود و گزارشهایی که در عرصه بینالمللی میتوان بدان توجه کرد، چند نکته وجود دارد که همه صاحبان کسبوکار و مدیران ارشد بنگاههای کشور لازم است که مورد توجه قرار دهند؛ نکته اول دیجیتالی شدن و حرکت به سمت تحول دیجیتال و عرصه فناوری نظیر هوش مصنوعی و فناوری اتوماسیون و سایر موارد این چنینی است که باید مورد استفاده قرار گیرد تا موجب افزایش بهرهوری و رقابتپذیری در سطح بنگاهها شود.
وی افزود: حضور ۶۴ شرکت دانش بنیان در همین رویداد رتبهبندی نشان میدهد که صنعت دانشبنیان، نقش انکار ناپذیری را در آینده اقتصاد این شرکتها بازی خواهند کرد.
سهم ۴۷ درصدی ۵۰۰ شرکت برتر در تولید ناخالص داخلی
در ادامه این همایش بهنام فیض آبادی- مدیرعامل مرکز رتبهبندی شرکتهای برتر ایران- گفت: مطالعه رفتار شرکتها، درآمد و شاخصهای رشد نقدینگی و درآمد ناخالص شرکتها میتواند تصویر روشنی برای مدیران ارشد و سیاستگذاران داشته باشد. نتایج سال مالی ۱۴۰۲ شرکتها نشان میدهد که فروش ۱۰۰ شرکت اول حدود ۳۹ درصد GDP و فروش ۵۰۰ شرکت برتر حدود ۴۷ درصد GDP را به خود اختصاص داده است.
فیض آبادی در خصوص بالاترین فروش گفت: رتبه اول امسال مربوط به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با ۴۶۳ هزار میلیارد تومان بوده و به ترتیب شرکت نفت ستاره خلیج فارس، بانک رفاه کارگران، شرکت پالایش نفت بندرعباس، شرکت سرمایهگذاری غدیر و شرکت فولاد مبارکه به ترتیب بالاترین رتبه فروش را داشتند.
فیضآبادی ادامه داد: در میزان ارزش افزوده فولاد مبارکه رتبه دوم را کسب کرده و در رتبه بندی بالاترین اشتغالزایی، شرکت ایران خودرو، شرکت مخابرات ایران، شرکت سایپا، شرکت فولاد مبارکه به ترتیب رتبههای برتر را دارند؛ در بخش بیشترین میزان صادرات نیز فولاد مبارکه در رتبه پنجم قرار دارد. ۶۴ شرکت در حوزه فناوری وجود دارد و بیشترین تعداد فراوانی شرکت دانش بنیان مربوط به شرکتهای متوسط است.
مدیرعامل مرکز رتبهبندی شرکتهای برتر ایران یادآور شد: در بخش بالاترین ارزش بازار شرکت فولاد مبارکه در رتبه دوم با ۵۴۴ هزار میلیارد تومان قرار دارد و شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در رتبه اول واقع شده است. در گروه فلزات آهنی نیز شرکت فولاد مبارکه اصفهان در رتبه نخست قرار گرفت.
تحلیل اختصاصی عصر اقتصاد از شرکت های برتر
به گزارش عصر اقتصاد در ادامه به سهم هر یک از بخش های مختلف در میان ۱۰۰ شرکت برتر می پردازیم:
۱۶ فولادی برتر
شرکت های فولادی در میان ۱۰۰ شرکت برتر بیشترین تعداد را داشتند و ۱۶ شرکت در این لیست داشتند. در لیست مذکور نام شرکت های فولاد مبارکه اصفهان، فولاد خوزستان، توسعه آهن و فولاد گل گهر، فولاد هرمزگان جنوب، فولاد کاوه جنوب کیش، فولاد زرند ایرانیان، گروه توسعه فراگیر فولاد خوزستان، فولاد سیرجان ایرانیان، آهن و فولاد ارفع، جهان فولاد سیرجان، صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان، فولاد آلیاژی ایران، سنگ آهن مرکزی ایران، تولیدی فولاد سپید فراب کویر، مجتمع فولاد خراسان و فولاد اکسین خوزستان بودند.
۱۰ شرکتهای معدنی و صنایع معدنی
شرکت های معدنی در این لیست نیز با ۱۰ شرکت ملی صنایع مس ایران، معدنی و صنعتی گل گهر، معدنی و صنعتی چادرملو، میدکو، گسترش صنایع معدنی کاوه پارس، بین المللی توسعه صنایع و معادن غدیر، سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات، گسترش صنایع و معادن ماهان، آلومینیوم المهدی، سرمایه گذاری و توسعه گل گهر بیشتر در چشم آمدند.
۱۳ شرکتهای پتروشیمی
۱۳ شرکت پتروشیمی که لیست برترین های ایران قرار گرفتند؛ عبارت بودند از: صنایع پتروشیمی خلیج فارس، پتروشیمی نوری، پتروشیمی بندر امام، پتروشیمی پارس، پتروشیمی بوعلی سینا، پتروشیمی جم، پتروشیمی پردیس، پتروشیمی مارون، پتروشیمی شهید تندگویان، پتروشیمی زاگرس، پتروشیمی اروند، پتروشیمی تبریز و پتروشیمی خارک بودند.
۹ شرکتهای نفتی و پالایشگاهی
نفت ستاره خلیج فارس، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت لاوان، پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، نفت بهران، نفت پاسارگاد، نفت ایرانول و پالایش نفت جی ۹ شرکت نفتی بودند که در این لیست خوش درخشیدند.
۱۵ بانکها و مؤسسات مالی
بانک ها و بیمه هایی که صورت های مالی شفاف دارند نیز به غیر آنهایی که اوضاع نسبت کفایت سرمایه شان وخیم است همگی در لیست شرکت های برتر دیده شدند. بانک ملت، بانک رفاه کارگران، بانک صادرات ایران، بانک تجارت، بانک پاسارگاد، بانک پارسیان، بانک گردشگری، بانک اقتصاد نوین، بانک شهر، بانک سامان، بیمه آسیا، بیمه پاسارگاد، بیمه البرز، بیمه کوثر و بانک سینا، ۱۵ بانک و موسسه مالی بودند که در این همایش عرض اندام کردند.
۶ خودرو ساز و قطعه ساز
۶ شرکت خودرو سازی، ایران خودرو، سایپا، شرکت تراکتورسازی ایران، ایران خودرو دیزل، صنایع تولیدی کروز و بهمن موتور هم در این همایش خود را به عنوان شرکت های برتر ایران در معرض دید عموم قرار دادند.
۱۶ شرکت توزیعی ، خدماتی و صنایع مختلف
۱۶ صنایع و واحد های خدماتی که در امسال خود را در لیست ۱۰۰ شرکت گنجانده بودند عبارتند از: سازمان اتکا، فروشگاههای زنجیرهای افق کوروش، فروشگاههای زنجیرهای اتکا، شرکت گروه صنعتی انتخاب الکترونیک آرمان، شرکت مهندسی فکور صنعت تهران، شرکت صنعت غذایی کورش، شرکت صنعتی مینو، قاسم ایران، انرژی گستر سینا، مهندسی و توسعه سروک آذر، جهاد نصر کرمان، داریا همراه پایتخت، شرکت گلرنگ پخش، شرکت اقتصادی و خودکفایی آزادگان، شرکت اقتصادی نگین گردشگری ایرانیان، گروه سرمایه گذاری میراث فرهنگی و گردشگری ایران
به گزارش عصر اقتصاد و به این ترتیب سهم هر یک از صنایع در میان ۱۰۰ شرکت برتر به شرح زیر بود: شرکتهای فولادی ۱۶ درصد، شرکتهای معدنی و صنایع معدنی ۱۰ درصد، پتروشیمی ها ۱۳ درصد، نفتی ها ۹ درصد ( هر چند که برخی شرکت های برتر در حوزه پتروشیمی هم فعال بوده اند. همچنین بانک ها و موسسات مالی ۱۵ درصد، شرکت های خودروسازی ۶ درصد و سایر صنایع نیز ۱۶ درصد بودند.
اساس این تحلیل به خوبی می توان دریافت که به رغم سهم پایین شرکت های برتر از انرژی کل کشور سهم بالایی در ایجاد ارزش افزود و جی دی چی کل کشور دارند آنچنان که شرکت های معدنی و فولادی و پتروشیمی ها به تنهایی سهمی در حدود ۵۰ درصد شرکت های برتر ایران و احتمالا سهم بیش از ۲۰ درصدی جی دی پی کل کشور را دارند.
در چنین شرایطی شاید بهترین جایزه به این شرکت ها تخصیص بیشتر سهمیه انرژی اهم از گاز و برق باشد تا بتوانند آمال و آرزوهای وزیر صمت و معاون اول در خصوص رفع ناترازی و کم کاری های گذشته سیاستگذاران یعنی سرمایه گذاری سریع در بخش انرژی را محقق کنند.