تولید سالانه ۷۰۰ هزار تن ماکارونی در کشور
مرضیه امیری
عصراقتصاد: نخستین کارگاه تولید ماکارونیسازی در ایران در سال ۱۳۱۳ با دستگاهی ابتدایی و ساده شروع به فعالیت کرد؛ در سال ۷۲ بود که صنعت ماکارونی در ایران رواج یافت، هم اکنون سه کارخانه بزرگ با بهترین تکنولوژی و تجهیزات روز و ۱۹ کارخانه کوچک ماکارونی در کشور فعال هستند که سالانه حدود ۷۰۰ هزار تن ماکارونی در کشور تولید می کنند؛ سرانه مصرف ماکارونی در کشور سالانه ۶ تن است، بنا به گفته رئیس انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات ماکارونی ایران تمامی نیاز داخل را تأمین می کند و حتی به کشورهای همسایه نیز صادر می شود.
سید مهدی آثاریان، رئیس انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات ماکارونی ایران گفت: با تصویب هیات وزیران قیمت فروش گندم بابت مصارف صنف و صنعت به ازای هر کیلوگرم یک هزار و ۸۵۰ تومان، به استثنای نانواییهای آزادپز تعیین شده است در حالی که در سال گذشته قیمت هر کیلوگرم آن ۹۰۰ تومان بود. با این نرخ جدید گندم پیش بینی می شود قیمت هر کیلوگرم آرد به ۲۸۰۰ تومان برسد.
وی افزود: در سال جدید هنوز با توجه به این که نرخ جدید گندم به تازگی اعلام شده است هنوز شروع به تولید نکردیم.
آثاریان تصریح کرد: انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات ماکارونی قیمت از تولید به مصرف ماکارونی را بر اساس نرخ جدید گندم بررسی و به سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان اعلام کرده است. از این سازمان تقاضا داریم نرخ جدید ماکارونی را بر اساس نرخ واقعی گندم و هزینه های تولید تأیید کند.
رئیس انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات ماکارونی ایران عنوان کرد: ۳ کارخانه بزرگ ماکارونی در کشور وجود دارد در مجموع با تمام کارخانه های کوچک که در شهرستان ها وجود دارد و عضو انجمن هستند به ۲۲ کارخانه با ظرفیت تولیدی ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تن می رسد.
دستگاه های تولیدی ماکارونی با کیفیت بالا و متلق به کشورهای سوئیس و ایتالیاست
وی ادامه داد: ماکارونی ها در داخل کشور با کیفیت بالا تولید می شود، دستگاه های تولیدی برای این سه کارخانه بزرگ بی نظیر و برای کشورهای سوئیس و ایتالیاست و از تکنولوژی های روز دنیا استفاده می کند به عنوان مثال یک خط تولیدی مانا حتی می تواند ساعتی پنج تن ماکارونی تولید کند.
آثاریان اظهار کرد: با توجه به گران شدن برنج پیش بینی می شود میزان مصرف ماکارونی افزایش یابد، سرانه مصرف سالانه ماکارونی در ترکیه برای هر فرد ۱۴ کیلوگرم است در حالی که سرانه مصرف در ایران برای تمامی افراد شش تن است.
صادرات ماکارونی به کشورهای عراق و افغانستان
رئیس انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات ماکارونی ایران درباره صادرات ماکارونی گفت: به اندازه مصرف داخل تولید داریم و حتی مازاد آن را به کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان صادر می کنیم.
وی افزود: قیمت جدید ماکارونی تا ۱۰ روز آینده بعد از بررسی در سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان نهایی و اعلام می شود.
با توجه به سهم اندک آسیا از تولید جهانی و از طرفی مصرف فراوان این ماده غذایی در این محدوده، پتانسیل فراوانی در بازار آن وجود دارد؛ به این دلیل دولت ها به فکر کشت گندم دروم که نوع خاصی از گندم سخت با ویژگی خاص برای تولید ماکارونی است، افتادند و خوشبختانه این گندم امروزه به میزان کافی در کشور یافت می شود، در نتیجه ایران با توجه به وجود زمینه تولید، میتواند سهم خود را از این بازار بدست آورد.
نخستین کارگاه تولید ماکارونیسازی در ایران سال ۱۳۱۳ با نام «لوبل»، با دستگاهی ابتدایی و ساده شروع به فعالیت کرد، تولید روزانه این کارگاه که حدود ۲۰ تا ۳۰ کیلوگرم بود به شکل انحصار مورد مصرف سفارتخانهها و کنسولگریهای خارجی و تعداد کمی افراد ایرانی که در ارتباط با این مراکز بودند، میشد. شاید به همین خاطر به ماکارونی «رشته فرنگی» نیز گفته میشود، در حقیقت ماکارونی در آن زمان یک فراورده غذایی فانتزی بهشمار میآمد. واحد تولیدی «ایتا ماکارون» و سپس «پارس ماکارون» نخستین واحدهای تولید ماکارونی در ایران بودند. مصرف ماکارونی در نقاط مختلف ایران با توجه به تأثیرات برخی مسائل متفاوت است. به عنوان مثال در شمال ایران، نسبت به سایر مناطق تمایل به مصرف ماکارونی کمتر است. قبل از اتمام جنگ ایران و عراق، هنوز وابستگی واردات ماکارونی در کشور وجود داشت بهطوریکه عمده سهم بازار ماکارونی در دست شرکتهای خارجی بود. تا اینکه نخستین کارخانه تولید ماکارونی صنعتی در سال ۱۳۷۴ در ایران آغاز به کار کرد.