تضمین برق و خوراک شرکتهای گروه؛ نتیجه توسعه هوشمند در «ومعادن»
به گفته برخی از فعالان فولادی، حدود ۲.۱ درصد تولید ناخالص داخلی در دنیا بر دوش صنعت فولاد است؛ این درحالی است که در کشور ما این رقم ۵.۵ درصد میباشد که نشان از نقش تعیینکننده این صنعت در اقتصاد کشور دارد.
به اذعان کارشناسان و فعالان اقتصادی، صنعت فولاد شاید تنها صنعتی باشد که سند چشمانداز بیستسالهای که ترسیم شده بود را با جدیت دنبال کرد تا بتواند افق ۵۵ میلیون تنی فولاد در سال ۱۴۰۴ را محقق کند اما صنایع زیرساختی همگام با این صنعت رشد نکردند و در این مسیر همواره چالشهایی سرعت توسعه این صنعت را کاهش داده است.
طی سالهای گذشته، به ناچار فولادسازان خود اقدام به تامین زیرساختها کردهاند که به بارنشستن آن طی چندسال آینده میتواند بخشی از نگرانیهای این صنعت، از جمله تامین آب و برق را کاهش دهد.
بر اساس آمار گزارششده، مجوز ظرفیت تولید فولاد کشور، فعال و در حال احداث، به بیش از ۱۱۰ میلیون تن رسیده که تولید این میزان فولاد به بیش از ۳۰۰ میلیون تن سنگ آهن نیاز دارد؛ درحالی که ما در سال گذشته تنها ۹۵ میلیون تن سنگ آهن استخراج کردهایم.
با توجه به این که ذخایر سطحی در کشور ما در حال اتمام است و چالشهایی نیز در زمینه تامین منابع سختافزاری و ماشینآلات روز دنیا وجود دارد، ممکن است در سالهای پیش رو تامین آن سختتر شود و در صورتی که اقدامات اکتشافی منسجمی صورت نگیرد، منابع سنگ آهن کشور تنها ۱۷ سال آینده پاسخگوی صنعت فولاد کشور خواهد بود.
در این میان موضوعی که بسیار حائز اهمیت است، توجه به توسعه متوازن و هوشمند صنعت فولاد است؛ به این معنا که به موازات احداث واحدهای تولیدی در هر بخشی از زنجیره، ضمانت تامین زیرساختها و خوراک آن فراهم گردد. یکی از اقداماتی که با جدیت در گروه سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات پیگیری شد، برنامهریزی برای توسعه متوازن زنجیره فولاد بوده است؛ به گونهای که طی سالهای گذشته اصلیترین اقدامات این شرکت توسعه فعالیتهای اکتشافی و همچنین سرمایهگذاری گسترده در توسعه نیروگاهها و تامین برق واحدهای گروه بوده است.
پس از اقدامات اکتشافی گسترده و طی دو سال گذشته، ذخایر قطعی معادن تحت تملک شرکت صبانور، از شرکتهای تابعه «ومعادن»، به بیش از ۲۷۰ میلیون تن رسیده است که تامین خوراک واحدهای آهن اسفنجی این مجموعه را تضمین میکند.
در گروه «ومعادن» ظرفیت تولید ۴ میلیون تن آهن اسفنجی در دست احداث است که نیازمند حدود ۶ میلیون تن کنسانتره سنگ آهن میباشد. در این راستا و با توجه به منابع اکتشافشده، احداث ظرفیت تولید ۵ میلیون تن کنسانتره در منطقه گلالی و شهرک در دستور کار این مجموعه قرار گرفت که مجموع ظرفیت تولید کنسانتره هلدینگ «ومعادن» را به حدود ۶.۵ میلیون تن میرساند و پیشبینی میشود که تا سه سال آینده، همزمان با بهرهبرداری از واحدهای آهن اسفنجی که هماکنون در دست احداث هستند، تامین خوراک از این واحدهای کنسانتره نیز آغاز شود.
در زمینه تولید برق، اخیراً با افتتاح فاز دوم نیروگاه سیکل ترکیبی شهید باکری سمنان، متعلق به شرکت پویاانرژی، یکی از شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ «ومعادن»، دو خط ۱۸۳ مگاواتی به شبکه برق کشور اضافه شد. در ادامه و در فاز سوم، احداث دو واحد بخار ۱۸۰ مگاواتی با سرمایهگذاری ۳۱۰ میلیون یورو، در دستور کار شرکت قرار دارد و پیشبینی میشود تا دو سال آینده احداث نیروگاه به اتمام برسد.
با اجرای فاز سوم این پروژه ظرفیت نهایی نیروگاه به ۱۱۰۰ مگاوات خواهد رسید که به معنای آن است که تامین برق گروه «ومعادن» نیز تضمین شده است؛ هرچند که در سالهای گذشته نیز فعالیت نیروگاه شرکت پویاانرژی به میزان زیادی از قطعی برق شرکتهای گروه جلوگیری کرده و تاسیس این نیروگاه در زمانی که مسئله تامین برق به بحران این صنعت تبدیل نشده بود، نشان از تصمیمات و برنامهریزی هوشمندانه این شرکت دارد.