کد خبر: 040102124897
اقتصاداقتصاد کلانبازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانی

تراز تجاری منفی با وجود رشد ۱۲ درصدی صادرات /زور صادرات به واردات نرسید

بررسی آمار گمرک نشان می‌دهد به‌رغم افزایش تجارت در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۱، تراز تجاری منفی شده است؛ طی این مدت حدود ۴۸ میلیون دلار صادرات و حدود ۵۳ میلیون دلار واردات انجام شده است.

به گزارش تجارت‌نیوز، آماری که از سوی گمرک، منتشر شده نشان می‌دهد که صادرات کالاهای غیرنفتی در ۱۱ماهه سال ۱۴۰۱، از لحاظ وزنی رشد ۱.۱۶ و از لحاظ ارزشی افزایش ۱۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ داشته است.

همچنین میزان واردات کشور در این مدت، با کاهشی ۸.۶۱ درصدی از لحاظ وزنی و افزایش ۱۵.۲۸ درصدی ارزش دلاری، در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۰ همراه شده است.

هر چند حجم تجارت در ۱۱ ماهه سال‌ ۱۴۰۱ نسبت به ۱۰ ماهه ۱۴۰۰ افزایش داشت، اما تراز تجاری مانند سال‌ گذشته منفی بود. ارزش صادراتی در مدت مذکور ۴۸ هزار و ۸۴۸ میلیون دلار و ارزش وارداتی آن ۵۳ هزار و ۶۰۴ میلیون دلار بود؛ یعنی ۴.۷ میلیون دلار تراز تجاری منفی!

آن‌طور که علیرضا پیمان‌پاک، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، به ایرنا گفته است، در سال قبل برخلاف ۱۰ سال گذشته، بالاترین آمار و رکورد صادرات غیرنفتی کشور زده شد؛ برای مثال صادرات به کشوری مانند عمان با یک رشد ۷۰ درصدی همراه شده است.

سهم کشورها از تجارت با ایران

بررسی آمار گمرک نشان ‌می‌دهد، سهم چین از صادرات در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۱، ۲۷ درصد بوده است؛ بر این اساس ایران با صادرات ۱۳ هزار و ۵۶۲ میلیون دلاری به چین، بیشترین میزان صادرات را به این کشور داشته است.

پس از آن عراق با ۹ هزار و ۳۸۲ میلیون دلار و سهم ۱۹.۲۱ درصدی، ترکیه با ۶ هزار و ۹۰۱ میلیون دلار و سهم ۱۴.۱۳ درصدی، امارات متحده عربی با  ۵ هزار و ۲۵۸ میلیون دلار و سهم ۱۰.۷ درصدی و کشور هند با هزار و ۹۱۹ میلیون دلار و سهم ۳.۹۳ درصدی از کل ارزش، در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند.

سهم بالای مواد اولیه از کالاهای وارداتی

آمارها گویای آن است که مواد اولیه، ماشین‌آلات و تجهیزات، سهم حدود ۷۰ درصدی از واردات را دارند. در ۱۱ ماهه سال گذشته امارات با اختصاص رقمی بالغ بر ۱۶ هزار و ۴۹۷ میلیون دلار و سهمی حدود ۳۰.۷۳ درصد از کل ارزش واردات، در جایگاه نخست صادرات کالا به ایران قرار گرفت.

البته در این میان، برای تامین کالاهای اساسی مردم، سهم بالایی از واردات به این بخش تعلق گرفت. بر اساس آمار گمرک، در ۱۱ ماه نخست سال‌ جاری ۲۲ میلیون و ۶۹۰ هزار و ۳۳۱ تن و ۱۰۵ کیلوگرم مواد غذایی و محصولات کشاورزی به ارزش ۱۶ میلیارد و ۶۵ میلیون و ۲۴۵ هزار و ۳۰۵ دلار وارد کشور شد.

البته مقایسه آمار واردات محصولات در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰، نشان می‌دهد واردات محصولات کشاورزی به لحاظ وزنی با کاهش چهار درصدی و به لحاظ ارزشی با رشد ۲۸ درصدی روبه‌رو بوده است.

در این میان می‌توان به رشد ارزشی واردات محصولات کشاورزی در نتیجه جنگ روسیه و اوکراین به عنوان دو قطب تولید غلات و دانه‌های روغنی و افزایش قیمت جهانی مواد غذایی اشاره داشت.

افزایش صادرات محصولات کشاورزی

صادرات محصولات کشاورزی ایران در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۱، حدود هفت میلیون تن بود. در مدت مذکور، نهاده‌های دامی (ذرت دامی، جو، کنجاله، سویا و دانه سویا) بیشترین میزان واردات را به خود اختصاص داده‌اند به طوری که بر اساس آمارهای گمرک در ۱۱ ماه سال‌ جاری ۱۳ میلیون و ۱۳۷ هزار تن نهاده دامی به ارزش ۶ میلیارد و ۴۵۹ میلیون دلار وارد کشور شده است.

در این مدت نیز با تخصیص دو میلیارد دلار برای تنظیم بازار برنج رکورد واردات این محصول نیز شکسته شد به طوری که بر اساس آمارهای گمرک ایران، در ۱۱ماهه سال ۱۴۰۱ حدود یک میلیون و ۶۴۳ هزار تن برنج وارد کشور شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ رشد ۱۳۹ درصدی داشته است.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا