کد خبر: 191203197172
بازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانیجامعه و فرهنگصنعت و معدن

تعطیلی پنج‌شنبه‌ها؛ ضربه‌ای مهلک به اصناف و کسب‌وکارها 

اصناف با تعطیلی پنجشنبه‌ها مخالفند و معتقدند که در شرایط کنونی اقتصاد کشور نیاز به کار بیشتر داریم نه تعطیلی بیشتر

میلاد جانه

تصمیم مجلس برای تعطیلی پنج‌شنبه‌ها با مخالفت شدید اصناف و بخش خصوصی مواجه شده است. این اقدام نه تنها هزینه‌های سنگینی بر دوش کسب‌وکارها تحمیل می‌کند، بلکه ارتباطات اقتصادی ایران با جهان را نیز تضعیف می‌کند. آیا این تصمیم به جای بهبود کیفیت زندگی، ضربه‌ای دیگر به اقتصاد آسیب‌دیده ایران است؟

به گزارش عصراقتصاد، نمایندگان مجلس در جلسه علنی روزچهارشنبه هفته گذشته و برای رفع ایراد شورای نگهبان، تبصره ۳ لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری را اصلاح و تصویب کردند.

طبق مصوبه مجلس، تمامی دستگاه‌های اجرایی اعم از ستادی و استانی به استثنای واحدهای نظامی، انتظامی، امنیتی، بخش عملیاتی واحدهای خدمات‌رسانی از قبیل بانک‌ها، گمرک جمهوری اسلامی ایران، بیمارستان‌ها، مراکز بهداشتی درمانی و اماکن ورزشی موظفند ساعات کار خود را در ۵ روز هفته از روز شنبه تا چهارشنبه تنظیم کنند.

فهرست کامل بخش عملیاتی واحدهای خدمتی از تاریخ لازم‌الاجرا شدن این قانون توسط سازمان اداری و استخدامی کشور تهیه و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد.

اما در حالی که مجلس شورای اسلامی با تصویب تعطیلی پنج‌شنبه‌ها گامی به سوی افزایش تعطیلات آخر هفته برداشته است، این تصمیم با مخالفت گسترده اصناف، بخش خصوصی و فعالان اقتصادی مواجه شده است. بسیاری از کارشناسان و فعالان اقتصادی معتقدند که این اقدام نه تنها هزینه‌های سنگینی بر دوش کسب‌وکارها تحمیل می‌کند، بلکه ارتباطات بین‌المللی ایران را نیز کاهش داده و ضربه‌ای مهلک به اقتصاد کشور وارد می‌کند.

مخالفت شدید اصناف با تعطیلی پنج‌شنبه‌ها

محمدرضا توکلی‌زاده، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، در واکنش به این تصمیم مجلس گفت: «اگر تجار و اصناف قانع نشوند که تعطیلی روز پنج‌شنبه لازم و به‌جاست، هر قانونی هم مجلس تصویب و دیگر نهادها تائید کنند، به مرحله اجرا نمی‌رسد.» وی افزود: «تعطیلی پنج‌شنبه‌ها برای تولید و تجارت مضر است و اقتصاد کشور در شرایطی نیست که این تعطیلی را نیز در کنار چالش‌های دیگر متحمل شود.»

توکلی‌زاده با اشاره به این که تعطیلی پنج‌شنبه‌ها ارتباطات بین‌المللی ایران را به چهار روز در هفته کاهش می‌دهد، پرسید: «با تعطیلی پنج‌شنبه و افزایش زمان قطع روابط ایران و جهان به چهار روز، چه منفعت اقتصادی برای کشور تعریف شده است؟»

هزینه‌های سنگین تعطیلات برای اصناف و کسب‌وکارها

در عین حال تعطیلات سراسری در ماه‌های اخیر به دلیل کمبود برق و گاز، ضربه‌های سنگینی به اقتصاد ایران وارد کرده است. بر اساس گزارش‌ها، هر روز تعطیلی سراسری حدود ۲۲ هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور ضرر وارد می‌کند. در فصل سرد امسال، حداقل ۱۰ روز تعطیلی سراسری به دلیل ناترازی انرژی صورت گرفت که بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومان از تولید ناخالص داخلی کشور کاسته است.

صنایع انرژی‌بر نیز مدت‌هاست که با ناترازی انرژی و قطعی برق و گاز مواجه هستند. به عنوان مثال، ناترازی انرژی در ۹ ماهه امسال بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان به صنعت فولاد کشور زیان وارد کرده است. این رقم برای سایر صنایع مانند سیمان، فلزات و کشاورزی نیز بسیار بالاتر است.

تعطیلی پنج‌شنبه‌ها؛ تبعیض ناعادلانه علیه اصناف؟

از سوی دیگر، با تصویب تعطیلی پنج‌شنبه‌ها، ساعت کاری کارکنان دولت از ۴۴ ساعت در هفته به ۴۰ ساعت کاهش یافته است. اما این تصمیم تنها شامل کارمندان دولت می‌شود و بخش خصوصی و اصناف همچنان با تعطیلی یک روزه مواجه هستند. این موضوع باعث شده تا بسیاری از فعالان اقتصادی این تصمیم را نوعی تبعیض ناعادلانه بدانند.

صدرالدین نیاورانی، نایب‌رییس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی، با تاکید بر این که تعطیلی پنج‌شنبه‌ها زیان اقتصادی به همراه دارد، گفت: «بالاخره یک روزی کشور به تعطیلی روز شنبه که عرف منطقه شده تن می‌دهد. کشورهای مترقی و اسلامی هم در منطقه به تغییر تعطیلات تن دادند.»

راه‌حل یا مشکل؟

در حالی که برخی از کارشناسان معتقدند تعطیلی پنج‌شنبه‌ها می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی کارمندان دولت کمک کند، بسیاری از فعالان اقتصادی این تصمیم را ضربه‌ای دیگر به اقتصاد آسیب‌دیده ایران می‌دانند. محمد بحرینیان، پژوهشگر توسعه، در این باره گفت: «ما در شرایطی هستیم که نیاز به کار بیشتر داریم، نه تعطیلی بیشتر.»

در هر حال، تصمیم مجلس برای تعطیلی پنج‌شنبه‌ها در حالی گرفته شده که اقتصاد ایران با چالش‌های متعددی مانند ناترازی انرژی، تحریم‌ها و کاهش تولید ناخالص داخلی مواجه است.

این تصمیم نه تنها ارتباطات بین‌المللی را کاهش می‌دهد، بلکه هزینه‌های سنگینی بر دوش اقتصاد کشور تحمیل می‌کند. به نظر می‌رسد که برای حل این چالش‌ها، نیاز به هم‌فکری و هم‌کاری همه‌جانبه دولت، بخش خصوصی و مردم است تا بتوان از فرصت‌های پیش‌رو به بهترین شکل استفاده کرد.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا