تولید طلای سفید به ۶۵ هزار تن رسید
مجری طرح پنبه وزارت جهاد گفت: برآوردها حاکی از آن است که امسال تولید پنبه به ۶۵ هزارتن برسد.
ابراهیم هزارجریبی مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: بنابر آمار استانها امسال سطح زیرکشت پنبه کشور ۸۰ هزارهکتار است که پیش بینی میشود از این سطح ۲۲۰ هزارتن وش و ۶۵ هزارتن پنبه تصفیه شده تولید شود که نسبت به مدت مشابه سال قبل تولید ۱۰ هزارتن ناشی از عوامل متعدد همچون قطعی برق چاههای کشاورزی، اعمال محدودیت آب، واردات بی رویه پنبه در فصل برداشت با ارز نیما کاهش داشته است.
او نیاز پنبه سالانه صنعت نساجی کشور را ۱۵۰ تا ۱۸۰ هزارتن اعلام کرد و افزود: در شرایط کنونی کمتر از ۵۰ درصد نیاز پنبه کشور در داخل تولید و مابقی از طریق واردات تامین میشود؛ بنابراین از وزارت صمت به عنوان متولی امر انتظار میرود که در زمان برداشت پنبه، واردات را با محدودیت انجام دهد که متاسفانه این امر صورت نگرفته است.
هزارجریبی ادامه داد: برداشت پنبه در شهریورماه از استان گلستان آغاز شد و اکنون در استانهای شمالی همچون مازندران واخیرا در دشت مغان، استان اردبیل، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و فارس برداشت شروع شده است.
خرید حمایتی پنبه از کشاورزان در حال بررسی است
مجری طرح پنبه وزارت جهاد درباره اینکه نیازی به خرید حمایتی پنبه وجود دارد یا خیر؟، افزود: اکنون در حال رصد از استانها هستیم و پیشنهادی به معاونت برنامه ریزی داده ایم که در صورت نیاز، سازمان تعاون روستایی به امر خرید تضمینی پنبه ورود کند. هر چند در ابتدای فصل برداشت، قیمت خرید پنبه از کشاورزان بالای ۴۰ هزارتومان بود واکنون هم در مناطق خشک بالاتر از قیمت تضمینی ۳۷ هزارتومان خریداری میشود، اما نگران افت قیمت همرمان با اوج برداشت از آذرماه هستیم که در صورت روند کاهشی قیمت باید سازمان تعاون روستایی وارد شود.
هزارجریبی با بیان اینکه سابقه خودکفایی پنبه در کشور وجود دارد، گفت: با توجه به شرایط اقلیمی، مزارع، وضعیت بهره برداران دستیابی به خودکفایی پنبه کار سختی نیست و تنها نیاز است که واردات پنبه و پنبه دانه با ارز نیما صورت نگیرد تا به توسعه کشت داخل کمک شود، هرچند بنابر سیاست جدید دولت در خصوص ارز نیما و رسیدن به قیمت ارز آزاد در افزایش تولید پنبه داخل اثر گذار خواهد بود.
پتانسیل دستیابی به خودکفایی پنبه در برنامه هفتم وجود دارد
این مقام مسئول از برداشت پنبه با کمباین خبر داد و گفت: روند برداشت پنبه با کمباین کند است به طوریکه در سنوات اخیر ۹ کمباین وارد کشور شده است، درحالیکه نیاز است سالانه به منظور سهولت برداشت ۹ کمباین وارد شود، از این رو همانند دیگر کشورها باید یارانه به این بخش داده شود.
به گفته او، در صورت حمایت از کشاورزان پنبه کار و حذف واردات با ارز نیما، امکان توسعه کشت و رسیدن به خودکفایی در برنامه هفتم وجود دارد.
مجری طرح پنبه وزارت جهاد درباره اینکه آیا امکان خرید تضمینی پنبه دانه وجود دارد، گفت: در سنوات گذشته سطح زیرکشت پنبه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزارهکتار بود که براین اساس کارخانههای روغن کشی برای خرید پنبه دانه داخل فعال بودند، اما با کاهش سطح زیرکشت و واردات روغن با ارز دولتی، کارخانجات روغن کشی دیگر انگیزهای برای خرید پنبه دانه داخل ندارند که این موضوع معضلی است که با سیاست جدید دولت برای مدیریت قیمت ارز امیدواریم حل شود تا پنبه دانه داخل همانند گذشته به ارزش واقعی خود برسد.