کد خبر: 300404213696
اخبار شرکت هاتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدن

تحول عملیاتی با راه اندازی آزمایشگاه تخصصی در دل گل گهر

زینب غضنفری

مواجهه با چالش‌ ها و مدیریت مسائل و مشکلات نقطه‌ای است که تفاوت مدیریت‌ ها را نشان می‌دهد و می‌توان به نوع نگاه مدیران بنگاه‌ های اقتصادی پی برد که در کدام راستا حرکت می‌کنند که در همین  راستا، شرکت معدنی و صنعتی گل گهر پا به عرصه آزمایشگاه‌ های تخصصی گذاشته تا یکی از چالش‌های مهم خود را برطرف سازد.

صنعت فولاد کشور در سالیان اخیر با مشکلات بسیاری دست به گریبان است و چالش‌های فراوانی پیش روی تولیدکنندگان قرار دارد.

به گزارش عصر اقتصاد، یکی از این چالش‌ها که تاکنون به آن توجه ویژه‌ای نشده، عدم وجود آزمایشگاه‌های تخصصی و حرفه‌ای در زمینه معدن و صنایع معدنی است. این موضوع از این جهت حائز اهمیت است که هر گونه اکتشاف و بهره برداری از هر معدنی از مرحله آزمایشگاه آغاز می‌شود و هر چقدر خروجی‌ها و نتایج تحقیقات آزمایشی دقیق‌تر و قابل اتکاتر باشد، احتمال خطا و بهره برداری در نقاط اشتباه کمتر می‌شود.

با توجه به گسترش فعالیت‌های توسعه‌ای در حوزه فعالیت‌های معدنی در سالیان اخیر به‌ ویژه در حوزه زنجیره ارزش سنگ ‌آهن و فولاد، نیاز به داده‌های دقیق، تحلیل‌های تخصصی و رویکرد‌های علمی‌به شدت احساس می‌شود و خلاءهای آن بیش از پیش نمایان شده است.

از همین رو، شرکت گل گهر اقدام به راه اندازی آزمایشگاه تخصصی اکتشافات معدنی کرده تا ضمن خودکفایی در این حوزه، با افزایش دقت در اکتشافات، ریسک‌های سرمایه گذاری و هزینه‌های اکتشاف را کاهش دهد.

این اقدام از سوی بزرگترین تولیدکننده مواد معدنی در غرب آسیا نه ‌تنها دقت در فعالیت‌های اکتشافی را افزایش می‌‌دهد، بلکه تاثیر مستقیمی ‌بر بهره‌‌وری، کاهش هزینه‌‌ها و بهبود تصمیم‌ گیری‌های راهبردی خواهد داشت.

البته که این غول معدنی به همین میزان بسنده نکرد و برای اولین بار در کشور تجهیزات آزمایشگاه مجهز به نرم افزار بهبود دقت آنالیز عنصری را وارد مدار عملیاتی کرد.

این اقدام در راستای استراتژی شرکت گل گهر در رفع چالش ها و بهبود عملیات و ارتقا کیفیت و دقت آنالیزهای عنصری انجام گرفته است.

نرم افزار WROXI در کنار دستگاهXRF  امکان کالیبراسیون دقیق و گسترده برای انواع آنالیز نمونه‌های معدنی و سایر محصولات مرتبط را فراهم کرده و بدین شکل، این شرکت قادر است خدمات دقیق‌تر و قابل استنادتری در زمینه آنالیز XRF ارائه کند که در راستای اهداف کیفی و توسعه فنی شرکت محسوب می‌شود.

ضرورت وجود آزمایشگاه تخصصی آن جا است که اکتشاف مواد معدنی، مرحله‌‌ای بنیادین و زیربنایی در چرخه معدن‌کاری محسوب می‌شود و از اهمیت بالایی برخوردار است. هر چه داده‌های اولیه از کیفیت و دقت بیشتری برخوردار باشند، سایر مراحل اکتشاف و بهره برداری اعم از استخراج، فرآوری، تولید و حتی بازاریابی با اطمینان و بازدهی بیشتری انجام می‌گیرد.

تا پیش از این، در برخی موارد جهت آنالیزهای تخصصی مربوط به نمونه‌های زمین‌شناسی، ژئوشیمیایی و کانی‌شناسی به آزمایشگاه‌های خارج از کشور رجوع می‌شد که ضمن طولانی بودن فرایند انجام آن، هزینه‌های سنگینی را به تولیدکنندگان تحمیل می‌کرد اما؛ اکنون با راه اندازی این آزمایشگاه در شرکت معدنی و صنعتی گل گهر فضا انجام آن در داخل کشور نیز مهیا شده و کمک بزرگی به صنعت فولاد و اقتصاد کشور به شمار خواهد رفت.

در واقع، شرکت گل گهر با راه اندازی و ایجاد آزمایشگاه‌های تخصصی و مجهز به یکی از حیاتی‌ترین نیازهای صنعت پاسخ داده و چالشی مهم از پیش پای خود برداشته است.

لازم به ذکر است که این آزمایشگاه‌‌ها به مجموعه‌ای از تجهیزات پیشرفته تحلیل عنصری، طیف ‌سنجی، میکروسکوپ‌‌های الکترونی، تجهیزات XRF و XRD و سیستم‌‌های سنجش ریزساختارهای سنگ مجهز هستند که امکان بررسی همه‌ جانبه نمونه‌ها را فراهم می‌‌کند.

بدین ترتیب، دقت در شناسایی نوع و مقدار عناصر معدنی در نمونه‌های برداشت‌ شده از لایه‌‌های زیرسطحی به شدت بالا می‌رود و خطا در نمونه‌گیری و اندازه‌گیری‌ها کاهش می‌یابد.

بنابراین، با خروج نتایج دقیق و قابل اتکا از آزمایشگاه‌‌ها، شرکت اطمینان خاطر بیشتر در تصمیم ‌گیری‌ها خواهد داشت و از هدر رفت سرمایه‌ها جلوگیری می‌شود.

در کنار افزایش دقت در مراحل اکتشاف، اطلاعات حاصل از این آزمایشگاه‌ها می‌‌تواند نقشه راه بهینه‌‌سازی فرآیندهای استخراج و فرآوری را نیز مشخص کند. با در اختیار داشتن داده‌های معدنی به ‌روز، دقیق و قابل اتکا، برنامه‌‌ریزی برای طراحی الگوی استخراج، میزان مصرف انرژی، میزان بازیابی، مقدار باطله‌برداری و طراحی خطوط فرآوری با بهره‌‌وری بالاتری صورت می‌گیرد و در نهایت، محصولات شرکت با سرعت بیشتر و کیفیت بهتر به دست مشتریان می‌رسد.

با کمک این آزمایشگاه‌ها شرکت گل گهر کنترل کیفی مؤثرتری بر زنجیره تولید خود اعمال کرده و در مذاکرات تجاری و صادراتی با پشتوانه علمی‌بیشتری ظاهر می‌شود.

برای شرکت بزرگی همچون گل گهر که در داخل و خارج کشور از اعتبار بالایی برخوردار است و در بازارهای بین‌المللی فعالیت گسترده‌ای دارد، این سطح از دقت در آزمایش‌ها به مزیت رقابتی تبدیل شده است.

در مجموع می‌توان گفت که ایجاد آزمایشگاه‌ تخصصی و حرفه‌ای و به‌روز در حوزه اکتشافات معدنی، گامی‌مهم راهبردی در راستای تحول در ساختار علمی‌و عملیاتی صنعت معدن کشور به شمار می‌رود که شرکت گل گهر اولین گام‌ها را محکم برداشته است.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا