تنفس مصنوعی بورس از جیب مردم!
صمصامی در گفتگوی اختصاصی با عصر اقتصاد از 200 کد که خریدهای عمده بورس را انجام داده اند خبر داد و گفت: نظارت بورس ناکارآمد است و باید از تجربه تلخ 99 درس گرفت.
در یک ماه گذشته، بورس اوراق بهادار تهران شاهد رشد قابل توجهی بوده و شاخص کل به ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار واحد رسیده است.
به گزارش عصراقتصاد، همچنین شاخص هموزن نیز به ۸۷۰ هزار واحد افزایش یافته است. با این حال، اظهارات صمصامی، وزیر اسبق اقتصاد و اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس، نشان میدهد که این وضعیت با خطراتی جدی همراه است.
حسین صمصامی وزیر اسبق اقتصاد و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار عصر اقتصاد به تحلیل وضعیت بورس و چالشهای آن پرداخته و نسبت به تکرار تجربیات تلخ سالهای گذشته هشدار می دهد. او در این باره تأکید دارد: ما تجربهای از سال ۹۹ داریم که بورس پس از یک رشد قابل توجه، ناگهان با سقوطی بیسابقه مواجه شد و بسیاری از سرمایهگذاران متحمل زیان شدند.
مشکلات ساختاری بورس و قیمتگذاری
وی در پاسخ به این سئوال که به عنوان عضو کمیسیون اقتصادی، چه تمهیداتی دارید تا آن اتفاق دوباره تکرار نشود؛به مشکلات ساختاری در بورس اشاره کرده و می گوید: اشکالات عملکرد بورس به ساختار بنیادی آن برمیگردد. نظام قیمتگذاری کالاها در بورس عمدتاً بر اساس قیمتهای جهانی و نرخ دلار انجام میشود. وقتی نرخ دلار افزایش پیدا میکند، قیمت محصولات صادراتی و محصولاتی که در بورس عرضه می شود نیز بالا میرود و این موضوع سودآوری شرکتها را افزایش میدهد و سودهای عجیبی برای شرکت ها ثبت می شود که در نهایت قیمت سهام شرکت ها افزایش می یابد.
برای کنترل بورس، باید اطلاعات را شفاف کنیم و از رانتهای اطلاعاتی که ممکن است به ضرر مردم باشد، جلوگیری کنیم تا بورس منطقی تر و معقول تر عمل کند. وقتی که چنین سودهای کلانی در بورس ایجاد میشود، طبیعی است که دنبال آن یک سقوط سنگین نیز خواهد بود
۲۰۰ کد خریدهای عمده کرده اند
صمصامی با مرور اتفاق ناگوار ۹۹ به نکتهای کلیدی خریداران عمده اشاره کرد و افزود: با وجود اینکه گفته میشود ۴۰ میلیون سهامدار در بورس وجود دارد، ولی در یکی دو هفته اخیر، تنها زیر ۲۰۰ کد عمده خریدها را انجام دادهاند. این نشان میدهد که این افراد از اطلاعات خاصی آگاه بوده و میدانستهاند که ارز نیما در حال افزایش است و این بدان معناست که حاشیه سود شرکتها نیز بهزودی افزایش خواهد یافت و نرخ سهام آنها هم بالا خواهد رفت.
تنفس مصنوعی بورس؛ از جیب مردم ؟
وی اظهار داشت: «ما به بورس تنفس مصنوعی میدهیم، اما سؤال این است که این تنفس از کجا تامین میشود؟
صمصامی معتقد است رونق بورس از جیب مردم پرداخت می شود زیرا با افزایش نرخ ارز، قیمت کالاها برای مردم بالا میرود تا بورس سبز شود، ولی این وضعیت پایدار نیست.
صمصامی تاکید کرد سبزی بورس با برداشت از جیب مردم محقق شده است وعملا با سیاست گذاری های فعلی در بازارهای پولی و مالی نمی توانیم کاری انجام دهیم.
وزیر اسبق اقتصاد لزوم اصلاح نظام قیمتگذاری و کنترل نرخ ارز را ضروری برشمرد و گفت: برای کنترل بورس، باید اطلاعات را شفاف کنیم و از رانتهای اطلاعاتی که ممکن است به ضرر مردم باشد، جلوگیری کنیم تا بورس منطقی تر و معقول تر عمل کند. وقتی که چنین سودهای کلانی در بورس ایجاد میشود، طبیعی است که دنبال آن یک سقوط سنگین نیز خواهد بود.
نیاز به نظارت و شفافیت
این مقام اقتصادی همچنین بر ضرورت نظارت بر فعالیتهای بورسی تأکید کرد و گفت: مجلس باید نظارتهای لازم را اعمال کند و بر خرید و فروشهایی که ممکن است بر اساس اطلاعات خاص انجام شود، نظارت کند.
وی تاکید کرد: باید بررسی کرد کسانی که خریدهای عمده کرده اند چه کسانی بوده اند؟ اینها قابل بررسی است، صمصامی با بیان این که بورس در حال حاضر مریض است، گفت: اگر زیرساختهای نظارتی لازم فراهم نشود، مشکلات ادامه خواهند داشت و برای همین هم به بورس تنفس مصنوعی داده شده است.
رونق بورس از جیب مردم پرداخت می شود زیرا با افزایش نرخ ارز، قیمت کالاها برای مردم بالا میرود تا بورس سبز شود، ولی این وضعیت پایدار نیست
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: پایه گذاری بورس غلط است و وقتی مبانی غلطی را بنا می کنید نمی توانید انتظار نظم و قانون داشته باشید. درست مثل این است که شما برای خیابان ها و برای عبور و مرور کم خطر و کم ترافیک چراغ قرمز نصب می کنید اما عبور از چراغ قرمز عقوبتی برای شما نداشته باشد؟ ایا این ابزار کارآمد است؟
در نهایت، صمصامی به تجربههای تلخ سال ۹۹ اشاره کرد و گفت: ما بورس مان ابزارهای نظارتی کارآمدی ندارد و اگر ما به سرعت اصلاحات لازم را انجام ندهیم، دوباره با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد، تجربهای که یادآور سختیهای زیادی برای سرمایهگذاران است.»
بنا بر آنچه وزیر اسبق اقتصاد بیان کرد بورس نیازمند به دقت در مدیریت بازار و پیشگیری از تکرار تجربیات تلخ گذشته است. اظهارات صمصامی میتواند چراغ هشداری برای مسئولان اقتصادی سرمایه گذاران باشد تا با هوشیاری بیشتری به تغییرات بازار بنگرند و هوشمندانه تر در بازار فعالیت کنند.