کد خبر: 090204202674
انرژیروزنامهصنعت و معدن

تعرض هر سه روز یکبار به خطوط لوله و سرقت مواد نفتی!

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از رکورد شکنی انتقال ۱۴۴ میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده در سال گذشته خبر داد

انتشار کلیپ‌های متعدد از قاچاق سوخت در فضای مجازی، بار دیگر این معضل اقتصادی را در کانون توجه قرار داده است. در یکی از این فیلم‌ها، کاروانی از نیسان‌های آبی در حال انتقال سوخت به پاکستان دیده می‌شود و در کلیپی دیگر، قاچاقچیان از مشک‌های ماری برای حمل سوخت از مسیر دریا استفاده می‌کنند.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، نیز پدیده سرقت مواد نفتی از خطوط انتقال نفت خام و فرآورده‌های نفتی در سال‌های اخیر را یکی از چالش‌های جدی صنعت نفت دانست که با اقدام‌های مؤثر و هدفمند این معضل تا حد زیادی کنترل شده است به طوری که از ۱۴۴ میلیارد لیتر فرآورده نفتی انتقال یافته در طول سال گذشته، سهم هدررفت ناشی از تعرض‌ها به خطوط لوله، تنها ۵ میلیون لیتر در سال بوده است.

به گزارش عصراقتصاد، علت اصلی قاچاق سوخت، تفاوت فاحش قیمت بنزین و گازوئیل در ایران با کشورهای همسایه است. بر اساس آمار، سوخت تولیدی ایران گاه تا ۳۰ تا ۲۰۰ برابر قیمت داخلی در بازارهای خارجی به فروش می‌رسد، که سود کلانی را برای شبکه قاچاقچیان ایجاد کرده است.

علی احمدی‌پور، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در این رابطه در نشستی خبری اظهار کرد: با استفاده از سامانه‌های پیشرفته پایش و کنترل در ۲۳۲ مرکز انتقال نفت کشور، در صورت هرگونه برداشت غیرمجاز یا نشتی خارج از برنامه عملیاتی، بلافاصله نیروهای عملیاتی شرکت در محل حاضر می‌شوند و اقدام لازم را انجام می‌دهند.

وی افزود: در سال گذشته هر سه روز یکبار یک تعرض به خطوط لوله و انتقال نفت خام و فرآورده‌های نفتی ایران انجام می‌شد؛ در سال جاری با افزایش پایش‌ها و نظارت‌ها، از ابتدای سال تا امروز تنها ۲مورد تعرض به خطوط لوله و فرآورده‌های نفتی در استان هرمزگان صورت گرفته است.

احمدی‌پور خاطرنشان کرد: پدیده سرقت مواد نفتی از خطوط انتقال نفت خام و فرآورده‌های نفتی در سال‌های اخیر یکی از چالش‌های جدی صنعت نفت بوده، اما با اقدام‌های مؤثر و هدفمند توانسته‌ایم این معضل را تا حد زیادی کنترل کنیم.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با بیان اینکه “هم‌اکنون انتقال روزانه نفت خام حدود ۲۰۰ میلیون لیتر معادل یک‌میلیون و ۲۸۰ تا یک‌میلیون و ۲۹۰ هزار بشکه در روز است”، گفت: در بخش فرآورده‌ها نیز روزانه بالغ بر ۱۹۰ میلیون لیتر شامل بنزین، نفت سفید، نفت‌گاز و سایر مشتقات منتقل می‌شود.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درباره امکان انتقال نفت خام یا فرآورده به کشورهای همسایه تصریح کرد: در صورت تعریف مأموریت از سوی مراجع بالادستی، شرکت آمادگی دارد عملیات انتقال به کشورهای همجوار همچون عراق و افغانستان را انجام دهد.

وی افزود: هم‌اکنون زیرساخت لازم برای سوآپ نفت خام یا انتقال فرآورده از شمال کشور وجود دارد و در شمال کشور نیز فرآورده‌هایی که از بندر نوشهر وارد می‌شوند، از طریق خطوط لوله به انبار نفت چالوس انتقال می‌یابد.

احمدی‌پور سهم بالای تعرض به خطوط لوله انتقال فرآورده‌های نفتی در قاچاق سوخت را تکذیب کرد و گفت: اگرچه افراد سوءاستفاده‌گر با ایجاد انشعاب غیرتخصصی و ناشیانه سعی بر تعرض به‌خطوط لوله را دارند و این اقدام باعث هدررفت فرآورده می‌شود، اما از ۱۴۴ میلیارد لیتر فرآورده نفتی انتقال یافته در طول سال، برآوردها نشان می‌دهد که سهم هدررفت ناشی از تعرض‌ها به خطوط لوله، تنها ۵ میلیون لیتر در سال است.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در خصوص افزایش یک‌هزار کیلومتری طول خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده‌های نفتی ایران گفت: بخشی از این مسیر، خط لوله بندرعباس به رفسنجان است که با یک سوم ظرفیت از دی‌ماه سال گذشته به مدار بهره‌برداری آمد و نقش زیادی را در مدیریت ناترازی سوخت در ماه‌های گذشته ایفا کرد.

وی افزود: خط لوله تبریز به ارومیه به طول ۲۲۰ کیلومتر آماده عملیات شده و تا پایان اردیبهشت‌ماه، می ـواند به مدار بهره برداری وارد شود؛ همچنین خط لوله سبزآب به شازند بهطول ۳۵۰ کیلومتر تا پایان شهریورماه به مدار بهره‌برداری وارد خواهد شد.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا