تتر؛ سلطهگر بازار رمزارزها در خاورمیانه و افریقای شمالی
مهرین نظری
مطالعهای از شرکت Chainalysis نشان میدهد که رمزارز پایدار تتر با ۱۲۰ میلیارد دلار ارزش بازار در منطقههای زمانی اروپا، خاورمیانه و آفریقا کاربرد زیادی پیدا کرده است. این در حالی است که رگولاتورهای آمریکایی این شرکت را به دلیل احتمال دور زدن تحریمها و مقررات پولشویی زیر ذرهبین خود دارند.
به نقل از بلومبرگ، روند افزایش استفاده را در کیفپولهای جدیدی که حاوی این رمزارز پایدار یا USDT هستند مشاهده میکنیم. شرکت Chainalysis میگوید تعداد زیادی از کیفپولهای جدید حاوی این رمزارز در بازه زمانی ۹ صبح تا ۲ بعدظهر ساعت جهانی (UTC)، همزمان با صبح و بعدازظهر شهرهایی مثل مسکو، تهران و استانبول آغاز به کار میکنند.
این پدیده نشاندهنده استفاده گسترده از تتر در بازارهای تحت تحریم و اقتصادی است که بهدنبال راههایی برای فرار از محدودیتهای سیستم بانکی جهانی هستند.
به گفته این شرکت تحقیقاتی، آمار فوق مربوط به بازه زمانی یک ژانویه تا ۸ اکتبر امسال است و به افزایش استفاده در این مناطق جغرافیایی اشاره دارد. با این حال، سخنگوی Chainalysis تاکید میکند که این آمار ممکن است اشتباه باشد و افرادی در هر کجای جهان میتوانند در این بازه زمانی اقدام به ساخت کیف پول کنند.
این دادهها به احتمال افزایش استفاده از USDT در مناطق تحت تحریم آمریکا از جمله ایران و روسیه اشاره دارد که دسترسی محدودی به سیستم بانکداری جهانی دارند. مطالعه دیگری از Chainalysis و The Block Research نیز سه سال پیش به افزایش شهرت USDT در ساعتهای آسیایی اشاره داشت. در آن زمان آسیا یکی از مراکز مهم معاملات قماری و افزایش چشمگیر ارزش دارایی دیجیتال محسوب میشد.
رمز ارز پایدار تتر با هدف حفظ ارزشی معادل با یک دلار راهاندازی شده و بیشتر پشتوانه آن را به گفته شرکت سازنده اوراق خزانهداری آمریکا تشکیل میدهند. در حالی که این رمزارز پایدار بیشتر برای معاملات رمز ارزی استفاده میشود، نشانههایی از بکارگیری آن در معاملات معمولی و پرداخت نیز به چشم میخورد. این ویژگی، تتر را به گزینهای جذاب برای تجارتهای بینالمللی و معاملات روزمره تبدیل کرده است.
تتر و تجارت کالاهای روسی
گزارشی از بلومبرگ در ماه مه نشان داد که شرکتهای تولیدکننده کالاهای روسی برای معامله با همتایان چینی خود از USDT استفاده میکنند. چنین تغییری یک چالش مهم برای نظارت بینالمللی بر جریان پول محسوب میشود. تتر بهعنوان یک ابزار مالی در بازارهایی که تحریمها وجود دارند، به راحتی برای تبادل ارز و کالاها به کار میرود.
فیلیپ گرادول، رئیس اقتصادی تتر، میگوید تجزیه تحلیل اطلاعات فروشندگان داده از جمله Chainalysis به سهم چشمگیر اروپا، خاورمیانه و آفریقا در دو سال گذشته اشاره دارد و همچنین شاهد کاهش استفاده در شرق و افزایش آن در غرب هستیم. طبق گفته گرادول، رمزارزهای پایدار در آفریقا به عنوان جایگزینی برای پرداختهای برونمرزی و حفظ ارزش استفاده میشوند. این روند نشاندهنده یک تغییر در الگوهای مالی و اقتصادی در این مناطق است.
افزایش تقاضا در آفریقا
مدیران حوزه رمزارز میگویند USDT در آفریقا برای صادرات و واردات استفاده میشود و همین مساله در دادههای Chainalysis نمود پیدا کرده است. تتر رمزارز پایدار خود را روشی برای پرداخت ارزان و سریع در کشورهای در حال توسعه و جایی که دسترسی به دلار دشوار است معرفی میکند. استفاده از تتر در آفریقا بهعنوان راهی برای مقابله با نوسانات ارزی و تسهیل تجارتهای مرزی بهطور فزایندهای در حال افزایش است.
ران گلدشتین، نایبرئیس پرداختها و شبکه شرکت Fireblocks که خدمات نگهداری از دارایی ارائه میکند، میگوید: «در آفریقا شاهد انفجار استفاده از رمزارز پایدار هستیم.» به گفته او تتر حدود ۸۰ درصد از فعالیت رمزارزهای پایدار این قاره را به خود اختصاص میدهد. این حجم استفاده نشاندهنده افزایش اعتماد به تتر بهعنوان یک ابزار مالی است.
برای مثال، شرکت سنگاپوری TradeFlow Capital Management از USDT برای معامله با شرکت کشاورزی Ingabo Plant Health در آفریقا استفاده کرده است. پتریک سنگا، مدیرعامل Ingabo میگوید برای مقابله با نوسانات بازار قصد دارد درآمد خود را بهصورت رمزارز پایدار ذخیره کند و میگوید «از لحاظ شخصی من استفاده از تراکنشهای سوئیفت و بانکی را متوقف کردهام.» این تغییر در رفتار تجاری میتواند نویدبخش آیندهای روشنتر برای تجارتهای کوچک و متوسط در این منطقه باشد.
چشمانداز آینده تتر
تتر بخش مهمی از ۱۷۶ میلیارد دلار بازار رمزارزهای پایدار را به خود اختصاص داده است. نزدیکترین رقیب آنها رمزارز پایدار شرکت Circle Internet Financial یا USDC است که به گفته Chainalysis در ساعات رایج آمریکا بیشترین فعالیت را دارد. تتر بهعنوان بزرگترین و محبوبترین رمزارز پایدار، نقشی کلیدی در بازارهای جهانی ایفا میکند.
پرداخت از طریق رمزارزهای پایدار همچنان در قیاس با روشهای سنتی که روزانه هزاران میلیارد دلار پرداخت از طریق آنها انجام میگیرد، ناچیز محسوب میشود. اما افزایش استفاده از آنها باعث شده تا قانونگذاران به دنبال نظارت بیشتر بر آنها باشند. این نیاز به نظارت، بهویژه در بازارهایی که ریسک بالایی دارند، مانند آفریقا و خاورمیانه، بهطور فزایندهای احساس میشود.
انجلا انگ، مشاور سیاسی ارشد شرکت TRM Labs میگوید: «مدیریت خطر در تقاطع ارزهای دیجیتال و پرداختها ممکن است پیچیده باشد. پرداختهای درست و نادرست معمولاً بدون اطلاعات بیشتر از یکدیگر قابل تفکیک نیستند. شناسایی پرداختهای نادرست را به گشتن به دنبال سوزن در انبار کاه تشبیه میکنند.
در حوزه پرداخت، اما این کار شبیه به گشتن به دنبال سوزن در انباری از سوزن است.» این بیان نشاندهنده چالشهای متعدد پیشروی رگولاتورها و قانونگذاران است که باید به دنبال ایجاد تعادل بین نوآوری و امنیت مالی باشند.
در نهایت، تتر بهعنوان یک ابزار مالی نوآورانه، ظرفیت بالقوهای برای تحول در تجارتهای جهانی و بهبود دسترسی به سیستمهای مالی در کشورهای در حال توسعه دارد. با این حال، نیاز به نظارت و ارزیابی مستمر وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که این ابزار بهطور مسئولانه و ایمن مورد استفاده قرار میگیرد.