تب طلای چند هزار تومانی!
مریم غدیر پور
با شروع جنگ روسیه و اوکراین و همچنین در پی تحولات سیاسی آمریکا قیمت طلای جهانی رشد چشمگیری داشت. البته این افزایش قیمت که اکنون از شتاب آن کاسته شده،اما همچنان ادامه دارد.
لازم به ذکر است که در سراسر جهان سرمایه گذاران خرد و کلان از طلا بعنوان سرمایه امن برای پوشش ریسک و حفظ ارزش دارایی استفاده می کنند؛ اما چندسالی است که بخاطر بحران های مختلف سیاسی و اقتصادی در جهان تقاضا برای داشتن این فلز گرانبها افزایش یافته، در اقتصاد ایران اما علاوه بر جریان حاکم بر جهان با تورم پایدار بالای ۴۰ درصد در اقتصاد ایران این احساس و تعلق خاطر به طلا بیشتر است.
به گزارش عصر اقتصاد همچنین ناامن شدن بازار بورس، از دسترس خارج شدن قدرت خرید مسکن، بی ثباتی در بازار خودرو، و افزایش افسارگسیخته نرخ دلار، امن ترین کالا برای سرمایه گذاری و همچنین در امان ماندن از سقوط ارزش ریال همانا طلا است، کما اینکه بطور سنتی نیز میل به خرید طلا در میان خانوار های ایرانی بشدت رایج است.
با گرانی طلا و کاهش چشمگیر قدرت خرید مردم مدتی که شاهد موج فروش طلا بصورت آب شده، قسطی و در تبلیغاتی جدید و گسترده با ۱۰۰ هزار تومان هم طلا بخرید هستیم.
قبل از خرید از شرکت هایی که پول شما بصورت امانی نگه داشته تا با افزایش سرمایه خود صاحب طلا شوید؛ می بایست این شرکت ها را اعتبار سنجی کنید که حتما دارای مجوز فعالیت از سوی اتحادیه طلا و جواهر باشند.
عصر اقتصاد چگونگی خرید طلا با رقم های باور نکردنی ۴۶۰۰ تومانی را که از نظر ماهوی فاصله معناداری با قیمت هر گرم طلا دارد را مورد بررسی قرار داده است. این نوع سرمایه گذاری در طلا البته پیشتر تا حدودی در میان ۶۴ صندوق طلا در بورس متداول بوده اما روش جدید خرید و فروش مجازی طلا از طریق پلتفرم های بر بستر اینترنت تب جدیدی است که جامعه را فرا گرفته است.
اول اعتبار سنجی؛ بعد خرید
محمد کشتی آرای، رییس سابق اتحادیه طلا و جواهر و همچنین کارشناس و صاحب نظر در این حوزه در رابطه با فروش طلا بصورت مجازی و با رقم هایی بسیار پایین توضیح داد: فروش آنلاین طلا یکی از جنبههای نوین تجارت الکترونیک است؛همچنین قیمت جهانی طلا در سالهای اخیر با رشد چشمگیری روبهرو شده است، این عامل باعث شده تا خریداران خرد به خرید طلای کم اجرت، آب شده یا بصورت سرمایه ای روی بیاورند.
در نهایت این نوع خرید و فروش به خریداران این امکان را میدهد که بدون نیاز به حضور فیزیکی در فروشگاههای طلا، از طریق وبسایتها و پلتفرمهای آنلاین، طلای خود را خریداری کنند؛ در حالی که این شیوه خرید برای بسیاری از افراد به دلیل سهولت و دسترسی راحت، جذاب به نظر میرسد، اما همزمان معضلات و چالشهای جدی نیز در این زمینه وجود دارد که میتواند موجب نگرانیهای زیادی برای خریداران شود.
بدل فروشی
این کارشناس بازار طلا در ادامه هشدار داد: قبل از خرید از شرکت هایی که پول شما بصورت امانی نگه داشته تا با افزایش سرمایه خود صاحب طلا شوید؛ می بایست این شرکت ها را اعتبار سنجی کنید که حتما دارای مجوز فعالیت از سوی اتحادیه طلا و جواهر باشند.
وی در ادامه افزود: فروشندگان طلا بصورت امانی ممکن است فاقد مجوزهای قانونی لازم باشند و در برخی موارد، حتی ممکن است طلای تقلبی را به جای طلای اصل به مشتریان عرضه کنند.این مسئله میتواند به از دست رفتن سرمایه خریداران منجر شود. بنابراین لازم است حتما اعتبار فروشندگان را از سوی اتحادیه استعلام بگیرند.
بنابراین گزارش اخیرا مجوز دو سایت فروشنده طلا بر بستر فضای مجازی بدون ذکر نام سایت ها لغو شده که به نظر می رسد با عدول از فیلترهای نظارتی دست به تخلف زده بودند.
طلای ۱۰۰ تومانی وجود ندارد
ابراهیم محمد ولی، رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران نیز در رابطه با فروش طلا آن هم بصورت ارقام پس اندازی به عصر اقتصاد گفت: برای ما طلافروشان رقم های ۱۰۰ هزار تومان و ۵۰۰ هزار تومان به هیچ وجه منطقی نیست. چون این ارقام برای خرید یک گرم طلا بسیار ناچیز است. همچنین پیش بینی نشده که با افزایش قیمت طلا چه اتفاقی برای پول فردی که در این بازار با عدد ۵۰۰ هزار تومان سرمایه گذاری کرده می افتد.
برای طلافروشان رقم های ۱۰۰ هزارتومان و ۵۰۰ هزار تومان به هیچ وجه منطقی نیست
کارشناس بازار طلا و جواهر با اشاره به اینکه سرعت گسترش شرکت های سرمایه گذار در بخش اعتباری طلا بسیار بالاست، خاطرنشان کرد: بازار طلا مانند بازار بورس نیست؛ بنابراین فروش با مبلغ پایه ۱۰۰ هزار تومان توجیه اقتصادی ندارد. زیرا عملا امکان فروش طلایی با ارزش ۱۰۰ هزار تومان وجود ندارد.
لازم به ذکر است در بحث طلا، هنوز در فضای مجازی زیرساخت مناسبی که بتوان با آن فضای گردش مالی جدید را مدیریت کرد وجود ندارد، همچنین در این بخش فرهنگسازی های لازم از جمله خرید طلا تنها از فضاهای تحت نظارت اتحادیه و دارای درگاههای اینماد انجام نشده است.
آب شدن سرمایه طلایی
وی اذعان کرد: فروش طلای تقلبی در کشور بسیار رو به افزایش است. بویژه در خرید و فروش های مجازی این اشکال ملموس تر است. زیرا دست نهاد ناظر از اکثر این بازارها کوتاه است.
محمدولی با تاکید بر اینکه زمینه برای خرید و فروش طلا در فضای مجازی خصوصا بصورت سرمایه ای در زیر ساخت ها کشور فراهم نیست گفت: ساختارمدونی برای رفع و رجوع مشکلات کلان در این زمینه هنوز مهیا نیست. بنابراین اگر مشکلاتی در این فضا به وجود آید؛ حل و فصل آن بسیار دشوار خواهد بود و جبران زیان مالباختگان در چنین شرایطی دشوار است.
طلایی در کار نیست
این کارشناس بازار طلا در بیان چگونگی فروش طلا با ارقام پایین توضیح داد: در تبلیغات میبینیم که میگویند با ۱۰۰ هزار تومان طلا بخرید که این موارد اصلا منطقی نیست. چطور با ۵۰۰ هزار تومان طلا میفروشند، مگر این که فروشنده پول دریافت کند، طلا تحویل نشود و امانت بماند تا بعد مجدد مشتری خرید کند و میزان طلا بیشتر شود و بتواند تحویل بگیرد.
این موضوع نیز به خود ابهاماتی دارد که باید توسط شرکت های سرمایه ای طلا ابهام زدایی شود. زیرا قیمت طلا مدام در نوسان است. بر این اساس هیچ جا مشخص نشده سود و زیان حاصل از نوسان را فروشنده پوشش می دهد یا بر عهده خریدار است.
کشور نیازمند تجارت الکترونیک طلا
محمدولی با تاکید فروش مجازی و سرمایه ای طلا جز نیازهای جوامع با تورم بالاست افزود: فروش سرمایه ای طلا در اکثر کشورهای جهان به دنبال افزایش قیمت طلای جهانی و امنیت سرمایه گذاری در این بازار رو به افزایش است. بنابراین ما در ایران نیز نباید از قافله ورود تجارت الکترونیک به بازار طلا عقب بمانیم.
بنابراین لازم است قبل از اینکه اعتماد مردم به این بازار نوظهور سلب شود و مردم زیان های هنگفت ببینند؛ زیرساخت های لازم برای خرید و فروش آنلاین طلا فراهم شود.
قیمت طلا مدام در نوسان است، بر این اساس هیچ جا مشخص نشده سود و زیان حاصل از نوسان را فروشنده پوشش می دهد یا بر عهده خریدار است.
اکرمی مدیر عامل پلتفرم میلی که نام آن از میلی گرم وام گرفته شده در این باره به خبرنگار عصر اقتصاد در خصوص نگرانی ها درباره اصالت فروشنده و کیفیت طلای عرضه شده و احتمال کلاه برداری با این شیوه فروش می گوید: با توجه به بازار تشنه خرید طلا و فرهنگ مردم این نوع فروش طلا فرصت های زیادی برای سوء استفاده فراهم می کند لذا علاوه بر نهادهای ناظر و دستگاه های مسئول که هم اکنون ما با آنها همکاری داشته و مجوزهای لازم را اخذ کرده ایم، باید مردم در این خصوص با آگاهی بیشتر برای خرید اقدام کنند.
وی با بیان این که در شرایط فعلی با خرید طلا به شیوه سنتی و کاهش قدرت خرید و پس انداز مردم امکان حفظ قدرت سرمایه خرد آنها وجود ندارد، افزود: هدف ما حفظ قدرت پس انداز مردم در شرایط سخت تورمی این روزها است.
وی ادامه داد: شفافیت در معاملات و نرخ طلا ، تک نرخی بودن طلا هنگام خرید و فروش، نرخ کارمزد و استعلام ها و مجوز های لازم برای این فعالیت از جمله مواردی است که باید خریداران به آنها توجه ویژه ای کنند زیرا هم اکنون افراد زیادی در فضای مجازی مبادرت به فروش طلای آب شده، مستعمل و… می کنند.
وی با بیان این که برآوردها حاکی از فروش ۳۰ تن طلای آب شده در سال جاری از مبادی غیر رسمی دارد، گفت: ویژگی پلتفرم میلی این است که خرید طلا مقدم بر فروش است به این معنا که تا زمانی که طلا خریداری نشده و در بانک کارگشایی به شکل فیزیکی معادل خرید مشتریان داشته باشیم ، مجاز به فروش هستیم و به محض اتمام طلا جریان فروش طلا به کاربران متوقف می شود.
وی همچنین در خصوص کیفیت طلای تحویل داده شده نیز گفت: طلای متقاضی باید به اندازه ۳ گرم برسد اما به محض این که خریدار تمایل به دریافت دارد می تواند با پرداخت ۳ درصد کارمزد طلای خود را با بالاترین ضریب امنیتی و به شکل بسته بندی شده تحویل بگیرد.
اکرمی ادامه داد: ۲ درصد از کارمزد مربوط به هزینه ضرب و بسته بندی است و یک درصد آن نیز مربوط به هزینه حمل و نقل است.
کلام آخر
تجارت الکترونیک در ایران درحال گسترش است و در این راستا در صنف طلا و جواهر در حال تدوین قوانین به روز است هر چند که به گفته مدیر عامل پلتفرم فروش اینترنتی میلی از پلیس فتا تا سازمان نصر و نهادهای مرتبط دیگر نیز در این حوزه ورود کرده و نظارت می کنند.
بازار جدید طلا نیازمند رعایت قوانین و ضوابط خاصی است تا تضمین شود طلای فروخته شده، طلای فیزیکی است و از آن مهمتر طلای تقلبی و کم عیار نیست همچنین عملکرد نهادهای ناظر و قانونگذار باید به گونه ای باشد که فضا برای سوءاستفاده کنندگان از این شرایط ناامن شود نه فعالان شفاف و خریداران علاقه مند به بازار طلا!